Welkom bij LAB !

LAB is onderdeel van de Psychologie, Communicatiewetenschap, Sociale Geografie en Planologie, Antropologie, Politicologie en Pedagogiek opleidingen. Allen onderdeel van de Faculteit der Maatschappij- en Gedragwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. De faculteit is nationaal en internationaal bekend om het onderwijs en onderzoek die ze uitvoert.

Op deze website kan je je aanmelden als je wilt deelnemen aan onderzoeken die gedaan worden door de Psychologie of Commnunicatiewetenschap.

Waarom zou jij deelnemen aan onderzoek?

  1. Bijdragen aan de wetenschap

    Alle kennis die we hebben over het denken en doen van mensen is dankzij onderzoek. Jij draagt als deelnemer van onderzoek dus bij aan de wetenschap. Daarnaast is het ook gewoon heel leuk! Hoe vaak krijg je de kans om rond te lopen in een Virtual Reality World of om een foto van je hersenen te zien?

  2. Geld verdienen

    Als je deelneemt aan onderzoek, krijg je betaald per uur dat een onderzoek duurt. De hoogte van het bedrag verschilt dus per onderzoek, afhankelijk van de duur en wat er van jou verwacht wordt. Er zijn onderzoeken die je thuis vanaf je computer kunt doen en niet veel tijd in beslag nemen. Er zijn ook onderzoeken waarvoor je een nacht moet doorbrengen in een slaaplab. Je wordt dan letterlijk slapend rijk!

Geen verplichtingen

Als je je inschrijft als deelnemer aan onderzoek bij LAB, verplicht je je tot niks. Er is geen minimum (of maximum) aantal onderzoeken waaraan je moet deelnemen. Je kunt zelf kiezen welke onderzoeken je leuk lijken en wanneer jij tijd hebt voor deelname.

Gebruik van je gegevens

Al het onderzoek dat door LAB wordt aangeboden voldoet aan de eisen van de Ethisch Commissie. Dit betekent onder andere dat er strikt vertrouwelijk met jouw persoonsgegevens en onderzoeksresultaten wordt omgegaan.

Waar vindt het onderzoek plaats?

Sommige onderzoeken kun je thuis vanaf je eigen computer doen. Voor andere onderzoeken moet je naar LAB op de Nieuwe Prinsengracht komen. De onderzoeker zal je de precieze locatie geven.

Psychologische testjes

Onderstaand een aantal testjes die je direct anoniem online kan uitvoeren:

Wat voor soort onderzoek doen we?
fMRI

Dit is een speciale MRI-techniek waarbij de activiteit van de hersenen door middel van de computer zichtbaar wordt gemaakt in een 3-dimensionaal beeld.

EEG (Elektro-encefalografie)

Bij het maken van een EEG wordt een aantal elektroden op het hoofd geplaatst waarmee elektrische signalen onder de schedel kunnen worden gemeten.

TMS (Transcraniële Magnetische Stimulatie)

TMS is een techniek waarmee de hersenactiviteit door middel van een magnetische puls zeer korte tijd kan worden stilgezet.

Questionnaires

Questionnaires zijn schriftelijke onderzoeken waarbij doormiddel van uitgebreide vragenlijsten gegevens worden verzameld.

Psychologienieuws

Psychologie-onderzoek aan de UvA is beste van Nederland

Het psychologie-onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam is het beste van Nederland. Dat blijkt uit het rapport van de visitatiecommissie over de periode 2005 – 2010. In het rapport (Assessment of Research Quality, Psychology 2005-2010, QANU July 2012), dat de onderzoekskwaliteit op het gebied van de psychologie onderzocht van acht Nederlandse universiteiten, behaalt de UvA de hoogste gemiddelde score van 4,65 op een schaal van 1 (slecht) tot 5 (excellent). Maar liefst driekwart van de aan de UvA toegekende scores bestaan uit de cijfers 4,5 en 5. Het rapport richtte zich op vier deelindicatoren: kwaliteit, productiviteit, (maatschappelijke) relevantie en vitaliteit. Prof. dr. Gerard Kerkhof, tot voor kort onderzoeksdirecteur van het Onderzoeksinstituut Psychologie, is trots op “zijn” onderzoekers. ‘We streven niet alleen naar excellentie, maar laten ook zien dat we heel erg goed zijn.’

