Welkom bij LAB !

LAB is onderdeel van de Psychologie, Communicatiewetenschap, Sociale Geografie en Planologie, Antropologie, Politicologie en Pedagogiek opleidingen. Allen onderdeel van de Faculteit der Maatschappij- en Gedragwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. De faculteit is nationaal en internationaal bekend om het onderwijs en onderzoek die ze uitvoert.

Op deze website kan je je aanmelden als je wilt deelnemen aan onderzoeken die gedaan worden door de Psychologie of Commnunicatiewetenschap.

Waarom zou jij deelnemen aan onderzoek?

  1. Bijdragen aan de wetenschap

    Alle kennis die we hebben over het denken en doen van mensen is dankzij onderzoek. Jij draagt als deelnemer van onderzoek dus bij aan de wetenschap. Daarnaast is het ook gewoon heel leuk! Hoe vaak krijg je de kans om rond te lopen in een Virtual Reality World of om een foto van je hersenen te zien?

  2. Geld verdienen

    Als je deelneemt aan onderzoek, krijg je betaald per uur dat een onderzoek duurt. De hoogte van het bedrag verschilt dus per onderzoek, afhankelijk van de duur en wat er van jou verwacht wordt. Er zijn onderzoeken die je thuis vanaf je computer kunt doen en niet veel tijd in beslag nemen. Er zijn ook onderzoeken waarvoor je een nacht moet doorbrengen in een slaaplab. Je wordt dan letterlijk slapend rijk!

Geen verplichtingen

Als je je inschrijft als deelnemer aan onderzoek bij LAB, verplicht je je tot niks. Er is geen minimum (of maximum) aantal onderzoeken waaraan je moet deelnemen. Je kunt zelf kiezen welke onderzoeken je leuk lijken en wanneer jij tijd hebt voor deelname.

Gebruik van je gegevens

Al het onderzoek dat door LAB wordt aangeboden voldoet aan de eisen van de Ethisch Commissie. Dit betekent onder andere dat er strikt vertrouwelijk met jouw persoonsgegevens en onderzoeksresultaten wordt omgegaan.

Waar vindt het onderzoek plaats?

Sommige onderzoeken kun je thuis vanaf je eigen computer doen. Voor andere onderzoeken moet je naar LAB op de Nieuwe Prinsengracht komen. De onderzoeker zal je de precieze locatie geven.

Psychologische testjes

Onderstaand een aantal testjes die je direct anoniem online kan uitvoeren:

Wat voor soort onderzoek doen we?
fMRI

Dit is een speciale MRI-techniek waarbij de activiteit van de hersenen door middel van de computer zichtbaar wordt gemaakt in een 3-dimensionaal beeld.

EEG (Elektro-encefalografie)

Bij het maken van een EEG wordt een aantal elektroden op het hoofd geplaatst waarmee elektrische signalen onder de schedel kunnen worden gemeten.

TMS (Transcraniële Magnetische Stimulatie)

TMS is een techniek waarmee de hersenactiviteit door middel van een magnetische puls zeer korte tijd kan worden stilgezet.

Questionnaires

Questionnaires zijn schriftelijke onderzoeken waarbij doormiddel van uitgebreide vragenlijsten gegevens worden verzameld.

Psychologienieuws

Psychologie-onderzoek aan de UvA is beste van Nederland

Het psychologie-onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam is het beste van Nederland. Dat blijkt uit het rapport van de visitatiecommissie over de periode 2005 – 2010. In het rapport (Assessment of Research Quality, Psychology 2005-2010, QANU July 2012), dat de onderzoekskwaliteit op het gebied van de psychologie onderzocht van acht Nederlandse universiteiten, behaalt de UvA de hoogste gemiddelde score van 4,65 op een schaal van 1 (slecht) tot 5 (excellent). Maar liefst driekwart van de aan de UvA toegekende scores bestaan uit de cijfers 4,5 en 5. Het rapport richtte zich op vier deelindicatoren: kwaliteit, productiviteit, (maatschappelijke) relevantie en vitaliteit. Prof. dr. Gerard Kerkhof, tot voor kort onderzoeksdirecteur van het Onderzoeksinstituut Psychologie, is trots op “zijn” onderzoekers. ‘We streven niet alleen naar excellentie, maar laten ook zien dat we heel erg goed zijn.’

