Welkom bij LAB !

LAB is onderdeel van de Psychologie, Communicatiewetenschap, Sociale Geografie en Planologie, Antropologie, Politicologie en Pedagogiek opleidingen. Allen onderdeel van de Faculteit der Maatschappij- en Gedragwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. De faculteit is nationaal en internationaal bekend om het onderwijs en onderzoek die ze uitvoert.

Op deze website kan je je aanmelden als je wilt deelnemen aan onderzoeken die gedaan worden door de Psychologie of Commnunicatiewetenschap.

Waarom zou jij deelnemen aan onderzoek?

  1. Bijdragen aan de wetenschap

    Alle kennis die we hebben over het denken en doen van mensen is dankzij onderzoek. Jij draagt als deelnemer van onderzoek dus bij aan de wetenschap. Daarnaast is het ook gewoon heel leuk! Hoe vaak krijg je de kans om rond te lopen in een Virtual Reality World of om een foto van je hersenen te zien?

  2. Geld verdienen

    Als je deelneemt aan onderzoek, krijg je betaald per uur dat een onderzoek duurt. De hoogte van het bedrag verschilt dus per onderzoek, afhankelijk van de duur en wat er van jou verwacht wordt. Er zijn onderzoeken die je thuis vanaf je computer kunt doen en niet veel tijd in beslag nemen. Er zijn ook onderzoeken waarvoor je een nacht moet doorbrengen in een slaaplab. Je wordt dan letterlijk slapend rijk!

Geen verplichtingen

Als je je inschrijft als deelnemer aan onderzoek bij LAB, verplicht je je tot niks. Er is geen minimum (of maximum) aantal onderzoeken waaraan je moet deelnemen. Je kunt zelf kiezen welke onderzoeken je leuk lijken en wanneer jij tijd hebt voor deelname.

Gebruik van je gegevens

Al het onderzoek dat door LAB wordt aangeboden voldoet aan de eisen van de Ethisch Commissie. Dit betekent onder andere dat er strikt vertrouwelijk met jouw persoonsgegevens en onderzoeksresultaten wordt omgegaan.

Waar vindt het onderzoek plaats?

Sommige onderzoeken kun je thuis vanaf je eigen computer doen. Voor andere onderzoeken moet je naar LAB op de Nieuwe Prinsengracht komen. De onderzoeker zal je de precieze locatie geven.

Psychologische testjes

Onderstaand een aantal testjes die je direct anoniem online kan uitvoeren:

Wat voor soort onderzoek doen we?
fMRI

Dit is een speciale MRI-techniek waarbij de activiteit van de hersenen door middel van de computer zichtbaar wordt gemaakt in een 3-dimensionaal beeld.

EEG (Elektro-encefalografie)

Bij het maken van een EEG wordt een aantal elektroden op het hoofd geplaatst waarmee elektrische signalen onder de schedel kunnen worden gemeten.

TMS (Transcraniële Magnetische Stimulatie)

TMS is een techniek waarmee de hersenactiviteit door middel van een magnetische puls zeer korte tijd kan worden stilgezet.

Questionnaires

Questionnaires zijn schriftelijke onderzoeken waarbij doormiddel van uitgebreide vragenlijsten gegevens worden verzameld.

Psychologienieuws

Psychologie-onderzoek aan de UvA is beste van Nederland

Het psychologie-onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam is het beste van Nederland. Dat blijkt uit het rapport van de visitatiecommissie over de periode 2005 – 2010. In het rapport (Assessment of Research Quality, Psychology 2005-2010, QANU July 2012), dat de onderzoekskwaliteit op het gebied van de psychologie onderzocht van acht Nederlandse universiteiten, behaalt de UvA de hoogste gemiddelde score van 4,65 op een schaal van 1 (slecht) tot 5 (excellent). Maar liefst driekwart van de aan de UvA toegekende scores bestaan uit de cijfers 4,5 en 5. Het rapport richtte zich op vier deelindicatoren: kwaliteit, productiviteit, (maatschappelijke) relevantie en vitaliteit. Prof. dr. Gerard Kerkhof, tot voor kort onderzoeksdirecteur van het Onderzoeksinstituut Psychologie, is trots op “zijn” onderzoekers. ‘We streven niet alleen naar excellentie, maar laten ook zien dat we heel erg goed zijn.’

