Welkom bij LAB !

LAB is onderdeel van de Psychologie, Communicatiewetenschap, Sociale Geografie en Planologie, Antropologie, Politicologie en Pedagogiek opleidingen. Allen onderdeel van de Faculteit der Maatschappij- en Gedragwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. De faculteit is nationaal en internationaal bekend om het onderwijs en onderzoek die ze uitvoert.

Op deze website kan je je aanmelden als je wilt deelnemen aan onderzoeken die gedaan worden door de Psychologie of Commnunicatiewetenschap.

Waarom zou jij deelnemen aan onderzoek?

  1. Bijdragen aan de wetenschap

    Alle kennis die we hebben over het denken en doen van mensen is dankzij onderzoek. Jij draagt als deelnemer van onderzoek dus bij aan de wetenschap. Daarnaast is het ook gewoon heel leuk! Hoe vaak krijg je de kans om rond te lopen in een Virtual Reality World of om een foto van je hersenen te zien?

  2. Meer leren over jezelf

    Kennis opdoen over psychologie is kennis opdoen over jezelf. Hoe extravert ben jij? Heb je neurotische neigingen? Hoe functioneer je in een groep? Heb je een goed geheugen? Je krijgt inzicht in hoe jij als persoon in elkaar steekt en wat jou uniek maakt.

  3. Geld verdienen

    Als je deelneemt aan onderzoek, krijg je betaald per uur dat een onderzoek duurt. De hoogte van het bedrag verschilt dus per onderzoek, afhankelijk van de duur en wat er van jou verwacht wordt. Er zijn onderzoeken die je thuis vanaf je computer kunt doen en niet veel tijd in beslag nemen. Er zijn ook onderzoeken waarvoor je een nacht moet doorbrengen in een slaaplab. Je wordt dan letterlijk slapend rijk!

Geen verplichtingen

Als je je inschrijft als deelnemer aan onderzoek bij LAB, verplicht je je tot niks. Er is geen minimum (of maximum) aantal onderzoeken waaraan je moet deelnemen. Je kunt zelf kiezen welke onderzoeken je leuk lijken en wanneer jij tijd hebt voor deelname.

Gebruik van je gegevens

Al het onderzoek dat door LAB wordt aangeboden voldoet aan de eisen van de Ethisch Commissie. Dit betekent onder andere dat er strikt vertrouwelijk met jouw persoonsgegevens en onderzoeksresultaten wordt omgegaan.

Waar vindt het onderzoek plaats?

Sommige onderzoeken kun je thuis vanaf je eigen computer doen. Voor andere onderzoeken moet je naar LAB op de Nieuwe Prinsengracht komen. De onderzoeker zal je de precieze locatie geven.

Psychologische testjes

Onderstaand een aantal testjes die je direct anoniem online kan uitvoeren:

Wat voor soort onderzoek doen we?
fMRI

Dit is een speciale MRI-techniek waarbij de activiteit van de hersenen door middel van de computer zichtbaar wordt gemaakt in een 3-dimensionaal beeld.

EEG (Elektro-encefalografie)

Bij het maken van een EEG wordt een aantal elektroden op het hoofd geplaatst waarmee elektrische signalen onder de schedel kunnen worden gemeten.

TMS (Transcraniële Magnetische Stimulatie)

TMS is een techniek waarmee de hersenactiviteit door middel van een magnetische puls zeer korte tijd kan worden stilgezet.

Questionnaires

Questionnaires zijn schriftelijke onderzoeken waarbij doormiddel van uitgebreide vragenlijsten gegevens worden verzameld.

Psychologienieuws

Psychologie-onderzoek aan de UvA is beste van Nederland

Het psychologie-onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam is het beste van Nederland. Dat blijkt uit het rapport van de visitatiecommissie over de periode 2005 – 2010. In het rapport (Assessment of Research Quality, Psychology 2005-2010, QANU July 2012), dat de onderzoekskwaliteit op het gebied van de psychologie onderzocht van acht Nederlandse universiteiten, behaalt de UvA de hoogste gemiddelde score van 4,65 op een schaal van 1 (slecht) tot 5 (excellent). Maar liefst driekwart van de aan de UvA toegekende scores bestaan uit de cijfers 4,5 en 5. Het rapport richtte zich op vier deelindicatoren: kwaliteit, productiviteit, (maatschappelijke) relevantie en vitaliteit. Prof. dr. Gerard Kerkhof, tot voor kort onderzoeksdirecteur van het Onderzoeksinstituut Psychologie, is trots op “zijn” onderzoekers. ‘We streven niet alleen naar excellentie, maar laten ook zien dat we heel erg goed zijn.’

