Welkom bij LAB !

LAB is onderdeel van de Psychologie, Communicatiewetenschap, Sociale Geografie en Planologie, Antropologie, Politicologie en Pedagogiek opleidingen. Allen onderdeel van de Faculteit der Maatschappij- en Gedragwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. De faculteit is nationaal en internationaal bekend om het onderwijs en onderzoek die ze uitvoert.

Op deze website kan je je aanmelden als je wilt deelnemen aan onderzoeken die gedaan worden door de Psychologie of Commnunicatiewetenschap.

Waarom zou jij deelnemen aan onderzoek?

  1. Bijdragen aan de wetenschap

    Alle kennis die we hebben over het denken en doen van mensen is dankzij onderzoek. Jij draagt als deelnemer van onderzoek dus bij aan de wetenschap. Daarnaast is het ook gewoon heel leuk! Hoe vaak krijg je de kans om rond te lopen in een Virtual Reality World of om een foto van je hersenen te zien?

  2. Geld verdienen

    Als je deelneemt aan onderzoek, krijg je betaald per uur dat een onderzoek duurt. De hoogte van het bedrag verschilt dus per onderzoek, afhankelijk van de duur en wat er van jou verwacht wordt. Er zijn onderzoeken die je thuis vanaf je computer kunt doen en niet veel tijd in beslag nemen. Er zijn ook onderzoeken waarvoor je een nacht moet doorbrengen in een slaaplab. Je wordt dan letterlijk slapend rijk!

Geen verplichtingen

Als je je inschrijft als deelnemer aan onderzoek bij LAB, verplicht je je tot niks. Er is geen minimum (of maximum) aantal onderzoeken waaraan je moet deelnemen. Je kunt zelf kiezen welke onderzoeken je leuk lijken en wanneer jij tijd hebt voor deelname.

Gebruik van je gegevens

Al het onderzoek dat door LAB wordt aangeboden voldoet aan de eisen van de Ethisch Commissie. Dit betekent onder andere dat er strikt vertrouwelijk met jouw persoonsgegevens en onderzoeksresultaten wordt omgegaan.

Waar vindt het onderzoek plaats?

Sommige onderzoeken kun je thuis vanaf je eigen computer doen. Voor andere onderzoeken moet je naar LAB op de Nieuwe Prinsengracht komen. De onderzoeker zal je de precieze locatie geven.

Psychologische testjes

Onderstaand een aantal testjes die je direct anoniem online kan uitvoeren:

Wat voor soort onderzoek doen we?
fMRI

Dit is een speciale MRI-techniek waarbij de activiteit van de hersenen door middel van de computer zichtbaar wordt gemaakt in een 3-dimensionaal beeld.

EEG (Elektro-encefalografie)

Bij het maken van een EEG wordt een aantal elektroden op het hoofd geplaatst waarmee elektrische signalen onder de schedel kunnen worden gemeten.

TMS (Transcraniële Magnetische Stimulatie)

TMS is een techniek waarmee de hersenactiviteit door middel van een magnetische puls zeer korte tijd kan worden stilgezet.

Questionnaires

Questionnaires zijn schriftelijke onderzoeken waarbij doormiddel van uitgebreide vragenlijsten gegevens worden verzameld.

Psychologienieuws

Psychologie-onderzoek aan de UvA is beste van Nederland

Het psychologie-onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam is het beste van Nederland. Dat blijkt uit het rapport van de visitatiecommissie over de periode 2005 – 2010. In het rapport (Assessment of Research Quality, Psychology 2005-2010, QANU July 2012), dat de onderzoekskwaliteit op het gebied van de psychologie onderzocht van acht Nederlandse universiteiten, behaalt de UvA de hoogste gemiddelde score van 4,65 op een schaal van 1 (slecht) tot 5 (excellent). Maar liefst driekwart van de aan de UvA toegekende scores bestaan uit de cijfers 4,5 en 5. Het rapport richtte zich op vier deelindicatoren: kwaliteit, productiviteit, (maatschappelijke) relevantie en vitaliteit. Prof. dr. Gerard Kerkhof, tot voor kort onderzoeksdirecteur van het Onderzoeksinstituut Psychologie, is trots op “zijn” onderzoekers. ‘We streven niet alleen naar excellentie, maar laten ook zien dat we heel erg goed zijn.’

