Welkom bij LAB !

LAB is onderdeel van de Psychologie, Communicatiewetenschap, Sociale Geografie en Planologie, Antropologie, Politicologie en Pedagogiek opleidingen. Allen onderdeel van de Faculteit der Maatschappij- en Gedragwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. De faculteit is nationaal en internationaal bekend om het onderwijs en onderzoek die ze uitvoert.

Op deze website kan je je aanmelden als je wilt deelnemen aan onderzoeken die gedaan worden door de Psychologie of Commnunicatiewetenschap.

Waarom zou jij deelnemen aan onderzoek?

  1. Bijdragen aan de wetenschap

    Alle kennis die we hebben over het denken en doen van mensen is dankzij onderzoek. Jij draagt als deelnemer van onderzoek dus bij aan de wetenschap. Daarnaast is het ook gewoon heel leuk! Hoe vaak krijg je de kans om rond te lopen in een Virtual Reality World of om een foto van je hersenen te zien?

  2. Geld verdienen

    Als je deelneemt aan onderzoek, krijg je betaald per uur dat een onderzoek duurt. De hoogte van het bedrag verschilt dus per onderzoek, afhankelijk van de duur en wat er van jou verwacht wordt. Er zijn onderzoeken die je thuis vanaf je computer kunt doen en niet veel tijd in beslag nemen. Er zijn ook onderzoeken waarvoor je een nacht moet doorbrengen in een slaaplab. Je wordt dan letterlijk slapend rijk!

Geen verplichtingen

Als je je inschrijft als deelnemer aan onderzoek bij LAB, verplicht je je tot niks. Er is geen minimum (of maximum) aantal onderzoeken waaraan je moet deelnemen. Je kunt zelf kiezen welke onderzoeken je leuk lijken en wanneer jij tijd hebt voor deelname.

Gebruik van je gegevens

Al het onderzoek dat door LAB wordt aangeboden voldoet aan de eisen van de Ethisch Commissie. Dit betekent onder andere dat er strikt vertrouwelijk met jouw persoonsgegevens en onderzoeksresultaten wordt omgegaan.

Waar vindt het onderzoek plaats?

Sommige onderzoeken kun je thuis vanaf je eigen computer doen. Voor andere onderzoeken moet je naar LAB op de Nieuwe Prinsengracht komen. De onderzoeker zal je de precieze locatie geven.

Psychologische testjes

Onderstaand een aantal testjes die je direct anoniem online kan uitvoeren:

Wat voor soort onderzoek doen we?
fMRI

Dit is een speciale MRI-techniek waarbij de activiteit van de hersenen door middel van de computer zichtbaar wordt gemaakt in een 3-dimensionaal beeld.

EEG (Elektro-encefalografie)

Bij het maken van een EEG wordt een aantal elektroden op het hoofd geplaatst waarmee elektrische signalen onder de schedel kunnen worden gemeten.

TMS (Transcraniële Magnetische Stimulatie)

TMS is een techniek waarmee de hersenactiviteit door middel van een magnetische puls zeer korte tijd kan worden stilgezet.

Questionnaires

Questionnaires zijn schriftelijke onderzoeken waarbij doormiddel van uitgebreide vragenlijsten gegevens worden verzameld.

Psychologienieuws

Psychologie-onderzoek aan de UvA is beste van Nederland

Het psychologie-onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam is het beste van Nederland. Dat blijkt uit het rapport van de visitatiecommissie over de periode 2005 – 2010. In het rapport (Assessment of Research Quality, Psychology 2005-2010, QANU July 2012), dat de onderzoekskwaliteit op het gebied van de psychologie onderzocht van acht Nederlandse universiteiten, behaalt de UvA de hoogste gemiddelde score van 4,65 op een schaal van 1 (slecht) tot 5 (excellent). Maar liefst driekwart van de aan de UvA toegekende scores bestaan uit de cijfers 4,5 en 5. Het rapport richtte zich op vier deelindicatoren: kwaliteit, productiviteit, (maatschappelijke) relevantie en vitaliteit. Prof. dr. Gerard Kerkhof, tot voor kort onderzoeksdirecteur van het Onderzoeksinstituut Psychologie, is trots op “zijn” onderzoekers. ‘We streven niet alleen naar excellentie, maar laten ook zien dat we heel erg goed zijn.’

Lees verder >>

LAB opent offcieel zijn deuren

In LAB zijn onderzoeksvoorzieningen en geavanceerde apparatuur van de Faculteit Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de UvA bijeengebracht: van slaaplab tot babylab en van virtual reality tot fMRI-hersenscanner. Op donderdag 14 juni opende LAB officieel zijn deuren.