Lees verder >>

LAB opent offcieel zijn deuren

In LAB zijn onderzoeksvoorzieningen en geavanceerde apparatuur van de Faculteit Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de UvA bijeengebracht: van slaaplab tot babylab en van virtual reality tot fMRI-hersenscanner. Op donderdag 14 juni opende LAB officieel zijn deuren.

Lees verder >>

Creatief denken

Wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam hebben, met een collega van de Rijksuniversiteit Groningen, ontdekt dat mensen creatiever worden wanneer zij beschikken over een groter werkgeheugen. Het beeld dat creativiteit vooral een spontaan, onbewust proces is, wordt met dit onderzoek weerlegd.

Lees verder >>

Ouderlijk verbod op verkeerde vrienden werkt averechts

Verkeerde vrienden zijn voor adolescenten net als verboden vruchten: gevaarlijk en onweerstaanbaar. Om hun kinderen te beschermen, verbieden sommige ouders omgang met verkeerde vrienden. Volgens jongerenonderzoeker Loes Keijsers van de Universiteit Utrecht werkt zo’n verbod op vriendschappen niet. Integendeel: een verbod drijft jongeren juist in de armen van delinquente vrienden.

Lees verder >>

Beslisnetwerk in hersenen gevoelig voor voorkennis

Het fronto-pariëtale netwerk in de hersenen (actief bij het maken van beslissingen) is betrokken bij het verwerken van voorkennis. Dat blijkt uit onderzoek van neurowetenschappers van de Universiteit van Amsterdam, in samenwerking met een collega van Ohio State University (VS).Het onderzoek geeft meer inzicht in de manier waarop voorkennis het maken van keuzes beïnvloedt.

Lees verder >>
Lopende onderzoeken

Creativiteit in ADHD Computertaakjes (lab onderzoek), Vragenlijsten (lab onderzoek) | 0.50 Psychology Research Credit / 5.00 Euro

Deelnemers met ADHD/ADD gezocht!

Ben jij tussen de 18 en 35 jaar, gediagnosticeerd met ADHD of ADD en wil je een steentje bijdragen aan een beter begrip van creativiteit in AD(H)D? Dan zijn we op zoek naar jou!

Tijdens het onderzoek vragen we je om jouw creativiteit op verschillende manieren in te zetten tijdens een brainstormtaak en om een aantal vragenlijsten in te vullen.

Heb je interesse? Stuur dan nu een e-mail naar onderstand adres voor meer informatie of een afspraak!
Soort onderzoek Computertaakjes (lab onderzoek), Vragenlijsten (lab onderzoek)
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2016-08-20 00:00:00
Duur van het onderzoek 30 minuten
Beloning 0.50 Psychology Research Credit / 5.00 Euro

Creativiteit online Online onderzoek | 0.50 Psychology Research Credit

Een leuk online onderzoek naar creativiteit!
Soort onderzoek Online onderzoek
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2016-09-03 00:00:00
Duur van het onderzoek 30 minuten
Beloning 0.50 Psychology Research Credit

Raad hoe hij of zij zich voelt! Online onderzoek | 0.25 Psychology Research Credit

It is a fun and short online study. Please take it if you are interested.
The study is in Dutch.
Soort onderzoek Online onderzoek
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2016-08-01 00:00:00
Duur van het onderzoek 15 minuten
Beloning 0.25 Psychology Research Credit

Slapend Slim worden 2 Slaaponderzoek | 9.00 Psychology Research Credit / 90.00 Euro

Altijd al eens mee willen doen aan een slaap polysomnografie onderzoek met EEG? Dit is je kans!
Het doel van het onderzoek is om de invloed van slaap op het geheugen specifieker te bestuderen. Hiervoor leer je de betekenis van een aantal Deense woordjes, gaat slapen met de EEG-cap op en de volgende ochtend wordt de woordenkennis opnieuw getest.