Lees verder >>

LAB opent offcieel zijn deuren

In LAB zijn onderzoeksvoorzieningen en geavanceerde apparatuur van de Faculteit Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de UvA bijeengebracht: van slaaplab tot babylab en van virtual reality tot fMRI-hersenscanner. Op donderdag 14 juni opende LAB officieel zijn deuren.

Lees verder >>

Creatief denken

Wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam hebben, met een collega van de Rijksuniversiteit Groningen, ontdekt dat mensen creatiever worden wanneer zij beschikken over een groter werkgeheugen. Het beeld dat creativiteit vooral een spontaan, onbewust proces is, wordt met dit onderzoek weerlegd.

Lees verder >>

Ouderlijk verbod op verkeerde vrienden werkt averechts

Verkeerde vrienden zijn voor adolescenten net als verboden vruchten: gevaarlijk en onweerstaanbaar. Om hun kinderen te beschermen, verbieden sommige ouders omgang met verkeerde vrienden. Volgens jongerenonderzoeker Loes Keijsers van de Universiteit Utrecht werkt zo’n verbod op vriendschappen niet. Integendeel: een verbod drijft jongeren juist in de armen van delinquente vrienden.

Lees verder >>

Beslisnetwerk in hersenen gevoelig voor voorkennis

Het fronto-pariëtale netwerk in de hersenen (actief bij het maken van beslissingen) is betrokken bij het verwerken van voorkennis. Dat blijkt uit onderzoek van neurowetenschappers van de Universiteit van Amsterdam, in samenwerking met een collega van Ohio State University (VS).Het onderzoek geeft meer inzicht in de manier waarop voorkennis het maken van keuzes beïnvloedt.

Lees verder >>
Lopende onderzoeken

I spy a little lie: Hide your memories Computertaakjes (lab onderzoek) | 0.50 Psychology Research Credit / 5.00 Euro

Doe mee aan een onderzoek met een leugentest!

Voorwaarde: Nederlands sprekend
Soort onderzoek Computertaakjes (lab onderzoek)
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2016-03-01 00:00:00
Duur van het onderzoek 30 minuten
Beloning 0.50 Psychology Research Credit / 5.00 Euro

Economic Decisions of Men Vragenlijsten (lab onderzoek), Computertaakjes (lab onderzoek) | 1.00 Psychology Research Credit / 10.00 Euro

We are seeking male participants to complete a series of economic decision making and attentional tests in exchange for 10 euros or 1 research credit. Sessions will last approximately one hour and an additional monetary reward can also be made according to the decisions made during the experiment.

The experiments are conducted on the Roeterseiland campus of the University of Amsterdam, and will last about one hour.

ALL PARTICIPANTS MUST BE:

- Men only;
- Up to 35 years old;
- Non-smokers;
- Not on medication for mental disorders (such as antidepressants, anti-anxiety, ADHD, or other such medication).

If you are interested please send an email to uva.decision.making@gmail.com (preferably in English).
Soort onderzoek Vragenlijsten (lab onderzoek), Computertaakjes (lab onderzoek)
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2016-03-04 00:00:00
Duur van het onderzoek 60 minuten
Beloning 1.00 Psychology Research Credit / 10.00 Euro

Psychomotorische Coördinatie Computertaakjes (lab onderzoek), Vragenlijsten (lab onderzoek) | 0.50 Communication Science Research Credit / 5.00 Euro

We zijn specifiek op zoek naar studenten die GEEN psychologie studeren. Je kunt dus alleen meedoen aan dit onderzoek als je ingeschreven staat bij een andere studie dan psychologie. Als je een psychologie student bent vragen we je nadrukkelijk om je niet in te schrijven. Daarnaast kun je niet aan dit onderzoek meedoen als je eerder hebt meegedaan aan het onderzoek Anders dan Anders of als je eerder hebt meegedaan aan het onderzoek Psychomotorische coordinatie.

De studie waaraan je deelneemt gaat over Psychomotorische coordinatie. We zijn geinteresseerd in het vermogen van mensen om verschillende taken uit te voeren met delen van het lichaam die men normaal niet zou gebruiken voor die taken.

