Welkom bij LAB !

LAB is onderdeel van de Psychologie, Communicatiewetenschap, Sociale Geografie en Planologie, Antropologie, Politicologie en Pedagogiek opleidingen. Allen onderdeel van de Faculteit der Maatschappij- en Gedragwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. De faculteit is nationaal en internationaal bekend om het onderwijs en onderzoek die ze uitvoert.

Op deze website kan je je aanmelden als je wilt deelnemen aan onderzoeken die gedaan worden door de Psychologie of Commnunicatiewetenschap.

Waarom zou jij deelnemen aan onderzoek?

  1. Bijdragen aan de wetenschap

    Alle kennis die we hebben over het denken en doen van mensen is dankzij onderzoek. Jij draagt als deelnemer van onderzoek dus bij aan de wetenschap. Daarnaast is het ook gewoon heel leuk! Hoe vaak krijg je de kans om rond te lopen in een Virtual Reality World of om een foto van je hersenen te zien?

  2. Geld verdienen

    Als je deelneemt aan onderzoek, krijg je betaald per uur dat een onderzoek duurt. De hoogte van het bedrag verschilt dus per onderzoek, afhankelijk van de duur en wat er van jou verwacht wordt. Er zijn onderzoeken die je thuis vanaf je computer kunt doen en niet veel tijd in beslag nemen. Er zijn ook onderzoeken waarvoor je een nacht moet doorbrengen in een slaaplab. Je wordt dan letterlijk slapend rijk!

Geen verplichtingen

Als je je inschrijft als deelnemer aan onderzoek bij LAB, verplicht je je tot niks. Er is geen minimum (of maximum) aantal onderzoeken waaraan je moet deelnemen. Je kunt zelf kiezen welke onderzoeken je leuk lijken en wanneer jij tijd hebt voor deelname.

Gebruik van je gegevens

Al het onderzoek dat door LAB wordt aangeboden voldoet aan de eisen van de Ethisch Commissie. Dit betekent onder andere dat er strikt vertrouwelijk met jouw persoonsgegevens en onderzoeksresultaten wordt omgegaan.

Waar vindt het onderzoek plaats?

Sommige onderzoeken kun je thuis vanaf je eigen computer doen. Voor andere onderzoeken moet je naar LAB op de Nieuwe Prinsengracht komen. De onderzoeker zal je de precieze locatie geven.

Psychologische testjes

Onderstaand een aantal testjes die je direct anoniem online kan uitvoeren:

Wat voor soort onderzoek doen we?
fMRI

Dit is een speciale MRI-techniek waarbij de activiteit van de hersenen door middel van de computer zichtbaar wordt gemaakt in een 3-dimensionaal beeld.

EEG (Elektro-encefalografie)

Bij het maken van een EEG wordt een aantal elektroden op het hoofd geplaatst waarmee elektrische signalen onder de schedel kunnen worden gemeten.

TMS (Transcraniële Magnetische Stimulatie)

TMS is een techniek waarmee de hersenactiviteit door middel van een magnetische puls zeer korte tijd kan worden stilgezet.

Questionnaires

Questionnaires zijn schriftelijke onderzoeken waarbij doormiddel van uitgebreide vragenlijsten gegevens worden verzameld.

Lopende onderzoeken

Brein in Discussie - Deel 2 Fysiologisch onderzoek, Vragenlijsten (lab onderzoek) | 1.00 Psychology Research Credit / 10.00 Euro

Wat gebeurt er in je brein tijdens het voeren van discussies? Dat is wat we in dit onderzoek willen weten.

Aan dit onderzoek kun je alleen meedoen als je de vragenlijst "Brein in Discussie - Deel 1" hebt ingevuld (dit duurt 10 minuten)! Indien je dit nog niet gedaan hebt, doe dat alsjeblieft eerst.

Vervolgens neemt de proefleider contact met je op om een afspraak voor Deel 2 (dit onderzoek) in te plannen.

In dit experiment worden er een aantal elektrodes op je hoofd en gezicht geplaatst. Hier voel je tijdens het onderzoek niks van en het is niet schadelijk. Ook wordt je gezicht gefilmt tijdens het uitvoeren van de taak.

Let op:
Omdat we electrodes op je hoofd en gezicht plaatsen kun je tijdens het onderzoek geen bril dragen. Mocht je een bril nodig hebben en heb je geen lenzen die je kan gebruiken kun je helaas niet deelnemen.
Soort onderzoek Fysiologisch onderzoek, Vragenlijsten (lab onderzoek)
Vrije inloop Nee
Einddatum 2018-07-01 00:00:00
Duur van het onderzoek 60 minuten
Beloning 1.00 Psychology Research Credit / 10.00 Euro
Taal Dutch Only

Heb je een bijbaan? Doe dan mee aan deze survey Online onderzoek | 0.37 Psychology Research Credit

In deze studie zullen we je een paar vragen stellen over je bijbaan. Je gaat over de organisatie denken waar je werkt, en vragen beantwoorden.
Soort onderzoek Online onderzoek
Vrije inloop Nee
Einddatum 2018-07-07 00:00:00
Duur van het onderzoek 30 minuten
Beloning 0.37 Psychology Research Credit
Taal Dutch Only

360° Media Experiences Virtual Reality, Vragenlijsten (lab onderzoek) | 2.00 Communication Science Research Credit

Participants needed for an experimental research on the effects of 360° pro-social media experiences!

