Welkom bij LAB !

LAB is onderdeel van de Psychologie, Communicatiewetenschap, Sociale Geografie en Planologie, Antropologie, Politicologie en Pedagogiek opleidingen. Allen onderdeel van de Faculteit der Maatschappij- en Gedragwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. De faculteit is nationaal en internationaal bekend om het onderwijs en onderzoek die ze uitvoert.

Op deze website kan je je aanmelden als je wilt deelnemen aan onderzoeken die gedaan worden door de Psychologie of Commnunicatiewetenschap.

Waarom zou jij deelnemen aan onderzoek?

  1. Bijdragen aan de wetenschap

    Alle kennis die we hebben over het denken en doen van mensen is dankzij onderzoek. Jij draagt als deelnemer van onderzoek dus bij aan de wetenschap. Daarnaast is het ook gewoon heel leuk! Hoe vaak krijg je de kans om rond te lopen in een Virtual Reality World of om een foto van je hersenen te zien?

  2. Meer leren over jezelf

    Kennis opdoen over psychologie is kennis opdoen over jezelf. Hoe extravert ben jij? Heb je neurotische neigingen? Hoe functioneer je in een groep? Heb je een goed geheugen? Je krijgt inzicht in hoe jij als persoon in elkaar steekt en wat jou uniek maakt.

  3. Geld verdienen

    Als je deelneemt aan onderzoek, krijg je betaald per uur dat een onderzoek duurt. De hoogte van het bedrag verschilt dus per onderzoek, afhankelijk van de duur en wat er van jou verwacht wordt. Er zijn onderzoeken die je thuis vanaf je computer kunt doen en niet veel tijd in beslag nemen. Er zijn ook onderzoeken waarvoor je een nacht moet doorbrengen in een slaaplab. Je wordt dan letterlijk slapend rijk!

Geen verplichtingen

Als je je inschrijft als deelnemer aan onderzoek bij LAB, verplicht je je tot niks. Er is geen minimum (of maximum) aantal onderzoeken waaraan je moet deelnemen. Je kunt zelf kiezen welke onderzoeken je leuk lijken en wanneer jij tijd hebt voor deelname.

Gebruik van je gegevens

Al het onderzoek dat door LAB wordt aangeboden voldoet aan de eisen van de Ethisch Commissie. Dit betekent onder andere dat er strikt vertrouwelijk met jouw persoonsgegevens en onderzoeksresultaten wordt omgegaan.

Waar vindt het onderzoek plaats?

Sommige onderzoeken kun je thuis vanaf je eigen computer doen. Voor andere onderzoeken moet je naar LAB op de Nieuwe Prinsengracht komen. De onderzoeker zal je de precieze locatie geven.

Psychologische testjes

Onderstaand een aantal testjes die je direct anoniem online kan uitvoeren:

Wat voor soort onderzoek doen we?
fMRI

Dit is een speciale MRI-techniek waarbij de activiteit van de hersenen door middel van de computer zichtbaar wordt gemaakt in een 3-dimensionaal beeld.

EEG (Elektro-encefalografie)

Bij het maken van een EEG wordt een aantal elektroden op het hoofd geplaatst waarmee elektrische signalen onder de schedel kunnen worden gemeten.

TMS (Transcraniële Magnetische Stimulatie)

TMS is een techniek waarmee de hersenactiviteit door middel van een magnetische puls zeer korte tijd kan worden stilgezet.

Questionnaires

Questionnaires zijn schriftelijke onderzoeken waarbij doormiddel van uitgebreide vragenlijsten gegevens worden verzameld.

Psychologienieuws

Psychologie-onderzoek aan de UvA is beste van Nederland

Het psychologie-onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam is het beste van Nederland. Dat blijkt uit het rapport van de visitatiecommissie over de periode 2005 – 2010. In het rapport (Assessment of Research Quality, Psychology 2005-2010, QANU July 2012), dat de onderzoekskwaliteit op het gebied van de psychologie onderzocht van acht Nederlandse universiteiten, behaalt de UvA de hoogste gemiddelde score van 4,65 op een schaal van 1 (slecht) tot 5 (excellent). Maar liefst driekwart van de aan de UvA toegekende scores bestaan uit de cijfers 4,5 en 5. Het rapport richtte zich op vier deelindicatoren: kwaliteit, productiviteit, (maatschappelijke) relevantie en vitaliteit. Prof. dr. Gerard Kerkhof, tot voor kort onderzoeksdirecteur van het Onderzoeksinstituut Psychologie, is trots op “zijn” onderzoekers. ‘We streven niet alleen naar excellentie, maar laten ook zien dat we heel erg goed zijn.’