Lees verder >>

LAB opent offcieel zijn deuren

In LAB zijn onderzoeksvoorzieningen en geavanceerde apparatuur van de Faculteit Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de UvA bijeengebracht: van slaaplab tot babylab en van virtual reality tot fMRI-hersenscanner. Op donderdag 14 juni opende LAB officieel zijn deuren.

Lees verder >>

Creatief denken

Wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam hebben, met een collega van de Rijksuniversiteit Groningen, ontdekt dat mensen creatiever worden wanneer zij beschikken over een groter werkgeheugen. Het beeld dat creativiteit vooral een spontaan, onbewust proces is, wordt met dit onderzoek weerlegd.

Lees verder >>

Ouderlijk verbod op verkeerde vrienden werkt averechts

Verkeerde vrienden zijn voor adolescenten net als verboden vruchten: gevaarlijk en onweerstaanbaar. Om hun kinderen te beschermen, verbieden sommige ouders omgang met verkeerde vrienden. Volgens jongerenonderzoeker Loes Keijsers van de Universiteit Utrecht werkt zo’n verbod op vriendschappen niet. Integendeel: een verbod drijft jongeren juist in de armen van delinquente vrienden.

Lees verder >>

Beslisnetwerk in hersenen gevoelig voor voorkennis

Het fronto-pariëtale netwerk in de hersenen (actief bij het maken van beslissingen) is betrokken bij het verwerken van voorkennis. Dat blijkt uit onderzoek van neurowetenschappers van de Universiteit van Amsterdam, in samenwerking met een collega van Ohio State University (VS).Het onderzoek geeft meer inzicht in de manier waarop voorkennis het maken van keuzes beïnvloedt.

Lees verder >>
Lopende onderzoeken

**Versie 2** How to measure sexual pleasure? **Test** Online onderzoek | 0.50 Psychology Research Credit

Op de afdeling Seksuologie en Psychosomatische Gynaecologie van het Academisch Medisch Centrum (AMC) is de Amsterdam Sexual Pleasure Index (ASPI) ontwikkeld om seksueel plezier te meten. Om te onderzoeken of de ASPI een betrouwbaar en valide meetinstrument is, zijn wij op zoek naar deelnem(st)ers:

- vanaf 18 jaar,
- van elke seksuele oriëntatie
- met en zonder seksuele problemen,
- die ooit een seksuele ervaring hebben gehad met een seksuele partner,
- en Nederlands spreken.

Er bestaan twee versies van dit project, waaruit je kan kiezen:

1. Test-Hertest Versie:
- waarbij één van de vragenlijsten 14 dagen na de eerste afname nogmaals wordt ingevuld
- Duur 45 minuten (30 minuten voor de eerste afname en 15 minuten voor de hertest-afname)
- 0.75 proefpersoonpunt

2. Test Versie:
- waarbij je eenmalig enkele vragenlijsten invult
- Duur 30 minuten
- 0.5 proefpersoonpunt

Je kan het gehele onderzoek vanaf je eigen computer doen.

Je bevindt je nu in **Versie 2 (Test Versie)**. Als je liever aan Versie 1 (Test-Hertest Versie) wil deelnemen, kies dan in het lijstje het andere project (**Versie 1** How to measure sexual pleasure? **Test-Hertest**).

Heb je interesse om deel te nemen?

Klik dan op de knop "Ik wil meedoen". Via de knop wordt verdere informatie verschaft over de studie, deelname-eisen, anonimiteit, vrijwilligheid en het geven van toestemming.
Soort onderzoek Online onderzoek
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2017-11-13 00:00:00
Duur van het onderzoek 30 minuten
Beloning 0.50 Psychology Research Credit

Penalty's stoppen! Computertaakjes (lab onderzoek), Vragenlijsten (lab onderzoek) | 1.50 Psychology Research Credit

Uitsluitend voor Nederlands sprekenden! (fluent Dutch speaking participants only!)

Dit onderzoek draait om voetbalpenalty’s:

In dit experiment wordt gekeken wat de invloed is van een visualisatietraining op het anticipatievermogen van keepers.
Aan de hand van een computertaakje wordt gekeken hoe vaardig je bent in het stoppen van penalty’s. Vervolgens wordt je een visualisatietraining aangeboden. Daarna kijken we of jouw prestaties op het computertaakje zijn verbeterd.

