Welkom bij LAB !

LAB is onderdeel van de Psychologie, Communicatiewetenschap, Sociale Geografie en Planologie, Antropologie, Politicologie en Pedagogiek opleidingen. Allen onderdeel van de Faculteit der Maatschappij- en Gedragwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. De faculteit is nationaal en internationaal bekend om het onderwijs en onderzoek die ze uitvoert.

Op deze website kan je je aanmelden als je wilt deelnemen aan onderzoeken die gedaan worden door de Psychologie of Commnunicatiewetenschap.

Waarom zou jij deelnemen aan onderzoek?

  1. Bijdragen aan de wetenschap

    Alle kennis die we hebben over het denken en doen van mensen is dankzij onderzoek. Jij draagt als deelnemer van onderzoek dus bij aan de wetenschap. Daarnaast is het ook gewoon heel leuk! Hoe vaak krijg je de kans om rond te lopen in een Virtual Reality World of om een foto van je hersenen te zien?

  2. Geld verdienen

    Als je deelneemt aan onderzoek, krijg je betaald per uur dat een onderzoek duurt. De hoogte van het bedrag verschilt dus per onderzoek, afhankelijk van de duur en wat er van jou verwacht wordt. Er zijn onderzoeken die je thuis vanaf je computer kunt doen en niet veel tijd in beslag nemen. Er zijn ook onderzoeken waarvoor je een nacht moet doorbrengen in een slaaplab. Je wordt dan letterlijk slapend rijk!

Geen verplichtingen

Als je je inschrijft als deelnemer aan onderzoek bij LAB, verplicht je je tot niks. Er is geen minimum (of maximum) aantal onderzoeken waaraan je moet deelnemen. Je kunt zelf kiezen welke onderzoeken je leuk lijken en wanneer jij tijd hebt voor deelname.

Gebruik van je gegevens

Al het onderzoek dat door LAB wordt aangeboden voldoet aan de eisen van de Ethisch Commissie. Dit betekent onder andere dat er strikt vertrouwelijk met jouw persoonsgegevens en onderzoeksresultaten wordt omgegaan.

Waar vindt het onderzoek plaats?

Sommige onderzoeken kun je thuis vanaf je eigen computer doen. Voor andere onderzoeken moet je naar LAB op de Nieuwe Prinsengracht komen. De onderzoeker zal je de precieze locatie geven.

Psychologische testjes

Onderstaand een aantal testjes die je direct anoniem online kan uitvoeren:

Wat voor soort onderzoek doen we?
fMRI

Dit is een speciale MRI-techniek waarbij de activiteit van de hersenen door middel van de computer zichtbaar wordt gemaakt in een 3-dimensionaal beeld.

EEG (Elektro-encefalografie)

Bij het maken van een EEG wordt een aantal elektroden op het hoofd geplaatst waarmee elektrische signalen onder de schedel kunnen worden gemeten.

TMS (Transcraniële Magnetische Stimulatie)

TMS is een techniek waarmee de hersenactiviteit door middel van een magnetische puls zeer korte tijd kan worden stilgezet.

Questionnaires

Questionnaires zijn schriftelijke onderzoeken waarbij doormiddel van uitgebreide vragenlijsten gegevens worden verzameld.

Psychologienieuws

Psychologie-onderzoek aan de UvA is beste van Nederland

Het psychologie-onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam is het beste van Nederland. Dat blijkt uit het rapport van de visitatiecommissie over de periode 2005 – 2010. In het rapport (Assessment of Research Quality, Psychology 2005-2010, QANU July 2012), dat de onderzoekskwaliteit op het gebied van de psychologie onderzocht van acht Nederlandse universiteiten, behaalt de UvA de hoogste gemiddelde score van 4,65 op een schaal van 1 (slecht) tot 5 (excellent). Maar liefst driekwart van de aan de UvA toegekende scores bestaan uit de cijfers 4,5 en 5. Het rapport richtte zich op vier deelindicatoren: kwaliteit, productiviteit, (maatschappelijke) relevantie en vitaliteit. Prof. dr. Gerard Kerkhof, tot voor kort onderzoeksdirecteur van het Onderzoeksinstituut Psychologie, is trots op “zijn” onderzoekers. ‘We streven niet alleen naar excellentie, maar laten ook zien dat we heel erg goed zijn.’

Lees verder >>

LAB opent offcieel zijn deuren

In LAB zijn onderzoeksvoorzieningen en geavanceerde apparatuur van de Faculteit Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de UvA bijeengebracht: van slaaplab tot babylab en van virtual reality tot fMRI-hersenscanner. Op donderdag 14 juni opende LAB officieel zijn deuren.