Lees verder >>

Creatief denken

Wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam hebben, met een collega van de Rijksuniversiteit Groningen, ontdekt dat mensen creatiever worden wanneer zij beschikken over een groter werkgeheugen. Het beeld dat creativiteit vooral een spontaan, onbewust proces is, wordt met dit onderzoek weerlegd.

Lees verder >>

Ouderlijk verbod op verkeerde vrienden werkt averechts

Verkeerde vrienden zijn voor adolescenten net als verboden vruchten: gevaarlijk en onweerstaanbaar. Om hun kinderen te beschermen, verbieden sommige ouders omgang met verkeerde vrienden. Volgens jongerenonderzoeker Loes Keijsers van de Universiteit Utrecht werkt zo’n verbod op vriendschappen niet. Integendeel: een verbod drijft jongeren juist in de armen van delinquente vrienden.

Lees verder >>

Beslisnetwerk in hersenen gevoelig voor voorkennis

Het fronto-pariëtale netwerk in de hersenen (actief bij het maken van beslissingen) is betrokken bij het verwerken van voorkennis. Dat blijkt uit onderzoek van neurowetenschappers van de Universiteit van Amsterdam, in samenwerking met een collega van Ohio State University (VS).Het onderzoek geeft meer inzicht in de manier waarop voorkennis het maken van keuzes beïnvloedt.

Lees verder >>
Lopende onderzoeken

Dating apps - wat vind jij? Online onderzoek | 0.50 Communication Science Research Credit

Dit onderzoek gaat over GPS dating apps zoals Tinder. Ook als je zelf Tinder niet gebruikt maar wel bekend bent met dating apps kun je meedoen aan het onderzoek. Daarnaast gaan de vragen over relaties, gevoelens, seksualiteit, daten en media. Het invullen van de vragenlijst kost je ongeveer 30 minuten.
Soort onderzoek Online onderzoek
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2016-09-15 00:00:00
Duur van het onderzoek 30 minuten
Beloning 0.50 Communication Science Research Credit

Online woorden maken Online onderzoek | 0.50 Psychology Research Credit

Dit is een online onderzoek waarbij je woordpuzzels gaat maken. Dit onderzoek is alleen geschikt om via laptop of computer te doen, niet via je telefoon.
Soort onderzoek Online onderzoek
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2016-09-15 00:00:00
Duur van het onderzoek 30 minuten
Beloning 0.50 Psychology Research Credit

Can you plan a murder and remain undetected? Online onderzoek | 0.50 Psychology Research Credit

Always wanted to know if you can get away with planning a murder?
Can you hide your planning intentions or will the lie detection test judge you as guilty?

In this research you will do an online task where you will do a lie-detection to test whether you can hide your planning intentions or not. This test takes 30 minutes.

Soort onderzoek Online onderzoek
Vrije Inloop Ja
Einddatum 2016-11-01 00:00:00
Duur van het onderzoek 30 minuten
Beloning 0.50 Psychology Research Credit

Als jij een manager zou zijn ... Online onderzoek | 0.50 Communication Science Research Credit

online questionnaire. Deze survey kan niet worden uitgevoerd op een tablet of mobiele telefoon: het is noodzakelijk dat u beschikt over een toetsenbord.
Soort onderzoek Online onderzoek
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2016-09-16 00:00:00
Duur van het onderzoek 30 minuten
Beloning 0.50 Communication Science Research Credit

Raad hoe hij of zij zich voelt! Online onderzoek | 0.25 Psychology Research Credit

It is a fun and short online study. Please take it if you are interested.
The study is in Dutch.
Soort onderzoek Online onderzoek
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2016-10-01 00:00:00
Duur van het onderzoek 15 minuten
Beloning 0.25 Psychology Research Credit

The brain in prediction EEG | 10.00 Euro

In the Social Brain Lab we are interested in understanding how the brain works when we try to anticipate and predict future events or actions that someone around us is about to make. This is a very common phenomenon that minimizes surprises when our prediction matches the future event and allows us to provide fast and appropriate responses.

In order to investigate this phenomenon, our participants will undergo and EEG experiment during which they will observe a video showing different situations. Their task will be to predict the future events by choosing among two choices.

For this study we search for participants who are:
-Right handed
-Fluent in English
-Free from neurological or psychiatric disorders (e.g. epileptic episodes, concussions..)
Soort onderzoek EEG
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2016-12-01 00:00:00
Duur van het onderzoek 60 minuten
Beloning 10.00 Euro