Hiervoor zijn we op zoek naar eerstejaarsstudenten tussen de 18 en 35 jaar van wie Nederlands de moedertaal is. Geen voetbalervaring nodig!

Wil je helpen bij ons doel om voetbalkeepers beter te maken in het stoppen van penalty’s? Schrijf je dan in en doe mee aan dit onderzoek!

Soort onderzoek Computertaakjes (lab onderzoek), Vragenlijsten (lab onderzoek)
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2017-09-14 00:00:00
Duur van het onderzoek 90 minuten
Beloning 1.50 Psychology Research Credit

First impressions (and winning money) Computertaakjes (lab onderzoek), Vragenlijsten (lab onderzoek) | 1.00 Psychology Research Credit

Hoe vormen we ons een indruk van andere mensen? In dit onderzoek ga je geld verdienen door in een computer taak beslissingen te nemen over andere mensen. Het geld dat je verdient zal je daadwerkelijk na afloop krijgen – naast het afgesproken aantal proefpersoonpunten voor je deelname. Je zult ook nog een taak uitvoeren waarbij je woorden en gezichten moet categoriseren.

Basiskennis Engels is een vereiste voor deelname.
Soort onderzoek Computertaakjes (lab onderzoek), Vragenlijsten (lab onderzoek)
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2017-11-30 00:00:00
Duur van het onderzoek 60 minuten
Beloning 1.00 Psychology Research Credit

Geef jouw mening! Online onderzoek | 0.50 Psychology Research Credit

Ben jij iemand die altijd zijn mening klaar heeft? Vind jij het leuk om je mening te geven over interessante onderwerpen? Dan zoeken wij jou!

Beheersing van de Nederlandse taal is een vereiste.
Soort onderzoek Online onderzoek
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2017-07-31 00:00:00
Duur van het onderzoek 30 minuten
Beloning 0.50 Psychology Research Credit

Virtual reality Fysiologisch onderzoek, Virtual Reality, Computertaakjes (lab onderzoek), Vragenlijsten (lab onderzoek) | 0.75 Psychology Research Credit

Als je ooit al eens in een virtuele wereld hebt rond willen lopen, dit is je kans!
We weten dat mensen vrij goed zijn in het aanvoelen van de aanwezigheid van anderen. In dit onderzoek gaan we kijken of dat gevoel zich ook vertaalt naar de virtuele wereld. Voor al onze virtual reality onderzoeken geldt helaas dat je niet kunt deelnemen aan het onderzoek als je bent gediagnosticeerd met schizofrenie, angststoornissen of epilepsie. Dit onderzoek is uitsluitend voor Nederlands sprekende deelnemers.
Soort onderzoek Fysiologisch onderzoek, Virtual Reality, Computertaakjes (lab onderzoek), Vragenlijsten (lab onderzoek)
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2017-08-01 00:00:00
Duur van het onderzoek 45 minuten
Beloning 0.75 Psychology Research Credit

How flexible is your perception? EEG, Eye-tracker, Computertaakjes (lab onderzoek) | 2.50 Psychology Research Credit / 25.00 Euro

The purpose of this study is to get a better understanding of visual perception in the brain. You will perform a very easy visual task while we measure your eye movements (with an eye-tracker) and your brain activity (with EEG).
During the experiment, you will look at a stimulus that changes now and then. Sometimes, you have to report it when the stimulus changes, and sometimes you will just view the stimulus passively.

You can participate in this experiment if:
- You are between 18 and 30 years old
- You haven't participated in this study before
- You have a GP (doctor) in the Netherlands
- You are not wearing contact lenses, you can bring glasses though

Please don't wear mascara to the study as it will complicate our measurements.
Please be aware that we will use gel to improve the conductance of the EEG electrodes. The gel can be washed out of your hair at the end of the experiment (shampoo and a towel are provided).
Soort onderzoek EEG, Eye-tracker, Computertaakjes (lab onderzoek)
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2017-12-31 00:00:00
Duur van het onderzoek 150 minuten
Beloning 2.50 Psychology Research Credit / 25.00 Euro