Lees verder >>

LAB opent offcieel zijn deuren

In LAB zijn onderzoeksvoorzieningen en geavanceerde apparatuur van de Faculteit Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de UvA bijeengebracht: van slaaplab tot babylab en van virtual reality tot fMRI-hersenscanner. Op donderdag 14 juni opende LAB officieel zijn deuren.

Lees verder >>

Creatief denken

Wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam hebben, met een collega van de Rijksuniversiteit Groningen, ontdekt dat mensen creatiever worden wanneer zij beschikken over een groter werkgeheugen. Het beeld dat creativiteit vooral een spontaan, onbewust proces is, wordt met dit onderzoek weerlegd.

Lees verder >>

Ouderlijk verbod op verkeerde vrienden werkt averechts

Verkeerde vrienden zijn voor adolescenten net als verboden vruchten: gevaarlijk en onweerstaanbaar. Om hun kinderen te beschermen, verbieden sommige ouders omgang met verkeerde vrienden. Volgens jongerenonderzoeker Loes Keijsers van de Universiteit Utrecht werkt zo’n verbod op vriendschappen niet. Integendeel: een verbod drijft jongeren juist in de armen van delinquente vrienden.

Lees verder >>

Beslisnetwerk in hersenen gevoelig voor voorkennis

Het fronto-pariëtale netwerk in de hersenen (actief bij het maken van beslissingen) is betrokken bij het verwerken van voorkennis. Dat blijkt uit onderzoek van neurowetenschappers van de Universiteit van Amsterdam, in samenwerking met een collega van Ohio State University (VS).Het onderzoek geeft meer inzicht in de manier waarop voorkennis het maken van keuzes beïnvloedt.

Lees verder >>
Lopende onderzoeken

Versla de interviewer! Computertaakjes (lab onderzoek), Vragenlijsten (lab onderzoek) | 1.50 Psychology Research Credit

Denk jij onder spanning van een missie je hoofd koel te houden? Ga de uitdaging aan! Kijk of jij de missie kan voltooien en de interviewer kan overtuigen van jouw verhaal!
Soort onderzoek Computertaakjes (lab onderzoek), Vragenlijsten (lab onderzoek)
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2017-03-30 00:00:00
Duur van het onderzoek 90 minuten
Beloning 1.50 Psychology Research Credit

Oefening baart kunst! Eye-tracker, Computertaakjes (lab onderzoek), Vragenlijsten (lab onderzoek) | 1.50 Psychology Research Credit / 15.00 Euro

Leer presenteren! Doe mee aan ons onderzoek en krijg tips mee voor het geven van een super presentatie! Het onderzoek bestaat uit 2 sessies van in totaal 1,5 uur waarbij je vragenlijsten invult, een computertaak doet en presentatieopdrachten krijgt. Deelname is op afspraak.
Soort onderzoek Eye-tracker, Computertaakjes (lab onderzoek), Vragenlijsten (lab onderzoek)
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2017-03-01 00:00:00
Duur van het onderzoek 90 minuten
Beloning 1.50 Psychology Research Credit / 15.00 Euro

Beoordelen van persoonlijkheidskenmerken gedurende tDCS stimulatie TMS | 1.50 Psychology Research Credit

Dit is een tdcs-onderzoek over de invloed van persoonsbeschrijvingen op keuzes over deze personen.
Gedurende het onderzoek maak je door middel van een computertaak kennis met fictieve personen met bepaalde karaktereigenschappen. Vervolgens worden over deze personen een aantal vragen gesteld. Tijdens het maken van de computertaak voeren wij trans-craniële hersenstimulatie uit. Dit is een techniek waarbij je door middel van een kleine elektrische stroom hersengebieden actiever of minder actief kunt maken.
De techniek is geheel veilig en niet schadelijk voor je gezondheid.

