Welkom bij LAB !

LAB is onderdeel van de Psychologie en Communicatiewetenschap opleidingen (Faculteit der Maatschappij- en Gedragwetenschappen) aan de Universiteit van Amsterdam. De faculteit is nationaal en international bekend om de onderzoeken die ze uitvoert. Voor meer informatie kan je terecht op de UvA psychologie research site of de UvA communicatiewetenschap research site.
Op deze website kan je je aanmelden als je wilt deelnemen aan onderzoeken die gedaan worden door de Psychologie of Commnunicatiewetenschap opleidingen.

Waarom zou jij deelnemen aan onderzoek?

  1. Bijdragen aan de wetenschap

    Alle kennis die we hebben over het denken en doen van mensen is dankzij onderzoek. Jij draagt als deelnemer van onderzoek dus bij aan de wetenschap. Daarnaast is het ook gewoon heel leuk! Hoe vaak krijg je de kans om rond te lopen in een Virtual Reality World of om een foto van je hersenen te zien?

  2. Meer leren over jezelf

    Kennis opdoen over psychologie is kennis opdoen over jezelf. Hoe extravert ben jij? Heb je neurotische neigingen? Hoe functioneer je in een groep? Heb je een goed geheugen? Je krijgt inzicht in hoe jij als persoon in elkaar steekt en wat jou uniek maakt.

  3. Geld verdienen

    Als je deelneemt aan onderzoek, krijg je betaald per uur dat een onderzoek duurt. De hoogte van het bedrag verschilt dus per onderzoek, afhankelijk van de duur en wat er van jou verwacht wordt. Er zijn onderzoeken die je thuis vanaf je computer kunt doen en niet veel tijd in beslag nemen. Er zijn ook onderzoeken waarvoor je een nacht moet doorbrengen in een slaaplab. Je wordt dan letterlijk slapend rijk!

Geen verplichtingen

Als je je inschrijft als deelnemer aan onderzoek bij LAB, verplicht je je tot niks. Er is geen minimum (of maximum) aantal onderzoeken waaraan je moet deelnemen. Je kunt zelf kiezen welke onderzoeken je leuk lijken en wanneer jij tijd hebt voor deelname.

Gebruik van je gegevens

Al het onderzoek dat door LAB wordt aangeboden voldoet aan de eisen van de Ethisch Commissie. Dit betekent onder andere dat er strikt vertrouwelijk met jouw persoonsgegevens en onderzoeksresultaten wordt omgegaan.

Waar vindt het onderzoek plaats?

Sommige onderzoeken kun je thuis vanaf je eigen computer doen. Voor andere onderzoeken moet je naar LAB op de Nieuwe Prinsengracht komen. De onderzoeker zal je de precieze locatie geven.

Psychologische testjes

Onderstaand een aantal testjes die je direct anoniem online kan uitvoeren:

Wat voor soort onderzoek doen we?
fMRI

Dit is een speciale MRI-techniek waarbij de activiteit van de hersenen door middel van de computer zichtbaar wordt gemaakt in een 3-dimensionaal beeld.

EEG (Elektro-encefalografie)

Bij het maken van een EEG wordt een aantal elektroden op het hoofd geplaatst waarmee elektrische signalen onder de schedel kunnen worden gemeten.

TMS (Transcraniële Magnetische Stimulatie)

TMS is een techniek waarmee de hersenactiviteit door middel van een magnetische puls zeer korte tijd kan worden stilgezet.

Questionnaires

Questionnaires zijn schriftelijke onderzoeken waarbij doormiddel van uitgebreide vragenlijsten gegevens worden verzameld.

Psychologienieuws

Psychologie-onderzoek aan de UvA is beste van Nederland

Het psychologie-onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam is het beste van Nederland. Dat blijkt uit het rapport van de visitatiecommissie over de periode 2005 – 2010. In het rapport (Assessment of Research Quality, Psychology 2005-2010, QANU July 2012), dat de onderzoekskwaliteit op het gebied van de psychologie onderzocht van acht Nederlandse universiteiten, behaalt de UvA de hoogste gemiddelde score van 4,65 op een schaal van 1 (slecht) tot 5 (excellent). Maar liefst driekwart van de aan de UvA toegekende scores bestaan uit de cijfers 4,5 en 5. Het rapport richtte zich op vier deelindicatoren: kwaliteit, productiviteit, (maatschappelijke) relevantie en vitaliteit. Prof. dr. Gerard Kerkhof, tot voor kort onderzoeksdirecteur van het Onderzoeksinstituut Psychologie, is trots op “zijn” onderzoekers. ‘We streven niet alleen naar excellentie, maar laten ook zien dat we heel erg goed zijn.’