Via de computer zal je instructies ontvangen over de manier waarop je de taak uit dient te voeren. Daarna zal je in totaal vier korte taken uitvoeren (waarvan de eerste een oefentaak). De taken omvatten uiteenlopende aspecten van psychologisch functioneren. Sommige taken hebben betrekking op fysieke vaardigheden, zoals het tekenen van lijnen, en andere hebben betrekking op mentale activiteiten die mensen doen op een doorsnee dag, zoals het lezen van een tijdschrift. Er zullen video-opnames gemaakt worden, zodat de onderzoekers later kunnen kijken naar de gang van zaken tijdens het onderzoek.
Soort onderzoek Computertaakjes (lab onderzoek), Vragenlijsten (lab onderzoek)
Vrije Inloop Ja
Einddatum 2016-02-15 00:00:00
Duur van het onderzoek 30 minuten
Beloning 0.50 Communication Science Research Credit / 5.00 Euro

Prikkels, Plaatjes & Propranolol Fysiologisch onderzoek | 5.00 Psychology Research Credit / 50.00 Euro

Dit onderzoek bestaat drie sessies, verspreid over 3 opeenvolgende dagen
-sessie 1: 45 min
-sessie 2: 110 min
-sessie 3: 45 min

Tijdens dit onderzoek zullen 2 verschillende afbeeldingen op een computerscherm getoond worden. Er zullen ook elektrische prikkels aan de pols toegediend worden die onaangenaam maar niet pijnlijk aanvoelen. Het is de bedoeling dat je aandachtig naar de afbeeldingen kijkt en leert voorspellen wanneer je al dan niet een prikkel zal krijgen.

Tijdens de tweede sessie zal medicatie (propranolol) toegediend worden (onschadelijk).

Omwille van het gebruik van elektrische prikkels wordt de vergoeding voor dit onderzoek vermenigvuldigd met 1,5.

Vereisten voor deelname:
- tussen 18 en 35 jaar
- lichamelijk en psychisch gezond
- NIET zwanger
- NIET eerder meegedaan aan onderzoek met elektrische prikkels

Indien je wenst deel te nemen, mag je op 'ik wil meedoen' klikken en zal ik je contacteren voor een afspraak. Hou er rekening mee dat je 3 opeenvolgende dagen op hetzelfde tijdstip moet komen.
Alvast bedankt voor je interesse!
Soort onderzoek Fysiologisch onderzoek
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2016-02-29 23:59:59
Duur van het onderzoek 200 minuten
Beloning 5.00 Psychology Research Credit / 50.00 Euro

Een EEG studie naar het ervaren van ontzag. EEG, Fysiologisch onderzoek, Eye-tracker, Computertaakjes (lab onderzoek) | 1.50 Psychology Research Credit / 15.00 Euro

Tijdens deze studie zullen gevoelens van ontzag en verwondering worden bestudeerd.
Door middel van een EEG worden je hersenresponsen gemeten tijdens een 1,5 uur durende studie waarin je verschillende videos gaat bekijken.

Ontspannen een aantal videos bekijken en ook nog eens meehelpen om vragen over ons brein te ontrafelen!

Je kunt meedoen aan dit onderzoek als je:
-rechtshandig bent
-geen epilepsie hebt
-Nederlandssprekend bent
-maximum leeftijd 35 jaar is
Soort onderzoek EEG, Fysiologisch onderzoek, Eye-tracker, Computertaakjes (lab onderzoek)
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2018-09-01 00:00:00
Duur van het onderzoek 90 minuten
Beloning 1.50 Psychology Research Credit / 15.00 Euro

Wil je (eigenlijk) graag stoppen met roken? Online computertaakjes, Vragenlijsten (lab onderzoek) |

Rook jij maar wil je (eigenlijk) graag stoppen?

Ben je een student tussen de 18 en 30 jaar oud?
Rook je minimaal 5 sigaretten per dag?

Meld je aan voor het project 'Stoppen met roken 2015'! Je ontvangt dan werkgeheugentraining én wordt persoonlijk begeleid met motiverende gesprekken! De behandelingen worden gratis aangeboden aan de deelnemers van het onderzoek. En je maakt ook nog kans op een bol.com cadeaubon t.w.v. €50!

Let op: heb je al gereageerd op de uitnodigingsmail, dan hoef je je niet via deze site in te schrijven.
Soort onderzoek Online computertaakjes, Vragenlijsten (lab onderzoek)
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2016-05-13 23:59:59
Duur van het onderzoek 60 minuten
Beloning