Welkom bij LAB !

LAB is onderdeel van de Psychologie, Communicatiewetenschap, Sociale Geografie en Planologie, Antropologie, Politicologie en Pedagogiek opleidingen. Allen onderdeel van de Faculteit der Maatschappij- en Gedragwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. De faculteit is nationaal en internationaal bekend om het onderwijs en onderzoek die ze uitvoert.

Op deze website kan je je aanmelden als je wilt deelnemen aan onderzoeken die gedaan worden door de Psychologie of Commnunicatiewetenschap.

Waarom zou jij deelnemen aan onderzoek?

  1. Bijdragen aan de wetenschap

    Alle kennis die we hebben over het denken en doen van mensen is dankzij onderzoek. Jij draagt als deelnemer van onderzoek dus bij aan de wetenschap. Daarnaast is het ook gewoon heel leuk! Hoe vaak krijg je de kans om rond te lopen in een Virtual Reality World of om een foto van je hersenen te zien?

  2. Geld verdienen

    Als je deelneemt aan onderzoek, krijg je betaald per uur dat een onderzoek duurt. De hoogte van het bedrag verschilt dus per onderzoek, afhankelijk van de duur en wat er van jou verwacht wordt. Er zijn onderzoeken die je thuis vanaf je computer kunt doen en niet veel tijd in beslag nemen. Er zijn ook onderzoeken waarvoor je een nacht moet doorbrengen in een slaaplab. Je wordt dan letterlijk slapend rijk!

Geen verplichtingen

Als je je inschrijft als deelnemer aan onderzoek bij LAB, verplicht je je tot niks. Er is geen minimum (of maximum) aantal onderzoeken waaraan je moet deelnemen. Je kunt zelf kiezen welke onderzoeken je leuk lijken en wanneer jij tijd hebt voor deelname.

Gebruik van je gegevens

Al het onderzoek dat door LAB wordt aangeboden voldoet aan de eisen van de Ethisch Commissie. Dit betekent onder andere dat er strikt vertrouwelijk met jouw persoonsgegevens en onderzoeksresultaten wordt omgegaan.

Waar vindt het onderzoek plaats?

Sommige onderzoeken kun je thuis vanaf je eigen computer doen. Voor andere onderzoeken moet je naar LAB op de Nieuwe Prinsengracht komen. De onderzoeker zal je de precieze locatie geven.

Psychologische testjes

Onderstaand een aantal testjes die je direct anoniem online kan uitvoeren:

Wat voor soort onderzoek doen we?
fMRI

Dit is een speciale MRI-techniek waarbij de activiteit van de hersenen door middel van de computer zichtbaar wordt gemaakt in een 3-dimensionaal beeld.

EEG (Elektro-encefalografie)

Bij het maken van een EEG wordt een aantal elektroden op het hoofd geplaatst waarmee elektrische signalen onder de schedel kunnen worden gemeten.

TMS (Transcraniële Magnetische Stimulatie)

TMS is een techniek waarmee de hersenactiviteit door middel van een magnetische puls zeer korte tijd kan worden stilgezet.

Questionnaires

Questionnaires zijn schriftelijke onderzoeken waarbij doormiddel van uitgebreide vragenlijsten gegevens worden verzameld.

Lopende onderzoeken

Wat doet antibiotica met ons? Fysiologisch onderzoek, Computertaakjes (lab onderzoek), Vragenlijsten (lab onderzoek) | 15.00 Euro / 1.50 Psychology Research Credit

Er is weinig onderzoek naar de werking van antibiotica. Wij willen daar verandering in brengen. Wij zijn daarom opzoek naar studenten die aan de antibiotica zitten of net klaar zijn met hun kuur. Het onderzoek duurt 1.5 uur en je krijgt 1.5 proefpersoonpunt of 15 euro.

Zit je niet aan antibiotica? Dan kan je ook mee doen! Ook voor jullie duurt het onderzoek 1.5 uur. Voor jullie geldt enkel 1.5 proef persoonpersoonpunt!