Algemene voorwaarden:
- Nederlands is je eerste taal (d.w.z. je beste taal).
- Je hebt geen kennis van de Deense taal.
- Je hebt geen (geschiedenis van) slaapproblemen en slaapt gemakkelijk in een vreemde omgeving.
- Je hebt nooit een neurologische of psychische aandoening gehad.
- Je hebt geen dreadlocks, rasta of afro kapsel.
- Je bent maximaal 30 jaar oud.
- Je hebt nooit eerder deelgenomen aan een “Slapend slim worden” onderzoek.

Voorwaarden ten tijde van het onderzoek:
- Je hebt geen alcohol gebruikt tijdens de 24 uur voorafgaand aan het onderzoek, en geen cannabis of andere verdovende of stimulerende middelen gebruikt in de drie dagen voorafgaand aan het onderzoek.

- Je bent op de dag van het onderzoek niet later dan 8.00 uur opgestaan en hebt daarna niet meer geslapen.

- Je draagt geen haarproducten zoals wax, gel of haarspray op de dag van het onderzoek. Dit is om ervoor te zorgen dat de elektrodes die worden aangebracht goed je hersenactiviteit kunnen meten.

- Je hebt maximaal 3 koppen/ glazen caffeïnehoudende dranken zoals koffie, zwarte thee of cola of maximaal 1 energiedrank gedronken op de dag van het onderzoek en niet na 18.00 uur.

Een dag voorafgaand aan het onderzoek wordt je gevraagd een actiwatch op te halen. Je zult tijdens het slaaponderzoek van 20:30 uur ’s avonds tot 10:00 uur ’s ochtends in het slaaplab aanwezig zijn. Je hebt vanaf 23:00 uur de gelegenheid om te slapen. Een week later ontvang je een vragenlijst. Je ontvangt dan de beloning.

Als je niet hoog genoeg scoort na de leertaak, moet je naar huis en krijgt de reward voor zolang je in het slaaplab geweest bent. Voor ieder uur dat je slaapt ontvang je een half punt of €5,-. Wanneer je het hele onderzoek voltooit, ontvang je voor deelname 9 proefpersoonpunten of €90,-.

Hopelijk tot snel in het slaaplab!

Let op: Je kunt je niet voor dit project inschrijven als je niet aan de bovenstaande voorwaarden voldoet.
Soort onderzoek Slaaponderzoek
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2016-08-31 00:00:00
Duur van het onderzoek 810 minuten
Beloning 9.00 Psychology Research Credit / 90.00 Euro

The brain in prediction EEG | 10.00 Euro

In the Social Brain Lab we are interested in understanding how the brain works when we try to anticipate and predict future events or actions that someone around us is about to make. This is a very common phenomenon that minimizes surprises when our prediction matches the future event and allows us to provide fast and appropriate responses.

In order to investigate this phenomenon, our participants will undergo and EEG experiment during which they will observe a video showing different situations. Their task will be to predict the future events by choosing among two choices.

For this study we search for participants who are:
-Right handed
-Fluent in English
-Free from neurological or psychiatric disorders (e.g. epileptic episodes, concussions..)
Soort onderzoek EEG
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2016-12-01 00:00:00
Duur van het onderzoek 60 minuten
Beloning 10.00 Euro

Vriendschappen Online onderzoek | 1.00 Psychology Research Credit

Mensen verschillen enorm in hun vriendschappen. Sommige mensen zijn erg close met een paar vrienden terwijl anderen een groot sociaal netwerk hebben. In dit online onderzoek willen we verschillen in sociale contacten van mensen onderzoeken, en kijken we naar een aantal factoren die verschillen hierin kunnen verklaren. Het onderzoek duurt ongeveer een uur en is volledig online. Het onderzoek is niet geschikt om op je telefoon te doen.
Soort onderzoek Online onderzoek
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2016-07-30 00:00:00
Duur van het onderzoek 60 minuten
Beloning 1.00 Psychology Research Credit