Date: 1st to end of June

Location: UvA Roeterseilend Campus, Lab L1.32
Soort onderzoek Virtual Reality, Vragenlijsten (lab onderzoek)
Vrije inloop Nee
Einddatum 2018-06-29 00:00:00
Duur van het onderzoek 25 minuten
Beloning 2.00 Communication Science Research Credit
Taal English Only

Studie over de angst voor spreken in het openbaar Fysiologisch onderzoek | 4.00 Psychology Research Credit / 40.00 Euro

Bang om te spreken in het openbaar? Veel mensen ervaren stress wanneer zij een presentatie moeten geven, maar voor sommigen heeft dit zelfs effect op hun deelname aan bepaalde vakken en hoe goed zij presteren in vakken waarin er presentaties gegeven moeten worden. Dit kan een kans zijn om deze angst te overwinnen voor het volgende academische jaar. Momenteel onderzoeken we een nieuwe behandeling voor spreekangst en we nodigen je hierbij uit om deel te nemen! Onze behandeling bevat een korte “spreekopdracht” en het eenmalig innemen van een medicijn (propranolol - een klein deel van de deelnemers zal een placebopil krijgen).

Het onderzoek bestaat uit twee sessies, met een week tussen de sessies. De eerste sessie zal drie uur duren en de tweede sessie één uur. Daarnaast zal je één maand na de tweede sessie nog een korte vragenlijst ontvangen. We zullen ook na drie en zes maanden nog een korte vragenlijst sturen, waarvoor je nog €5 per vragenlijst zult krijgen.

We zijn op zoek naar deelnemers die voldoen aan de volgende criteria:
- Nederlands is jouw moedertaal en je hebt een goede beheersing van de Engelse taal.
- Je vindt het spannend om te spreken in het openbaar en wilt deze angst graag overwinnen.

Aangezien in dit onderzoek propranolol wordt gegeven, is een medische screening verplicht. Ga naar https://uvafeb.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_bQ9Ua3FfSwh717n om het medische screeningformulier in te vullen. Nadat je het formulier hebt ingevuld, zullen wij contact met jou opnemen om je te laten weten of je in aanmerking komt om deel te nemen aan het onderzoek en om eventuele vragen te beantwoorden. Jouw antwoorden zullen natuurlijk vertrouwelijk behandeld worden.

Wij horen graag van je!
Soort onderzoek Fysiologisch onderzoek
Vrije inloop Nee
Einddatum 2018-10-31 00:00:00
Duur van het onderzoek 240 minuten
Beloning 4.00 Psychology Research Credit / 40.00 Euro
Taal Dutch Only

Humour in politics Online onderzoek | 0.50 Communication Science Research Credit

Debate style is of vital importance to the way politicians present themselves. In this study you will be asked your opinion of specific statements of politicians, a few questions on the Dutch political landscape and some general questions about yourself.

The questionnaire is in English, but the statements can be viewed in Dutch and English. Although no previous knowledge is required, knowledge of Dutch politics is a pre.
Soort onderzoek Online onderzoek
Vrije inloop Nee
Einddatum 2018-06-20 00:00:00
Duur van het onderzoek 15 minuten
Beloning 0.50 Communication Science Research Credit
Taal Dutch or English

Brein in Discussie Deel 1 Online onderzoek | 0.18 Psychology Research Credit

Wat gebeurt er in je brein tijdens het voeren van discussies? Dat is wat we in dit onderzoek willen weten.

Deze vragenlijst is een screening voor het onderzoek "Brein in discussie, Deel 2". Het invullen van deze vragenlijst is een pré voor deelname aan het tweede deel. Afhankelijk van je antwoorden op deze vragen kun je geselecteerd worden voor deel 2 van dit onderzoek.

In het tweede deel van het experiment worden er een aantal elektrodes op je hoofd en gezicht geplaatst. Hier voel je tijdens het onderzoek niks van en het is niet schadelijk. Ook wordt je gezicht gefilmt tijdens het uitvoeren van de taak.

Let op:
Omdat we electrodes op je hoofd en gezicht plaatsen kun je tijdens het onderzoek geen bril dragen. Mocht je een bril nodig hebben en heb je geen lenzen die je kan gebruiken kun je helaas niet deelnemen.
Soort onderzoek Online onderzoek
Vrije inloop Nee
Einddatum 2018-07-01 00:00:00
Duur van het onderzoek 10 minuten
Beloning 0.18 Psychology Research Credit
Taal Dutch Only