Lees verder >>

Creatief denken

Wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam hebben, met een collega van de Rijksuniversiteit Groningen, ontdekt dat mensen creatiever worden wanneer zij beschikken over een groter werkgeheugen. Het beeld dat creativiteit vooral een spontaan, onbewust proces is, wordt met dit onderzoek weerlegd.

Lees verder >>

Ouderlijk verbod op verkeerde vrienden werkt averechts

Verkeerde vrienden zijn voor adolescenten net als verboden vruchten: gevaarlijk en onweerstaanbaar. Om hun kinderen te beschermen, verbieden sommige ouders omgang met verkeerde vrienden. Volgens jongerenonderzoeker Loes Keijsers van de Universiteit Utrecht werkt zo’n verbod op vriendschappen niet. Integendeel: een verbod drijft jongeren juist in de armen van delinquente vrienden.

Lees verder >>

Beslisnetwerk in hersenen gevoelig voor voorkennis

Het fronto-pariëtale netwerk in de hersenen (actief bij het maken van beslissingen) is betrokken bij het verwerken van voorkennis. Dat blijkt uit onderzoek van neurowetenschappers van de Universiteit van Amsterdam, in samenwerking met een collega van Ohio State University (VS).Het onderzoek geeft meer inzicht in de manier waarop voorkennis het maken van keuzes beïnvloedt.

Lees verder >>
Lopende onderzoeken

Zoeken naar gezichten Fysiologisch onderzoek, Computertaakjes (lab onderzoek), Vragenlijsten (lab onderzoek) | 1.00 Psychology Research Credit / 10.00 Euro

In dit onderzoek zijn we geïnteresseerd in aandachtsverdeling tijdens zoektaakjes.
Tijdens het onderzoek word je gevraagd een aantal computertaakjes te doen met gezichten. Daarnaast gaan we je hartslag meten en er word je gevraagd een vragenlijst in te vullen.
Soort onderzoek Fysiologisch onderzoek, Computertaakjes (lab onderzoek), Vragenlijsten (lab onderzoek)
Vrije Inloop Ja
Einddatum 2017-06-29 00:00:00
Duur van het onderzoek 60 minuten
Beloning 1.00 Psychology Research Credit / 10.00 Euro

Part II: De link tussen metacognitie en het werkgeheugen Computertaakjes (lab onderzoek) | 1.50 Psychology Research Credit

Iedereen kan Meedoen in de zoektocht naar de link tussen Metacognitie en het werkgeheugen Deel 2

Op dit moment zijn er verscheidene theorieën omtrent de rol van het werkgeheugen bij bewustzijn. Wat wij willen onderzoeken is of de working memory contents en de conscious experience los van elkaar staan of samenhangen. Hiervoor zoeken wij geïnteresseerde en gemotiveerde deelnemers die een uurtje over hebben en nog de nodige research credits aan het verzamelen zijn.
Soort onderzoek Computertaakjes (lab onderzoek)
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2017-07-25 00:00:00
Duur van het onderzoek 90 minuten
Beloning 1.50 Psychology Research Credit

Wat zou jij doen? Keuzes tussen leven en dood Computertaakjes (lab onderzoek), Vragenlijsten (lab onderzoek) | 1.00 Psychology Research Credit

Wat zou jij doen als je mocht beslissen over het leven van een ander? Wat denk je dat jouw keuzes over jou zeggen?

In dit onderzoek zijn wij benieuwd naar hoe morele beslissingen gemaakt worden en de manier waarop zij zich verhouden tot bepaalde persoonlijkheidstrekken. Het onderzoek duurt maximaal een uur en je krijgt er één participatiepunt voor. Tijdens het onderzoek zul je een aantal korte vragenlijsten invullen, beslissingen nemen in morele scenario's en mogelijkerwijs ingedeeld worden voor een extra taak.

Lijkt dit je een interessant onderzoek om aan mee te doen? Stuur dan een mailtje naar de onderzoeker met de dagen en tijden waarop jij beschikbaar bent. Meedoen kan vanaf maandag 27 maart 2017.

Let op: de voorwaarden voor deelname zijn dat je Nederlandstalig bent en niet hebt deelgenomen aan de extra testzitting voor de eerstejaars Psychologie studenten aan de UvA.
Soort onderzoek Computertaakjes (lab onderzoek), Vragenlijsten (lab onderzoek)
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2017-06-26 00:00:00
Duur van het onderzoek 60 minuten
Beloning 1.00 Psychology Research Credit

WORD JE BEÏNVLOED DOOR ALCOHOL? Computertaakjes (lab onderzoek), Vragenlijsten (lab onderzoek) | 2.00 Psychology Research Credit / 20.00 Euro

WIE?
• Mannen en vrouwen (mits er kans bestaat op zwangerschap en/of borstvoeding wordt gegeven).
• Je bent tussen de 18 en 25 jaar.
• Nederlands is je moedertaal.
• Je drinkt af en toe alcohol.
• In de maand voorafgaand aan het onderzoek heb je geen overige drugs gebruikt (zoals cannabis of cocaïne).

