Welkom bij LAB !

LAB is onderdeel van de Psychologie, Communicatiewetenschap, Sociale Geografie en Planologie, Antropologie, Politicologie en Pedagogiek opleidingen. Allen onderdeel van de Faculteit der Maatschappij- en Gedragwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. De faculteit is nationaal en internationaal bekend om het onderwijs en onderzoek die ze uitvoert.

Op deze website kan je je aanmelden als je wilt deelnemen aan onderzoeken die gedaan worden door de Psychologie of Commnunicatiewetenschap.

Waarom zou jij deelnemen aan onderzoek?

  1. Bijdragen aan de wetenschap

    Alle kennis die we hebben over het denken en doen van mensen is dankzij onderzoek. Jij draagt als deelnemer van onderzoek dus bij aan de wetenschap. Daarnaast is het ook gewoon heel leuk! Hoe vaak krijg je de kans om rond te lopen in een Virtual Reality World of om een foto van je hersenen te zien?

  2. Meer leren over jezelf

    Kennis opdoen over psychologie is kennis opdoen over jezelf. Hoe extravert ben jij? Heb je neurotische neigingen? Hoe functioneer je in een groep? Heb je een goed geheugen? Je krijgt inzicht in hoe jij als persoon in elkaar steekt en wat jou uniek maakt.

  3. Geld verdienen

    Als je deelneemt aan onderzoek, krijg je betaald per uur dat een onderzoek duurt. De hoogte van het bedrag verschilt dus per onderzoek, afhankelijk van de duur en wat er van jou verwacht wordt. Er zijn onderzoeken die je thuis vanaf je computer kunt doen en niet veel tijd in beslag nemen. Er zijn ook onderzoeken waarvoor je een nacht moet doorbrengen in een slaaplab. Je wordt dan letterlijk slapend rijk!

Geen verplichtingen

Als je je inschrijft als deelnemer aan onderzoek bij LAB, verplicht je je tot niks. Er is geen minimum (of maximum) aantal onderzoeken waaraan je moet deelnemen. Je kunt zelf kiezen welke onderzoeken je leuk lijken en wanneer jij tijd hebt voor deelname.

Gebruik van je gegevens

Al het onderzoek dat door LAB wordt aangeboden voldoet aan de eisen van de Ethisch Commissie. Dit betekent onder andere dat er strikt vertrouwelijk met jouw persoonsgegevens en onderzoeksresultaten wordt omgegaan.

Waar vindt het onderzoek plaats?

Sommige onderzoeken kun je thuis vanaf je eigen computer doen. Voor andere onderzoeken moet je naar LAB op de Nieuwe Prinsengracht komen. De onderzoeker zal je de precieze locatie geven.

Psychologische testjes

Onderstaand een aantal testjes die je direct anoniem online kan uitvoeren:

Wat voor soort onderzoek doen we?
fMRI

Dit is een speciale MRI-techniek waarbij de activiteit van de hersenen door middel van de computer zichtbaar wordt gemaakt in een 3-dimensionaal beeld.

EEG (Elektro-encefalografie)

Bij het maken van een EEG wordt een aantal elektroden op het hoofd geplaatst waarmee elektrische signalen onder de schedel kunnen worden gemeten.

TMS (Transcraniële Magnetische Stimulatie)

TMS is een techniek waarmee de hersenactiviteit door middel van een magnetische puls zeer korte tijd kan worden stilgezet.

Questionnaires

Questionnaires zijn schriftelijke onderzoeken waarbij doormiddel van uitgebreide vragenlijsten gegevens worden verzameld.

Psychologienieuws

Psychologie-onderzoek aan de UvA is beste van Nederland

Het psychologie-onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam is het beste van Nederland. Dat blijkt uit het rapport van de visitatiecommissie over de periode 2005 – 2010. In het rapport (Assessment of Research Quality, Psychology 2005-2010, QANU July 2012), dat de onderzoekskwaliteit op het gebied van de psychologie onderzocht van acht Nederlandse universiteiten, behaalt de UvA de hoogste gemiddelde score van 4,65 op een schaal van 1 (slecht) tot 5 (excellent). Maar liefst driekwart van de aan de UvA toegekende scores bestaan uit de cijfers 4,5 en 5. Het rapport richtte zich op vier deelindicatoren: kwaliteit, productiviteit, (maatschappelijke) relevantie en vitaliteit. Prof. dr. Gerard Kerkhof, tot voor kort onderzoeksdirecteur van het Onderzoeksinstituut Psychologie, is trots op “zijn” onderzoekers. ‘We streven niet alleen naar excellentie, maar laten ook zien dat we heel erg goed zijn.’