Lees verder >>

LAB opent offcieel zijn deuren

In LAB zijn onderzoeksvoorzieningen en geavanceerde apparatuur van de Faculteit Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de UvA bijeengebracht: van slaaplab tot babylab en van virtual reality tot fMRI-hersenscanner. Op donderdag 14 juni opende LAB officieel zijn deuren.

Lees verder >>

Creatief denken

Wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam hebben, met een collega van de Rijksuniversiteit Groningen, ontdekt dat mensen creatiever worden wanneer zij beschikken over een groter werkgeheugen. Het beeld dat creativiteit vooral een spontaan, onbewust proces is, wordt met dit onderzoek weerlegd.

Lees verder >>

Ouderlijk verbod op verkeerde vrienden werkt averechts

Verkeerde vrienden zijn voor adolescenten net als verboden vruchten: gevaarlijk en onweerstaanbaar. Om hun kinderen te beschermen, verbieden sommige ouders omgang met verkeerde vrienden. Volgens jongerenonderzoeker Loes Keijsers van de Universiteit Utrecht werkt zo’n verbod op vriendschappen niet. Integendeel: een verbod drijft jongeren juist in de armen van delinquente vrienden.

Lees verder >>

Beslisnetwerk in hersenen gevoelig voor voorkennis

Het fronto-pariëtale netwerk in de hersenen (actief bij het maken van beslissingen) is betrokken bij het verwerken van voorkennis. Dat blijkt uit onderzoek van neurowetenschappers van de Universiteit van Amsterdam, in samenwerking met een collega van Ohio State University (VS).Het onderzoek geeft meer inzicht in de manier waarop voorkennis het maken van keuzes beïnvloedt.

Lees verder >>
Lopende onderzoeken

Fris of Alcohol Computertaakjes (lab onderzoek), Vragenlijsten (lab onderzoek) | 1.00 Psychology Research Credit / 10.00 Euro

In dit onderzoek kijken we naar hoe mensen denken over alcoholische en non-alcoholische drankjes. Het onderzoek duurt 1 uur en zal plaatsvinden in het lab op de UvA.

Heb je in het afgelopen half jaar alcohol gedronken, is Nederlands je moedertaal en ben je tussen de 18 en 21 jaar oud? Dan kun je meedoen aan ons onderzoek!

Soort onderzoek Computertaakjes (lab onderzoek), Vragenlijsten (lab onderzoek)
Vrije Inloop Ja
Einddatum 2017-07-01 00:00:00
Duur van het onderzoek 60 minuten
Beloning 1.00 Psychology Research Credit / 10.00 Euro

Evaluation through Motor Movements Computertaakjes (lab onderzoek) | 0.50 Psychology Research Credit / 5.00 Euro

In our everyday life, we often encounter stimuli in our environment to which we have to react fast and accurately. When riding a bicycle in the city for example, we might encounter a tourist who is about to step into the bike-lane without watching. We then have to categorize that person as a possible hazard and react accordingly by either using our breaks or our bell.
Unfortunately, research so far has mainly concentrated on the question how people mentally evaluate and categorize stimuli in their mind. We want to know how these evaluations get transformed into actual actions and what determines how quickly these actions can be executed.


Because participants need to evaluate Dutch words we are only searching for Dutch native speakers.
Soort onderzoek Computertaakjes (lab onderzoek)
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2017-06-14 00:00:00
Duur van het onderzoek 30 minuten
Beloning 0.50 Psychology Research Credit / 5.00 Euro

Test je geheugen! Vragenlijsten (lab onderzoek) | 1.00 Psychology Research Credit

Heb jij ook het gevoel zo veel te vergeten? Kijk wat hiervan waar is!

In dit onderzoek kijken we naar het geheugen van psychologiestudenten. Het onderzoek duurt een uur, en zal op de UvA plaats vinden.

Dus heb jij je eerste jaar aan de UvA gestudeerd, en het vak of tentamen Cognitieve Psychologie niet herkanst, geef je dan op!
Soort onderzoek Vragenlijsten (lab onderzoek)
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2017-05-04 00:00:00
Duur van het onderzoek 60 minuten
Beloning 1.00 Psychology Research Credit

Hoe muzikaal ben jij? Computertaakjes (lab onderzoek), Vragenlijsten (lab onderzoek) | 2.00 Psychology Research Credit

Doe mee aan een leuk onderzoek over muziek en ontdek hoe muzikaal jij bent!