Lijkt je het leuk om mee te doen, schrijf je dan snel in!
Soort onderzoek Fysiologisch onderzoek, Computertaakjes (lab onderzoek), Vragenlijsten (lab onderzoek)
Vrije inloop Nee
Einddatum 2017-11-27 00:00:00
Duur van het onderzoek 90 minuten
Beloning 15.00 Euro / 1.50 Psychology Research Credit
Taal Dutch Only

Verbeeld de plaatjes 2 Fysiologisch onderzoek, Computertaakjes (lab onderzoek), Vragenlijsten (lab onderzoek) | 3.00 Psychology Research Credit / 30.00 Euro

Uitsluitend voor Nederlands sprekenden! (fluent Dutch speaking participants only!)

Kom bij ons je verbeeldingskracht testen! Wij zijn op zoek naar gezonde mannen en vrouwen tussen de 18 en 35 jaar die op drie achtereenvolgende dagen beschikbaar zijn.

Je zult gedurende dit onderzoek een aantal vragenlijsten invullen en vervolgens een computertaak uitvoeren waarbij je kijkt naar een serie plaatjes van diverse objecten tussen plaatjes van diverse achtergronden. Het is aan jou de taak om de objecten te visualiseren in de context van deze achtergronden.

Gedurende sommige delen van dit onderzoek zal je worden blootgesteld aan kleine elektrische prikkels. De kracht van de prikkels zullen we instellen op een niveau waarop het voor jou absoluut niet pijnlijk is, maar wel ongemakkelijk.

Het is nogmaals belangrijk om op drie achtereenvolgende dagen beschikbaar te zijn voor anderhalf uur per dag. Tijden zijn echter per dag flexibel (9 tot 5). Je moet goed Nederlands spreken. Tot slot mag je niet hebben deelgenomen aan het onderzoek ' Verbeeld de plaatjes!' versie 1 in 2016.

Heb je interesse? Stuur ons een mail met je telefoonnummer en dan maken we een afspraak met je!
Soort onderzoek Fysiologisch onderzoek, Computertaakjes (lab onderzoek), Vragenlijsten (lab onderzoek)
Vrije inloop Nee
Einddatum 2017-12-31 00:00:00
Duur van het onderzoek 180 minuten
Beloning 3.00 Psychology Research Credit / 30.00 Euro
Taal Dutch Only

Atlasing the human subcortex: 7T MRI study fMRI | 20.00 Euro

[In Dutch] Dit is een longitudinale studie waarvoor je over een periode van vier jaar, eenmaal per jaar wordt uitgenodigd om een structurele MRI scan te ondergaan bij het AMC (dus 4 scans in totaal). Een scan sessie zal 90 minuten duren, waarvan je ongeveer één uur in de scanner ligt. Je krijgt hiervoor een vergoeding van €20,- per scan sessie. Je hoeft geen taakje te doen tijdens het scannen, maar je kunt eventueel naar een filmpje kijken of muziek luisteren. Het doel van dit onderzoek is om met ultra-hoge resolutie (7T) MRI een gedetailleerde atlas van de menselijke subcortex te ontwikkelen. Kleine subcorticale hersenstructuren zijn betrokken bij meerdere hersenziekten, waaronder de ziekte van Parkinson en verschillende psychiatrische stoornissen. Om mee te kunnen doen met dit onderzoek moet je gezond zijn en gedurende één uur stil kunnen liggen. Vóór de scansessie zal nog een screening plaatsvinden om te kijken of je geschikt bent voor MRI onderzoek.

!!! We zijn alleen nog op zoek naar mannelijke vrijwilligers tussen 31 en 50 jaar en tussen 71 en 80 jaar oud en naar vrouwelijke vrijwilligers tussen 71 en 80 jaar oud !!!

[In English] This is a longitudinal study for which you will be invited once a year over a period of four years to undergo a structural MRI scan at the AMC (so 4 scans in total). One scan session will take 90 minutes, of which you will spend approximately one hour inside the scanner. You will receive a €20,- compensation for each scan session. You will not have to perform any task during scanning, but you can watch a movie or listen to music if you want. The goal of this study is to use ultra-high resolution (7T) MRI to construct a detailed atlas of the human subcortex. Small subcortical brain structures are implicated in many brain diseases, including Parkinson's Disease and several psychiatric disorders. To participate in this study, you need to be healthy and able to lie still for one hour. Prior to scanning, you will be screened for compatibility with MRI.

!!! We are only looking for male volunteers between 31 and 50 years and 71 and 80 years old and female volunteers between 71 and 80 years old !!!