Lees verder >>

LAB opent offcieel zijn deuren

In LAB zijn onderzoeksvoorzieningen en geavanceerde apparatuur van de Faculteit Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de UvA bijeengebracht: van slaaplab tot babylab en van virtual reality tot fMRI-hersenscanner. Op donderdag 14 juni opende LAB officieel zijn deuren.

Lees verder >>

Creatief denken

Wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam hebben, met een collega van de Rijksuniversiteit Groningen, ontdekt dat mensen creatiever worden wanneer zij beschikken over een groter werkgeheugen. Het beeld dat creativiteit vooral een spontaan, onbewust proces is, wordt met dit onderzoek weerlegd.

Lees verder >>

Ouderlijk verbod op verkeerde vrienden werkt averechts

Verkeerde vrienden zijn voor adolescenten net als verboden vruchten: gevaarlijk en onweerstaanbaar. Om hun kinderen te beschermen, verbieden sommige ouders omgang met verkeerde vrienden. Volgens jongerenonderzoeker Loes Keijsers van de Universiteit Utrecht werkt zo’n verbod op vriendschappen niet. Integendeel: een verbod drijft jongeren juist in de armen van delinquente vrienden.

Lees verder >>

Beslisnetwerk in hersenen gevoelig voor voorkennis

Het fronto-pariëtale netwerk in de hersenen (actief bij het maken van beslissingen) is betrokken bij het verwerken van voorkennis. Dat blijkt uit onderzoek van neurowetenschappers van de Universiteit van Amsterdam, in samenwerking met een collega van Ohio State University (VS).Het onderzoek geeft meer inzicht in de manier waarop voorkennis het maken van keuzes beïnvloedt.

Lees verder >>
Lopende onderzoeken

Gefocust blijven door electrische hersenstimulatie Computertaakjes (lab onderzoek), TMS | 1.50 Psychology Research Credit / 15.00 Euro

Gefocust blijven door elektrische hersenstimulatie!

Trans-craniele hersentimulatie is een techniek die sinds kort succesvol wordt ingezet om cognitieve functies te verbeteren. Door een klein stroompje door de hersenen te laten lopen, kunnen bepaalde hersengebieden actiever gemaakt worden, waardoor cognitie kan worden verbeterd!
In dit onderzoek trachten wij concentratievermogen te verbeteren door gebruik te maken van deze techniek. De mogelijkheid om langere periodes geconcentreerd te blijven is ontzettend belangrijk in bijna al jouw dagelijkse bezigheden. Denk aan leren, autorijden of opletten bij college. Bij deze dagelijkse taken zul je ondervinden dat hoe langer je geconcentreerd moet blijven, hoe hoe slechter dat lukt. Dit effect, de concentratie-achteruitgang is wat wij proberen tegen te gaan met elektrische hersenstimulatie.

Ben jij benieuwd naar de werking van deze techniek, wil jij je steentje bijdragen aan dit ook voor jou relevante onderzoek en ook nog eens anderhalve researchcredits of 15 euro verdienen?

Je zult eerst kort wat vragenlijsten invullen en gewend raken aan de concentratietaak en de elektrische stimulatie, vervolgens zul je gedurende 1 uur de concentratietaak uitvoeren.

Na afloop zul je de mogelijkheid hebben om nog een half uur in het lab te blijven, totdat de werking van de stimulatie is uitgewerkt.

Kun jij de volgende vragen met nee beantwoorden?

1. Heeft u epilepsie, of heeft u wel eens een epileptische aanval of absence gehad?
2. Heeft u multiple sclerose?
3. Heeft u een andere neurologische aandoening?
4. Heeft u ooit een beroerte gehad?
5. Heeft u hersenletsel, als gevolg van een hersenoperatie, een zware verwonding aan het hoofd of een ziekte?
6. Heeft u ooit een zware hersenschudding gehad?
7. Heeft u ooit een aandoening aan de hersenen gehad, zoals hersenvliesontsteking?
8. Gebruikt u momenteel psychofarmaca (bijvoorbeeld antidepressiva)?
9. Heeft u een pacemaker of een ander geïmplanteerd apparaat?
10. Heeft u metaal of metaalsplinters in uw hoofd?
11. Bent u albino?
12. Bent u zwanger?
13. Bent u recentelijk flauwgevallen of heeft u een paniekaanval gehad?
14. Heeft u vaak last van duizeligheid of hoofdpijn?
15. Komt epilepsie bij u in de familie voor?
16. Heeft u huidafwijkingen, bv. eczeem?
17. Bent u kleurenblind?
18. Bent u linkshandig?

Meld je dan aan!
Soort onderzoek Computertaakjes (lab onderzoek), TMS
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2016-06-01 00:00:00
Duur van het onderzoek 120 minuten
Beloning 1.50 Psychology Research Credit / 15.00 Euro

Sta jij altijd klaar voor je vrienden? Vragenlijsten (lab onderzoek) | 0.50 Psychology Research Credit / 5.00 Euro

Komen jouw vrienden ook altijd bij jou uithuilen? Of neem jij ze juist mee naar de kroeg?

