Welkom bij LAB !

LAB is onderdeel van de Psychologie, Communicatiewetenschap, Sociale Geografie en Planologie, Antropologie, Politicologie en Pedagogiek opleidingen. Allen onderdeel van de Faculteit der Maatschappij- en Gedragwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. De faculteit is nationaal en internationaal bekend om het onderwijs en onderzoek die ze uitvoert.

Op deze website kan je je aanmelden als je wilt deelnemen aan onderzoeken die gedaan worden door de Psychologie of Commnunicatiewetenschap.

Waarom zou jij deelnemen aan onderzoek?

  1. Bijdragen aan de wetenschap

    Alle kennis die we hebben over het denken en doen van mensen is dankzij onderzoek. Jij draagt als deelnemer van onderzoek dus bij aan de wetenschap. Daarnaast is het ook gewoon heel leuk! Hoe vaak krijg je de kans om rond te lopen in een Virtual Reality World of om een foto van je hersenen te zien?

  2. Meer leren over jezelf

    Kennis opdoen over psychologie is kennis opdoen over jezelf. Hoe extravert ben jij? Heb je neurotische neigingen? Hoe functioneer je in een groep? Heb je een goed geheugen? Je krijgt inzicht in hoe jij als persoon in elkaar steekt en wat jou uniek maakt.

  3. Geld verdienen

    Als je deelneemt aan onderzoek, krijg je betaald per uur dat een onderzoek duurt. De hoogte van het bedrag verschilt dus per onderzoek, afhankelijk van de duur en wat er van jou verwacht wordt. Er zijn onderzoeken die je thuis vanaf je computer kunt doen en niet veel tijd in beslag nemen. Er zijn ook onderzoeken waarvoor je een nacht moet doorbrengen in een slaaplab. Je wordt dan letterlijk slapend rijk!

Geen verplichtingen

Als je je inschrijft als deelnemer aan onderzoek bij LAB, verplicht je je tot niks. Er is geen minimum (of maximum) aantal onderzoeken waaraan je moet deelnemen. Je kunt zelf kiezen welke onderzoeken je leuk lijken en wanneer jij tijd hebt voor deelname.

Gebruik van je gegevens

Al het onderzoek dat door LAB wordt aangeboden voldoet aan de eisen van de Ethisch Commissie. Dit betekent onder andere dat er strikt vertrouwelijk met jouw persoonsgegevens en onderzoeksresultaten wordt omgegaan.

Waar vindt het onderzoek plaats?

Sommige onderzoeken kun je thuis vanaf je eigen computer doen. Voor andere onderzoeken moet je naar LAB op de Nieuwe Prinsengracht komen. De onderzoeker zal je de precieze locatie geven.

Psychologische testjes

Onderstaand een aantal testjes die je direct anoniem online kan uitvoeren:

Wat voor soort onderzoek doen we?
fMRI

Dit is een speciale MRI-techniek waarbij de activiteit van de hersenen door middel van de computer zichtbaar wordt gemaakt in een 3-dimensionaal beeld.

EEG (Elektro-encefalografie)

Bij het maken van een EEG wordt een aantal elektroden op het hoofd geplaatst waarmee elektrische signalen onder de schedel kunnen worden gemeten.

TMS (Transcraniële Magnetische Stimulatie)

TMS is een techniek waarmee de hersenactiviteit door middel van een magnetische puls zeer korte tijd kan worden stilgezet.

Questionnaires

Questionnaires zijn schriftelijke onderzoeken waarbij doormiddel van uitgebreide vragenlijsten gegevens worden verzameld.

Psychologienieuws

Psychologie-onderzoek aan de UvA is beste van Nederland

Het psychologie-onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam is het beste van Nederland. Dat blijkt uit het rapport van de visitatiecommissie over de periode 2005 – 2010. In het rapport (Assessment of Research Quality, Psychology 2005-2010, QANU July 2012), dat de onderzoekskwaliteit op het gebied van de psychologie onderzocht van acht Nederlandse universiteiten, behaalt de UvA de hoogste gemiddelde score van 4,65 op een schaal van 1 (slecht) tot 5 (excellent). Maar liefst driekwart van de aan de UvA toegekende scores bestaan uit de cijfers 4,5 en 5. Het rapport richtte zich op vier deelindicatoren: kwaliteit, productiviteit, (maatschappelijke) relevantie en vitaliteit. Prof. dr. Gerard Kerkhof, tot voor kort onderzoeksdirecteur van het Onderzoeksinstituut Psychologie, is trots op “zijn” onderzoekers. ‘We streven niet alleen naar excellentie, maar laten ook zien dat we heel erg goed zijn.’