In dit onderzoek gaan we kijken of melodie invloed heeft op jouw gevoel voor ritme. Tijdens het onderzoek krijg je verschillende korte melodieën te horen en ga je proberen om afwijkingen in het ritme te detecteren. Ook ga je een melodie- en ritme-testje doen. Daarnaast krijg je een leuke vragenlijst die jouw muzikaliteit meet.

In totaal duurt het experiment 2 uur, maar als je al mee hebt gedaan aan het experiment "Hoe goed is jouw ritmegevoel?" dan hoef je een deel van de taken niet meer te doen en duurt het experiment een half uur korter. Je krijgt dan dus 1,5 proefpersoonpunt voor dit experiment (in totaal, samen met het experiment "Hoe goed is jouw ritmegevoel?", ben je dan 3,5 uur bezig voor 3,5 punt).

Je kunt aan dit experiment meedoen als je geen gehoorbeschadiging hebt, geen neurologische en/of psychiatrische stoornis(sen) hebt, en tussen de 18 en 45 jaar oud bent.
Soort onderzoek Computertaakjes (lab onderzoek), Vragenlijsten (lab onderzoek)
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2017-04-27 00:00:00
Duur van het onderzoek 120 minuten
Beloning 2.00 Psychology Research Credit

Verbeeld de plaatjes 2 Fysiologisch onderzoek, Computertaakjes (lab onderzoek), Vragenlijsten (lab onderzoek) | 4.00 Psychology Research Credit / 40.00 Euro

Kom bij ons je verbeeldingskracht testen! Wij zijn op zoek naar gezonde mannen en vrouwen tussen de 18 en 35 jaar die op drie achtereenvolgende dagen beschikbaar zijn. Je zult gedurende dit onderzoek een aantal vragenlijsten invullen en vervolgens een computertaak uitvoeren waarbij je kijkt naar een serie plaatjes van diverse objecten tussen plaatjes van diverse achtergronden. Het is aan jou de taak om de objecten te visualiseren in de context van deze achtergronden.

Gedurende sommige delen van dit onderzoek zal je worden blootgesteld aan kleine elektrische prikkels. De kracht van de prikkels zullen we instellen op een niveau waarop het voor jou absoluut niet pijnlijk is, maar wel ongemakkelijk.

Het is nogmaals belangrijk om op drie achtereenvolgende dagen beschikbaar te zijn voor anderhalf uur per dag. Tijden zijn echter per dag flexibel (9 tot 5). Je moet goed Nederlands spreken. Tot slot mag je niet hebben deelgenomen aan het onderzoek ' Verbeeld de plaatjes!' versie 1 in 2016.

Heb je interesse? Stuur ons een mail met je telefoonnummer en dan maken we een afspraak met je!
Soort onderzoek Fysiologisch onderzoek, Computertaakjes (lab onderzoek), Vragenlijsten (lab onderzoek)
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2017-06-07 00:00:00
Duur van het onderzoek 240 minuten
Beloning 4.00 Psychology Research Credit / 40.00 Euro

Persoonlijkheid en Samenwerken (OOK VOOR KP-BP) Computertaakjes (lab onderzoek), Vragenlijsten (lab onderzoek) | 2.00 Psychology Research Credit

Heb jij altijd al willen weten of je beter kunt functioneren in teams? Schrijf je dan nu in voor ons onderzoek ‘Persoonlijkheid en Samenwerken’! In ons onderzoek, waar je zult samenwerken met een medestudent, kom je meer te weten over jezelf in relatie tot anderen. Komen jullie samen tot de oplossing?

Je zult een vragenlijst, een aantal opdrachten en een computertaak doen.
Beheersing van de Nederlandse taal is een vereiste.
Je krijgt 2 proefpersoonpunten voor het onderzoek.
Soort onderzoek Computertaakjes (lab onderzoek), Vragenlijsten (lab onderzoek)
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2017-05-14 00:00:00
Duur van het onderzoek 120 minuten
Beloning 2.00 Psychology Research Credit