In dit onderzoek zijn we benieuwd naar hoe mensen reageren op anderen die overstuur zijn.

Het experiment bestaat uit een aantal korte onderdelen, waaronder het zien van een korte video van iemand die overstuur is, jouw reactie hierop en enkele korte vragenlijsten. In totaal duurt het experiment maximaal 30 minuten.

Schrijf je snel in, kom langs in het UvA Family Lab (L3.01) wanneer het jou uitkomt, of mail de onderzoeker!
Soort onderzoek Vragenlijsten (lab onderzoek)
Vrije Inloop Ja
Einddatum 2016-07-01 00:00:00
Duur van het onderzoek 30 minuten
Beloning 0.50 Psychology Research Credit / 5.00 Euro

aandacht en doelen Computertaakjes (lab onderzoek), Vragenlijsten (lab onderzoek) | 0.50 Psychology Research Credit / 5.00 Euro

Wil je 0.5 proefpersoonpunten of 5 euro verdienen?

Doe dan mee met ons onderzoek!

Dit onderzoek bestaat uit twee computertaken waarbij verschillende objecten op een computerscherm worden getoond en waarop je moet reageren Ook zal je een korte vragenlijst moeten invullen. Het onderzoek bestaat uit 1 sessie van ongeveer 30 minuten.

LET OP!! Voorwaarden:
- In het algemeen gezond
- Leeftijd: 18-30
- Ofwel een uitnodigingsmail gekregen, of als je naar het lab komt een bepaalde score halen op een vragenlijst.
- Niet zwanger
- Niet gediagnosticeerd of behandeld voor een psychiatrische stoornis, epilepsie, een hartconditie


Heb je interesse en voldoe je aan de bovenstaande voorwaarden? Meld je dan nu aan en de proefleider zal contact met je opnemen om een afspraak in te plannen.
Soort onderzoek Computertaakjes (lab onderzoek), Vragenlijsten (lab onderzoek)
Vrije Inloop Ja
Einddatum 2016-06-15 00:00:00
Duur van het onderzoek 30 minuten
Beloning 0.50 Psychology Research Credit / 5.00 Euro

Music Mania Computertaakjes (lab onderzoek), Vragenlijsten (lab onderzoek) | 0.50 Psychology Research Credit / 5.00 Euro

Hou je van muziek en heb je een halfuur tijd?

Schrijf je dan in online of stuur ons een mailtje en doe mee met dit leuke groepsexperiment.

Maar pas op, you might enjoy yourself...!This experiment also runs in English:

Do you like music and do you have up to 30 minutes to spare?

Then sign up online or send us an email to join us for this fun group experiment.

But be careful, you might enjoy yourself…!
Soort onderzoek Computertaakjes (lab onderzoek), Vragenlijsten (lab onderzoek)
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2016-07-31 00:00:00
Duur van het onderzoek 30 minuten
Beloning 0.50 Psychology Research Credit / 5.00 Euro

Sollicitatiegesprek Online onderzoek | 0.25 Psychology Research Credit

Kun jij, met deze zomerse dagen, op het terras ook zo goed mensen beoordelen? Dan hebben we jouw beoordelingsvermogen hard nodig!

Dit onderzoek gaat over het beoordelen van een sollicitant bij een online sollicitatie.

Het onderzoek bestaat uit een korte clip van een persoon waarbij je deze vervolgens moet beoordelen.

BELANGRIJK: Voor dit onderzoek moet je geluid kunnen luisteren en je moet het onderzoek in een keer in zijn geheel kunnen doen.
Soort onderzoek Online onderzoek
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2016-07-01 00:00:00
Duur van het onderzoek 15 minuten
Beloning 0.25 Psychology Research Credit

Emotieregulatie Fysiologisch onderzoek, Computertaakjes (lab onderzoek), Vragenlijsten (lab onderzoek) | 10.00 Euro / 1.00 Psychology Research Credit

Mensen ervaren voortdurend emoties en proberen die op allerlei manieren te beïnvloeden. In dit experiment gaan we aan de hand van enkele vragenlijsten, korte computertaken en fysiologische metingen na hoe jij je emoties ervaart.

De studie duurt een uur en je ontvangt één proefpersoonpunt of 10 euro!

Geïnteresseerd? Schrijf je dan nu in als proefpersoon of kom spontaan langs op een van de nog open timeslots in L2.10c!
Soort onderzoek Fysiologisch onderzoek, Computertaakjes (lab onderzoek), Vragenlijsten (lab onderzoek)
Vrije Inloop Ja
Einddatum 2016-06-13 00:00:00
Duur van het onderzoek 60 minuten
Beloning 10.00 Euro / 1.00 Psychology Research Credit