WAT?
• Tijdens het onderzoek drink je een cocktail met een hoeveelheid alcohol die minder is dan de wettelijke limiet voor deelname aan het verkeer.
• Je voert twee taken uit op de computer en je vult een paar vragenlijsten in over alcoholgebruik.
• Alle deelnemers krijgen een urinetest doen om drugsgebruik te onderzoeken.
• Vrouwelijke deelnemers doen een zwangerschapstest voorafgaand aan het onderzoek.

WAAR?
• Het onderzoek vindt plaats in het LAB op het Roeterseiland (gebouw L).

WANNEER?
• We maken een afspraak met je op een tijd die je schikt.
Soort onderzoek Computertaakjes (lab onderzoek), Vragenlijsten (lab onderzoek)
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2017-07-01 00:00:00
Duur van het onderzoek 120 minuten
Beloning 2.00 Psychology Research Credit / 20.00 Euro

Cognitive Regulation and the Heart Fysiologisch onderzoek, Computertaakjes (lab onderzoek), Vragenlijsten (lab onderzoek) | 1.00 Psychology Research Credit / 10.00 Euro

Zou hartactiviteit een indicator kunnen worden van individuele verschillen in cognitie?

Doe mee aan ons experiment van maar één uur en help ons deze vraag te beantwoorden! Tijdens dit uur zal je een computertaakje doen terwijl je hart- en ademhalingsactiviteit gemeten wordt. Deze methode is veilig en pijnloos. Je zal ook je eigen hartactiviteit te zien krijgen! De taak eindigt met het invullen van enkele vragenlijsten.

CRITERIA:
- 18 jaar of ouder met basiskennis van Engels
- Geen kleurenblindheid of geschiedenis van psychiatrische, cardiovasculaire, respiratoire of neurologische aandoeningen


----------------------------------------------------

Could heart activity become an indicator of individual differences in cognition?

Participate in our study of one hour to help us answer this question! During this hour you will perform a reaction time task on a computer while your heart and respiratory activity is measured. You will also get to see your own heart activity! This method is safe and painless. The task ends with filling in some questionnaires.

CRITERIA:
-18 years or older with basic knowledge of English
-Without colour blindness or history of psychiatric, cardiovascular, respiratory or neurological conditions
Soort onderzoek Fysiologisch onderzoek, Computertaakjes (lab onderzoek), Vragenlijsten (lab onderzoek)
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2017-06-30 00:00:00
Duur van het onderzoek 60 minuten
Beloning 1.00 Psychology Research Credit / 10.00 Euro

BP- Filmpje Pakken? Vragenlijsten (lab onderzoek) | 4.00 Psychology Research Credit / 40.00 Euro

Dit onderzoek bestaat uit twee sessies. De eerste sessie duurt zo ongeveer 2-2.5 uur, hierin zal je na het invullen van een aantal korte vragenlijsten een film zien. De film bestaat uit een aantal korte scènes met een potentieel verontrustende inhoud zoals een operatie of ongevallen.

Voor en na het zien van de film zal of een placebo pil of een propranolol pil (40 mg) worden toegediend. Propranolol is over het algemeen ongevaarlijk, hoewel sommige participanten eventueel wat kleine bijwerkingen kunnen ervaren zoals hoofdpijn, vermoeidheid en een negatieve stemming. Je zult van te voren dan ook een medische keuring krijgen.

Een week na de eerste sessie zal de tweede sessie plaatsvinden, deze zal ongeveer 1 uur duren. Tijdens de tweede sessie zal je worden gevraagd om een paar statements te beoordelen, en daarna volgt er een korte evaluatie.

Tussen beide sessies door zal je nog een aantal kleine dingetjes moeten bijhouden. Hiervoor hebben we ook 0.5 uur gerekend.

Voor deelname aan dit onderzoek kun je 4 Bachelor Project participatie punten, 4 psychologie credits of 40 euro krijgen.

Let op!
Vereisten voor deelname:
- je bent tussen 18 en 35 jaar.
- je bent lichamelijk en psychisch gezond.
- je hebt geen lage bloeddruk.
- je bent niet kleurenblind.
- je hebt niet meegedaan aan eerder onderzoek 'Emotionele herinneringen (of niet?)'.


Alvast hartelijk bedankt!

Soort onderzoek Vragenlijsten (lab onderzoek)
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2017-09-01 00:00:00
Duur van het onderzoek 240 minuten
Beloning 4.00 Psychology Research Credit / 40.00 Euro