Ben jij geïnteresseerd geraakt in ons onderzoek? Meld je dan snel aan en hopelijk zien we elkaar terug in het lab!


Indien je op één of meerdere van de onderstaande vragen 'ja' hebt beantwoord, kun je helaas niet mee doen aan ons onderzoek.

1. Heeft u epilepsie, of heeft u wel eens een epileptische aanval of absence gehad?
2. Heeft u multiple sclerose?
3. Heeft u een andere neurologische aandoening?
4. Heeft u ooit een beroerte gehad?
5. Heeft u hersenletsel, als gevolg van een hersenoperatie, een zware verwonding aan het hoofd of een ziekte?
6. Heeft u ooit een zware hersenschudding gehad?
7. Heeft u ooit een aandoening aan de hersenen gehad, zoals hersenvliesontsteking?
8. Gebruikt u momenteel psychofarmaca (bijvoorbeeld antidepressiva)?
9. Heeft u een pacemaker of een ander geïmplanteerd apparaat?
10. Heeft u metaal of metaalsplinters in uw hoofd?
11. Bent u albino?
12. Bent u zwanger?
13. Bent u recentelijk flauwgevallen of heeft u een paniekaanval gehad?
14. Heeft u vaak last van duizeligheid of hoofdpijn?
15. Komt epilepsie bij u in de familie voor?
16. Heeft u huidafwijkingen, bv. eczeem?

Als je twijfelt of je wel of niet mee mag doen of als je vragen hebt, dan kun je ons altijd mailen.
Soort onderzoek TMS
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2017-03-30 00:00:00
Duur van het onderzoek 60 minuten
Beloning 1.50 Psychology Research Credit

Het benoemen van plaatjes Computertaakjes (lab onderzoek) | 1.00 Psychology Research Credit

In dit onderzoek zit je achter een computerscherm en benoem je een serie plaatjes.

Voorwaarden voor deelname: Je moet Nederlands als moedertaal hebben, je mag geen dyslexie hebben en je gezichtsvermogen (eventueel gecorrigeerd door bril of lenzen) moet normaal zijn.
Soort onderzoek Computertaakjes (lab onderzoek)
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2017-03-15 00:00:00
Duur van het onderzoek 60 minuten
Beloning 1.00 Psychology Research Credit

Signal Detection and Stress - fMRI Study fMRI | 2.00 Psychology Research Credit

In this study you will have to complete two tasks that take approximately 1 hour. In the first task you will be situated in the fMRI scanner and we will measure your reaction time to visual stimuli. During this task you will receive several mild shocks to your ankle. You will decide on the intensity of the shocks yourself, so that they are unpleasant but not painful. The second task will be outside of the scanner and won't include shocks.

You will also complete a questionnaire at home before the scanning session (~0.75h).
Soort onderzoek fMRI
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2017-12-30 00:00:00
Duur van het onderzoek 120 minuten
Beloning 2.00 Psychology Research Credit

OCD-validatie onderzoek Vragenlijsten (lab onderzoek) | 3.50 Psychology Research Credit

Verdien nu 3,5 proefpersoonpunten!

Ben je nog op zoek naar proefpersoonpunten en wil je meedoen aan een interessant onderzoek?
Meld je dan nu aan voor dit onderzoek!

Voor dit onderzoek hoef je slechts tweemaal naar het lab te komen. In beide sessies vul je een aantal vragenlijsten in. De sessies duren samen maximaal 2 uur. Verder voer je gedurende 10 dagen thuis korte handelingen uit en vul je dagelijks een korte vragenlijst in. Per dag neemt dit slechts 10 minuten in beslag.

Om mee te mogen doen aan dit onderzoek mag je op dit moment of in het verleden niet gediagnosticeerd zijn met een psychische stoornis.

Zou je graag willen deelnemen? Schrijf je dan nu in, dan nemen wij snel contact met je op!
Soort onderzoek Vragenlijsten (lab onderzoek)
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2017-02-28 00:00:00
Duur van het onderzoek 225 minuten
Beloning 3.50 Psychology Research Credit