Lees verder >>

LAB opent offcieel zijn deuren

In LAB zijn onderzoeksvoorzieningen en geavanceerde apparatuur van de Faculteit Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de UvA bijeengebracht: van slaaplab tot babylab en van virtual reality tot fMRI-hersenscanner. Op donderdag 14 juni opende LAB officieel zijn deuren.

Lees verder >>

Creatief denken

Wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam hebben, met een collega van de Rijksuniversiteit Groningen, ontdekt dat mensen creatiever worden wanneer zij beschikken over een groter werkgeheugen. Het beeld dat creativiteit vooral een spontaan, onbewust proces is, wordt met dit onderzoek weerlegd.

Lees verder >>

Ouderlijk verbod op verkeerde vrienden werkt averechts

Verkeerde vrienden zijn voor adolescenten net als verboden vruchten: gevaarlijk en onweerstaanbaar. Om hun kinderen te beschermen, verbieden sommige ouders omgang met verkeerde vrienden. Volgens jongerenonderzoeker Loes Keijsers van de Universiteit Utrecht werkt zo’n verbod op vriendschappen niet. Integendeel: een verbod drijft jongeren juist in de armen van delinquente vrienden.

Lees verder >>

Beslisnetwerk in hersenen gevoelig voor voorkennis

Het fronto-pariëtale netwerk in de hersenen (actief bij het maken van beslissingen) is betrokken bij het verwerken van voorkennis. Dat blijkt uit onderzoek van neurowetenschappers van de Universiteit van Amsterdam, in samenwerking met een collega van Ohio State University (VS).Het onderzoek geeft meer inzicht in de manier waarop voorkennis het maken van keuzes beïnvloedt.

Lees verder >>
Lopende onderzoeken

Experiment Computertaakjes (lab onderzoek) | 1.00 Psychologie Research Credit

Beste studenten,

Ik ben momenteel bezig met mijn masterthese en ben daarvoor opzoek naar mensen die voor 1 proefpersoonpunt mee willen doen aan een leuk experiment.

Het experiment zal een uurtje van je tijd in beslag nemen. Als je meedoet zal je verschillende afbeeldingen te zien krijgen, waarbij aandachtstaakjes uitgevoerd moeten worden. De taak vindt plaats op een computer en is geheel voorgeprogrammeerd. Het enige wat jij hoeft te doen is de instructie op het beeldscherm lezen en de rest spreekt voor zich.

Dus, heb je nog proefpersoonpunten nodig en wil je tegelijkertijd bijdragen aan een leuk en interessant onderzoek? Doe mee!

Alvast hartelijk bedankt voor je bijdrage!


Let op: in het experiment worden enkele afbeeldingen getoond waarop bloed te zien is. Als je hier niet tegen kan is dit experiment helaas niet voor jou weggelegd.
Soort onderzoek Computertaakjes (lab onderzoek)
Begindatum 2014-05-07 00:00:00
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2014-05-19 23:59:59
Duur van het onderzoek 60 minuten
Beloning 1.00 Psychologie Research Credit

Wel eens een sigaret gerookt? Computertaakjes (lab onderzoek) Vragenlijsten (lab onderzoek) | 1.00 Psychologie Research Credit / 10.00 Euro

Heb jij wel eens een sigaret gerookt? Meld je dan nu aan!

Het is een leuk en gevarieerd onderzoek waarin je gaat luisteren naar een aantal audiofragmenten, waar je computertaakjes gaat doen en een aantal korte vragenlijsten invult. In de maand juni krijg je nog een korte vragenlijst van 5 minuten toegestuurd via de mail die je gewoon online kunt invullen.

Interesse gewekt? Geef je dan nu op!
Soort onderzoek Computertaakjes (lab onderzoek) Vragenlijsten (lab onderzoek)
Begindatum 2014-05-06 00:00:00
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2014-05-28 23:59:59
Duur van het onderzoek 60 minuten
Beloning 1.00 Psychologie Research Credit / 10.00 Euro

Intuïtieve beslissingen Computertaakjes (lab onderzoek) | 1.00 Psychologie Research Credit

Ben je geïnteresseerd in vreemde, onbekende talen? Denk je dat je de betekenis van onbekende Chinese tekens kunt raden?

Kom dan snel meedoen aan het onderzoek intuïtieve beslissingen en verdien 1 research credit!

In dit onderzoek zul je in een computertaakje moeten laten zien dat je snel kunt reageren op objecten die van plaats veranderen en daarna moet je snel en intuïtief Chinese karakters beoordelen. Zijn ze negatief of positief?Belangrijk!
Wanneer je ooit een epileptisch insult of een migraineaanval gehad hebt kun je niet meedoen aan dit onderzoek. Wanneer je Chinees, Japans of Koreaans beheerst, kun je niet meedoen. Tevens zoeken wij mensen die rechtshandig zijn; wanneer je één van de onderstaande vragen niet met "rechts" beantwoordt kun je niet deelnemen.