Lees verder >>

LAB opent offcieel zijn deuren

In LAB zijn onderzoeksvoorzieningen en geavanceerde apparatuur van de Faculteit Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de UvA bijeengebracht: van slaaplab tot babylab en van virtual reality tot fMRI-hersenscanner. Op donderdag 14 juni opende LAB officieel zijn deuren.

Lees verder >>

Creatief denken

Wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam hebben, met een collega van de Rijksuniversiteit Groningen, ontdekt dat mensen creatiever worden wanneer zij beschikken over een groter werkgeheugen. Het beeld dat creativiteit vooral een spontaan, onbewust proces is, wordt met dit onderzoek weerlegd.

Lees verder >>

Ouderlijk verbod op verkeerde vrienden werkt averechts

Verkeerde vrienden zijn voor adolescenten net als verboden vruchten: gevaarlijk en onweerstaanbaar. Om hun kinderen te beschermen, verbieden sommige ouders omgang met verkeerde vrienden. Volgens jongerenonderzoeker Loes Keijsers van de Universiteit Utrecht werkt zo’n verbod op vriendschappen niet. Integendeel: een verbod drijft jongeren juist in de armen van delinquente vrienden.

Lees verder >>

Beslisnetwerk in hersenen gevoelig voor voorkennis

Het fronto-pariëtale netwerk in de hersenen (actief bij het maken van beslissingen) is betrokken bij het verwerken van voorkennis. Dat blijkt uit onderzoek van neurowetenschappers van de Universiteit van Amsterdam, in samenwerking met een collega van Ohio State University (VS).Het onderzoek geeft meer inzicht in de manier waarop voorkennis het maken van keuzes beïnvloedt.

Lees verder >>
Lopende onderzoeken

De M&M en Popcorn Game Computertaakjes (lab onderzoek) | 3.50 Psychology Research Credit / 35.00 Euro

Hou jij van popcorn en m&m's? Doe dan mee met De M&M en Popcorn Game!

Wat ga je doen? In dit experiment zul je computertaakjes doen waarbij je popcorn en m&m's te eten krijgt. Het experiment is verspreid over 3 dagen (maandag, dinsdag en woensdag). Op 2 dagen ben je 1 uur bezig, op 1 dag 1,5 uur. In totaal zal het experiment 3,5 uur duren. Voor je deelname ontvang je 3,5 proefpersoonpunten of 35 euro.

Belangrijk om te weten:
- 2 uur voor aanvang van het experiment mag je niets meer eten.
- het experiment duurt drie dagen (maandag, dinsdag en woensdag).
- alle afspraken zullen plaatsvinden op dezelfde tijd (tussen 11:00 uur en 18:00 uur)

Wil je je aanmelden? Stuur dan een mailtje naar: s.l.knot@uva.nl
Soort onderzoek Computertaakjes (lab onderzoek)
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2015-12-30 23:59:59
Duur van het onderzoek 210 minuten
Beloning 3.50 Psychology Research Credit / 35.00 Euro

Rating Essays Online onderzoek | 1.00 Psychology Research Credit

RATING ESSAYS

We would like to employ you as an expert to rate the quality of other people's written work.

In this online research you will be asked to rate 5 short essays (1-2 paragraphs each) written by other participants on various dimensions, such as persuasiveness.

This research will be presented in English.

Reward: 1 proefpersoonpunt
Length: 60 minutes maximum
Soort onderzoek Online onderzoek
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2015-12-21 23:59:59
Duur van het onderzoek 60 minuten
Beloning 1.00 Psychology Research Credit

Het effect van het intellectuele vermogen op smaak. Computertaakjes (lab onderzoek), Vragenlijsten (lab onderzoek) | 5.00 Euro / 0.50 Psychology Research Credit

Het doel van dit experiment is om het verband tussen intellectueel vermogen en smaak te onderzoeken. Het onderzoek zal bestaan uit een aantal vragenlijsten gevolgd door twee anagram spellen en twee drank smaak testen. Deze smaaktesten kunnen alcoholische drank bevatten.