Lees verder >>

LAB opent offcieel zijn deuren

In LAB zijn onderzoeksvoorzieningen en geavanceerde apparatuur van de Faculteit Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de UvA bijeengebracht: van slaaplab tot babylab en van virtual reality tot fMRI-hersenscanner. Op donderdag 14 juni opende LAB officieel zijn deuren.

Lees verder >>

Creatief denken

Wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam hebben, met een collega van de Rijksuniversiteit Groningen, ontdekt dat mensen creatiever worden wanneer zij beschikken over een groter werkgeheugen. Het beeld dat creativiteit vooral een spontaan, onbewust proces is, wordt met dit onderzoek weerlegd.

Lees verder >>

Ouderlijk verbod op verkeerde vrienden werkt averechts

Verkeerde vrienden zijn voor adolescenten net als verboden vruchten: gevaarlijk en onweerstaanbaar. Om hun kinderen te beschermen, verbieden sommige ouders omgang met verkeerde vrienden. Volgens jongerenonderzoeker Loes Keijsers van de Universiteit Utrecht werkt zo’n verbod op vriendschappen niet. Integendeel: een verbod drijft jongeren juist in de armen van delinquente vrienden.

Lees verder >>

Beslisnetwerk in hersenen gevoelig voor voorkennis

Het fronto-pariëtale netwerk in de hersenen (actief bij het maken van beslissingen) is betrokken bij het verwerken van voorkennis. Dat blijkt uit onderzoek van neurowetenschappers van de Universiteit van Amsterdam, in samenwerking met een collega van Ohio State University (VS).Het onderzoek geeft meer inzicht in de manier waarop voorkennis het maken van keuzes beïnvloedt.

Lees verder >>
Lopende onderzoeken

Music Mania Computertaakjes (lab onderzoek), Vragenlijsten (lab onderzoek) | 0.50 Psychology Research Credit / 5.00 Euro

Hou je van muziek en heb je een halfuur tijd?

Schrijf je dan in online of stuur ons een mailtje en doe mee met dit leuke groepsexperiment.

Maar pas op, you might enjoy yourself...!Do you like music and do you have up to 30 minutes to spare?

Then sign up online or send us an email to join us for this fun group experiment.

But be careful, you might enjoy yourself…!
Soort onderzoek Computertaakjes (lab onderzoek), Vragenlijsten (lab onderzoek)
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2016-07-31 00:00:00
Duur van het onderzoek 30 minuten
Beloning 0.50 Psychology Research Credit / 5.00 Euro

Prikkels, Plaatjes & Propranolol Fysiologisch onderzoek | 5.00 Psychology Research Credit / 50.00 Euro

Dit onderzoek bestaat drie sessies, verspreid over 3 opeenvolgende dagen
-sessie 1: 45 min
-sessie 2: 110 min
-sessie 3: 45 min

Tijdens dit onderzoek zullen 2 verschillende afbeeldingen op een computerscherm getoond worden. Er zullen ook elektrische prikkels aan de pols toegediend worden die onaangenaam maar niet pijnlijk aanvoelen. Het is de bedoeling dat je aandachtig naar de afbeeldingen kijkt en kan voorspellen wanneer je al dan niet een prikkel zal krijgen.

Tijdens de tweede sessie zal medicatie (propranolol) of placebo toegediend worden (onschadelijk).

Omwille van het gebruik van elektrische prikkels wordt de vergoeding voor dit onderzoek vermenigvuldigd met 1,5.