Vragen:
Met welke hand teken je? Links/Rechts/Beide
Met welke hand poets je je tanden? Links/Rechts/Beide
Welke hand gebruik je om een fles te openen? Links/Rechts/Beide
Welke hand gebruik je om een bal te gooien? Links/Rechts/Beide
Met welke hand sla je spijkers in de muur? Links/Rechts/Beide
Met welke hand hou je een tennis racket vast? Links/Rechts/Beide
Met welke hand roer je met een lepel? Links/Rechts/Beide
Welke hand gebruik je om iets uit te gummen? Links/Rechts/Beide
Met welke hand steek je een lucifer aan? Links/Rechts/Beide
Met welke hand hou je een mes vast? Links/Rechts/Beide
Soort onderzoek Computertaakjes (lab onderzoek)
Begindatum 2014-04-01 00:00:00
Vrije Inloop Ja
Einddatum 2014-06-30 23:59:59
Duur van het onderzoek 60 minuten
Beloning 1.00 Psychologie Research Credit

Can you handle conflict? EEG Fysiologisch onderzoek Computertaakjes (lab onderzoek) | 2.50 Psychologie Research Credit

Het doel van dit onderzoek is om uit te zoeken hoe mensen omgaan met conflicterende onbewuste informatie. Als jij een student bent tussen de 18 en 30 jaar, en nog niet hebt meegedaan aan de pilots van dit onderzoek, kan je meedoen met dit experiment.

Je gaat een simpele taak uitvoeren op de computer. Hierbij worden electroden op je hoofd geplaatst die de signalen van je hersenen registreren terwijl je de taak uitvoert. Dit doet uiteraard geen pijn en is ongevaarlijk.

Bij deze taak is het belangrijk dat je goed kunt zien. Neem daarom, als je ze nodig hebt, je lenzen of bril mee. Het experiment duurt 2,5 uur, en je kan er 2,5 proefpersoonpunt mee verdienen.

Het onderzoek vindt plaats in het D-gebouw op Roeterseiland (lab D1.09). Dat is te bereiken door binnen te gaan bij het G-gebouw. Er loopt daar een lange gang naar gebouw D. Als je daar aankomt moet je één trap omhoog. Vervolgens kan je de bordjes volgen naar het juiste lab. Als je het niet kan vinden, dan kan je me bellen!

Elke dinsdag
Van 8 april tot 17 juni
Kamer D1.09
Soort onderzoek EEG Fysiologisch onderzoek Computertaakjes (lab onderzoek)
Begindatum 2014-04-08 00:00:00
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2014-09-09 23:59:59
Duur van het onderzoek 150 minuten
Beloning 2.50 Psychologie Research Credit

filmervaring Vragenlijsten (lab onderzoek) | 1.00 Communicatiewetenschap Research Credit

Ben je vrouw en tussen de 18 en 30 jaar? Doe mee aan een onderzoek naar filmervaring!

In het Comlab kijk je naar vier fragmenten van bestaande films en vul je vragen in over je filmervaring. Het onderzoek duurt 1 uur en je kunt er 1 onderzoekspunt mee verdienen.

Meldt je aan en kies een dag en tijd die voor jou goed uitkomt.

Alleen vrouwen tussen de 18 en 30 jaar kunnen meedoen!

Voor vragen mail naar Mariana Orozco (mariana.orozcofernandez@student.uva.nl)of Helen Vossen (h.g.m.vossen@uva.nl)
Soort onderzoek Vragenlijsten (lab onderzoek)
Begindatum 2014-04-02 00:00:00
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2014-05-01 23:59:59
Duur van het onderzoek 60 minuten
Beloning 1.00 Communicatiewetenschap Research Credit

Dynamic Emotion Computertaakjes (lab onderzoek) | 1.00 Psychologie Research Credit / 10.00 Euro

Let's perceive real-life emotion

Are you curious about how we perceive emotion in real life?
Are you curious how we perceive dynamic emotion rather than static emotion?
Are you willing to do an experiment of creativity and novelty?
Are you willing to make your contribution in real-life emotion research?

In reward of your contribution, we will offer you money or credits whatever you like.
Welcome to your presence in our lab.
Soort onderzoek Computertaakjes (lab onderzoek)
Begindatum 2014-05-06 00:00:00
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2014-05-31 23:59:59
Duur van het onderzoek 60 minuten
Beloning 1.00 Psychologie Research Credit / 10.00 Euro