OPMERKING: Om deel te nemen aan dit experiment, moet u een persoon zijn die normaal gesproken geniet van het drinken van bier.

Deelnemers mogen niet onder invloed van drugs of alcohol arriveren bij het onderzoek. Elke deelnemer die wel onder invloed arriveert zal opnieuw ingepland worden.
Soort onderzoek Computertaakjes (lab onderzoek), Vragenlijsten (lab onderzoek)
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2015-12-20 00:00:00
Duur van het onderzoek 30 minuten
Beloning 5.00 Euro / 0.50 Psychology Research Credit

Economic Decisions of Men Vragenlijsten (lab onderzoek), Computertaakjes (lab onderzoek) | 1.00 Psychology Research Credit / 10.00 Euro

We are seeking male participants to complete a series of economic decision making and attentional tests in exchange for 10 euros or 1 research credit. Sessions will last approximately one hour and an additional monetary reward can also be made according to the decisions made during the experiment.

The experiments are conducted on the Roeterseiland campus of the University of Amsterdam, and will last about one hour.

ALL PARTICIPANTS MUST BE:

- Men only;
- Up to 35 years old;
- Non-smokers;
- Not on medication for mental disorders (such as antidepressants, anti-anxiety, ADHD, or other such medication).

If you are interested please send an email to uva.decision.making@gmail.com (preferably in English).
Soort onderzoek Vragenlijsten (lab onderzoek), Computertaakjes (lab onderzoek)
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2015-12-19 23:59:59
Duur van het onderzoek 60 minuten
Beloning 1.00 Psychology Research Credit / 10.00 Euro

Opvallende Vormen Gezocht Computertaakjes (lab onderzoek) | 1.50 Psychology Research Credit

Hoe snel vind jij de opvallende vorm? Kom er achter door mee te doen aan ons onderzoek naar gemoedstoestanden en aandacht!

Om mee te doen moet je tussen de 18 en 40 jaar oud zijn. Verder moet je (gecorrigeerd tot) goed zicht hebben en Nederlands spreken en lezen. Als je een bril of lenzen hebt, vergeet die dan niet mee te nemen!

In een zoektaak is het de bedoeling dat je zo snel mogelijk een afwijkend item probeert te vinden in een veld met afleidende items. Dit zal je doen in verschillende gemoedstoestanden. Het experiment duurt ongeveer 1,5 uur en je kan 1,5 proefpersoonpunt krijgen voor
deelname. Walk-in deelname is niet mogelijk. Je kan direct
een afspraak maken door op ‘Ik wil meedoen!’ te klikken.
Soort onderzoek Computertaakjes (lab onderzoek)
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2015-12-11 23:59:59
Duur van het onderzoek 90 minuten
Beloning 1.50 Psychology Research Credit

Hoe snel vind jij de juiste woorden? Computertaakjes (lab onderzoek), Vragenlijsten (lab onderzoek) | 1.00 Psychology Research Credit / 10.00 Euro

Hoe snel vind jij de juiste woorden?

Kom meedoen aan dit onderzoek met een aantal vragenlijsten en een aantal afwisselende en uitdagende computertaken!

Verdien 1 proefpersoonpunt of 10 euro

VOORDAT JE MEE KUNT DOEN AAN DIT ONDERZOEK, MOET JE EERST EEN VRAGENLIJST INVULLEN (deze duurt ongeveer 2 minuten). OP BASIS VAN DEZE VRAGENLIJST ZAL IK JE VERTELLEN OF JE MEE KUNT DOEN!

De vragenlijst vindt je hier:https://qtrial2015q4az1.az1.qualtrics.com/SE/?SID=SV_23kaFlQTCAMDebX
Of je kunt langskomen in L2.20 op de volgende tijden:
dinsdag en woensdag: 09:00 tot 15:00
donderdag en vrijdag: 09:00 tot 18:00

Vul je de vragenlijst digitaal in, dan zal ik mailen of je deel kunt nemen aan het onderzoek.

(Helaas kun je niet deelnemen als je vorig jaar al hebt deelgenomen aan dit experiment of als je hebt deelgenomen aan “Hoe goed ben jij met woorden?”)
Soort onderzoek Computertaakjes (lab onderzoek), Vragenlijsten (lab onderzoek)
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2015-12-18 23:59:59
Duur van het onderzoek 60 minuten
Beloning 1.00 Psychology Research Credit / 10.00 Euro