Vereisten voor deelname:
- tussen 18 en 35 jaar
- lichamelijk en psychisch gezond
- NIET zwanger
- NIET eerder meegedaan aan onderzoek met elektrische prikkels

Indien je wenst deel te nemen, mag je op 'ik wil meedoen' klikken en zal ik je contacteren voor een afspraak. Hou er rekening mee dat je 3 opeenvolgende dagen op hetzelfde tijdstip moet komen.
Alvast bedankt voor je interesse!
Soort onderzoek Fysiologisch onderzoek
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2016-07-31 00:00:00
Duur van het onderzoek 200 minuten
Beloning 5.00 Psychology Research Credit / 50.00 Euro

Heerlijke Drankjes Spel Computertaakjes (lab onderzoek) | 1.00 Psychology Research Credit / 10.00 Euro

Heb je zin om een leuk spel te spelen waarin je cola en sinaasappelsap moet proeven?
Doe dan mee met ons onderzoek!

***LET OP: JE MAG TWEE UUR VAN TEVOREN NIETS GEGETEN OF GEDRONKEN HEBBEN***
Soort onderzoek Computertaakjes (lab onderzoek)
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2016-05-31 00:00:00
Duur van het onderzoek 60 minuten
Beloning 1.00 Psychology Research Credit / 10.00 Euro

Beoordelen van persoonlijkheidskenmerken II Online onderzoek | 0.25 Psychology Research Credit

In deze korte online vragenlijst ga je persoonlijkheidskenmerken op hun valentie (positiviteit, negativiteit) beoordelen.
Het is een pilot studie waarmee wij goede stimuli voor vervolgonderzoek willen maken.
Behalve een kwart punt verdienen, help je dus ook nog de wetenschap door deel te nemen!
Soort onderzoek Online onderzoek
Vrije Inloop Ja
Einddatum 2016-05-31 00:00:00
Duur van het onderzoek 15 minuten
Beloning 0.25 Psychology Research Credit

Flitsende ogen Computertaakjes (lab onderzoek) | 1.00 Psychology Research Credit

In dit onderzoek wordt onderzocht wat de invloed van oogbewegingen op het onthouden van woorden is. Dit onderzoek duurt 60 minuten.

Als u een bril of lenzen draagt, vergeet dan niet deze mee te nemen naar het experiment. Om deel te kunnen nemen aan het onderzoek moet u het Nederlands goed beheersen en geen EMDR-therapie hebben gehad in het verleden. Ten slotte zouden we u willen vragen om de volgende handvoorkeur vragenlijst in te vullen. Als u alle 10 vragen alleen met links of alleen met rechts heeft beantwoord, kunt u deelnemen aan het onderzoek, anders helaas niet. Deze vragenlijst wordt ter controle vooraf aan het onderzoek nogmaals afgenomen.

1. Met welke hand tekent u? links/rechts/beide
2. Welke hand gebruikt u om met een tandenborstel te poetsen? links/rechts/beide
3. In welke hand houdt u een flesopener vast? links/rechts/beide
4. Met welke hand gooit u een bal ver weg? links/rechts/beide
5. In welke hand heeft u een hamer vast als u er mee op een spijker moet slaan? links/rechts/beide
6. Met welke hand houdt u een (tennis-)racket vast? links/rechts/beide
7. Welke hand gebruikt u om met een mes een touw door te snijden? links/rechts/beide
8. Welke hand gebruikt u om met een lepel te roeren? links/rechts/beide
9. Welke hand gebruikt u om met een gummetje iets uit te vlakken? links/rechts/beide
10. Met welke hand strijkt u een lucifer aan? links/rechts/beide

Gelieve geen koffie/thee/stimulerende middelen gebruiken ten minste twee uur vooraf aan het onderzoek.

Soort onderzoek Computertaakjes (lab onderzoek)
Vrije Inloop Ja
Einddatum 2016-06-03 00:00:00
Duur van het onderzoek 60 minuten
Beloning 1.00 Psychology Research Credit

You and your friends Online onderzoek | 1.00 Psychology Research Credit

YOU AND YOUR FRIENDS

We are interested in finding out more about friendship networks and would like to ask your help by completing an online survey about you and your close friends.

We will also send a short survey to three of your close friends that you nominate in this study.

We hope you enjoy this study. It will be presented in English.

Soort onderzoek Online onderzoek
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2016-07-01 00:00:00
Duur van het onderzoek 60 minuten
Beloning 1.00 Psychology Research Credit