Soort onderzoek fMRI
Vrije inloop Nee
Einddatum 2020-12-31 00:00:00
Duur van het onderzoek 90 minuten
Beloning 20.00 Euro
Taal Dutch or English

Push jezelf tot je limit!! Vragenlijsten (lab onderzoek) | 1.00 Psychology Research Credit / 0.00 Euro

Wist je dat de mond spoelen met een suikerdrank (zoals cola, energy drank etc.) sneller een energie-boost geeft dan meteen doorslikken?
Vorig onderzoek toont aan dat het spoelen van de mond met een suikerdrank een positieve invloed heeft op prestatie. Wij repliceren deze onderzoeken in sportcontext.

Het onderzoek bestaat uit een paar korte kracht-oefeningen dus je hoeft niet bang te zijn voor uitvoerig zweten voordat je naar college gaat. Ben jij benieuwd of het spoelen van de mond met een suikerdrank jouw sportprestatie beïnvloedt? Doe dan nu mee!

Om deel te mogen nemen aan het onderzoek moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:
- Nederlandstalig

Geen allergie voor de volgende stoffen:
- Acesulfaam K
- Aspartaam
- Cyclamaat
- Sacharine
- Sucralose
- Thaumatine
- Glycyrrhizine
- Neohesperidine DC
- Stevioside
- Neotaam
- Aspartaam-acesulfaamzout

En je hebt geen:
- Gevoeligheid voor blessures
- Blessure
- Diabetes

Mocht je op een andere tijd of datum willen deelnemen dan aangegeven of wil je meer informatie neem dan contact met ons op.

Soort onderzoek Vragenlijsten (lab onderzoek)
Vrije inloop Nee
Einddatum 2017-12-21 00:00:00
Duur van het onderzoek 60 minuten
Beloning 1.00 Psychology Research Credit / 0.00 Euro
Taal Dutch Only

Begrip voor onderbuikgevoelens Fysiologisch onderzoek, Computertaakjes (lab onderzoek), Vragenlijsten (lab onderzoek) | 50.00 Euro

De Afdeling Klinische Psychologie van de Universiteit van Amsterdam start een onderzoek naar de effecten van probiotica op mentaal functioneren: “Begrip voor onderbuikgevoelens”

Voor dit onderzoek zoeken wij

GEZONDE MANNEN & VROUWEN (18 t/m 75 jaar)

Het onderzoek zal bestaan uit 2 testdagen van elk ± 2,5 uur. Tijdens testdagen worden een aantal fysieke metingen gedaan (gewicht, bloeddruk, etc.) en worden verschillende computertesten en vragenlijsten afgenomen. Tijdens de testdagen wordt je ook gevraagd wat speeksel af te geven, en wordt bloed afgenomen. Tussen deze testdagen wordt je gevraagd 5 weken elke dag probiotica of placebo (niet werkzame stof) in te nemen en een aantal vragen te beantwoorden.
Voorafgaand aan deelname wordt je gevraagd (telefonisch) een aantal vragen te beantwoorden, om te zien of je geschikt bent voor deelname.
Bij volledige deelname aan het onderzoek ontvang je een vergoeding van 50 Euro

Interesse in deelname?
Voor verdere uitleg en een uitgebreide informatiebrochure kan je mailen naar onderbuikgevoelens@gmail.com
Soort onderzoek Fysiologisch onderzoek, Computertaakjes (lab onderzoek), Vragenlijsten (lab onderzoek)
Vrije inloop Nee
Einddatum 2018-03-31 00:00:00
Duur van het onderzoek 300 minuten
Beloning 50.00 Euro
Taal Dutch Only

Metacognitie en visueel werkgeheugen Computertaakjes (lab onderzoek) | 1.50 Psychology Research Credit

Je gaat er waarschijnlijk vanuit dat je een accuraat inzicht hebt over je eigen prestatie. In dit onderzoek proberen we een experiment te repliceren waaruit bleek dat dit mogelijk niet altijd zo is.

Kom ons helpen en doe mee aan dit metacognitie onderzoek. Het betreft een visuele werkgeheugen taak met zichtbare en onzichtbare 'distractors'.
Soort onderzoek Computertaakjes (lab onderzoek)
Vrije inloop Nee
Einddatum 2018-01-30 00:00:00
Duur van het onderzoek 90 minuten
Beloning 1.50 Psychology Research Credit
Taal Dutch or English