Welkom bij LAB !

LAB is onderdeel van de Psychologie en Communicatiewetenschap opleidingen (Faculteit der Maatschappij- en Gedragwetenschappen) aan de Universiteit van Amsterdam. De faculteit is nationaal en international bekend om de onderzoeken die ze uitvoert. Voor meer informatie kan je terecht op de UvA psychologie research site of de UvA communicatiewetenschap research site.
Op deze website kan je je aanmelden als je wilt deelnemen aan onderzoeken die gedaan worden door de Psychologie of Commnunicatiewetenschap opleidingen.

Waarom zou jij deelnemen aan onderzoek?

  1. Bijdragen aan de wetenschap

    Alle kennis die we hebben over het denken en doen van mensen is dankzij onderzoek. Jij draagt als deelnemer van onderzoek dus bij aan de wetenschap. Daarnaast is het ook gewoon heel leuk! Hoe vaak krijg je de kans om rond te lopen in een Virtual Reality World of om een foto van je hersenen te zien?

  2. Meer leren over jezelf

    Kennis opdoen over psychologie is kennis opdoen over jezelf. Hoe extravert ben jij? Heb je neurotische neigingen? Hoe functioneer je in een groep? Heb je een goed geheugen? Je krijgt inzicht in hoe jij als persoon in elkaar steekt en wat jou uniek maakt.

  3. Geld verdienen

    Als je deelneemt aan onderzoek, krijg je betaald per uur dat een onderzoek duurt. De hoogte van het bedrag verschilt dus per onderzoek, afhankelijk van de duur en wat er van jou verwacht wordt. Er zijn onderzoeken die je thuis vanaf je computer kunt doen en niet veel tijd in beslag nemen. Er zijn ook onderzoeken waarvoor je een nacht moet doorbrengen in een slaaplab. Je wordt dan letterlijk slapend rijk!

Geen verplichtingen

Als je je inschrijft als deelnemer aan onderzoek bij LAB, verplicht je je tot niks. Er is geen minimum (of maximum) aantal onderzoeken waaraan je moet deelnemen. Je kunt zelf kiezen welke onderzoeken je leuk lijken en wanneer jij tijd hebt voor deelname.

Gebruik van je gegevens

Al het onderzoek dat door LAB wordt aangeboden voldoet aan de eisen van de Ethisch Commissie. Dit betekent onder andere dat er strikt vertrouwelijk met jouw persoonsgegevens en onderzoeksresultaten wordt omgegaan.

Waar vindt het onderzoek plaats?

Sommige onderzoeken kun je thuis vanaf je eigen computer doen. Voor andere onderzoeken moet je naar LAB op de Nieuwe Prinsengracht komen. De onderzoeker zal je de precieze locatie geven.

Psychologische testjes

Onderstaand een aantal testjes die je direct anoniem online kan uitvoeren:

Wat voor soort onderzoek doen we?
fMRI

Dit is een speciale MRI-techniek waarbij de activiteit van de hersenen door middel van de computer zichtbaar wordt gemaakt in een 3-dimensionaal beeld.

EEG (Elektro-encefalografie)

Bij het maken van een EEG wordt een aantal elektroden op het hoofd geplaatst waarmee elektrische signalen onder de schedel kunnen worden gemeten.

TMS (Transcraniële Magnetische Stimulatie)

TMS is een techniek waarmee de hersenactiviteit door middel van een magnetische puls zeer korte tijd kan worden stilgezet.

Questionnaires

Questionnaires zijn schriftelijke onderzoeken waarbij doormiddel van uitgebreide vragenlijsten gegevens worden verzameld.

Psychologienieuws

Psychologie-onderzoek aan de UvA is beste van Nederland

Het psychologie-onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam is het beste van Nederland. Dat blijkt uit het rapport van de visitatiecommissie over de periode 2005 – 2010. In het rapport (Assessment of Research Quality, Psychology 2005-2010, QANU July 2012), dat de onderzoekskwaliteit op het gebied van de psychologie onderzocht van acht Nederlandse universiteiten, behaalt de UvA de hoogste gemiddelde score van 4,65 op een schaal van 1 (slecht) tot 5 (excellent). Maar liefst driekwart van de aan de UvA toegekende scores bestaan uit de cijfers 4,5 en 5. Het rapport richtte zich op vier deelindicatoren: kwaliteit, productiviteit, (maatschappelijke) relevantie en vitaliteit. Prof. dr. Gerard Kerkhof, tot voor kort onderzoeksdirecteur van het Onderzoeksinstituut Psychologie, is trots op “zijn” onderzoekers. ‘We streven niet alleen naar excellentie, maar laten ook zien dat we heel erg goed zijn.’

Lees verder >>

LAB opent offcieel zijn deuren

In LAB zijn onderzoeksvoorzieningen en geavanceerde apparatuur van de Faculteit Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de UvA bijeengebracht: van slaaplab tot babylab en van virtual reality tot fMRI-hersenscanner. Op donderdag 14 juni opende LAB officieel zijn deuren.

Lees verder >>

Creatief denken

Wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam hebben, met een collega van de Rijksuniversiteit Groningen, ontdekt dat mensen creatiever worden wanneer zij beschikken over een groter werkgeheugen. Het beeld dat creativiteit vooral een spontaan, onbewust proces is, wordt met dit onderzoek weerlegd.

Lees verder >>

Ouderlijk verbod op verkeerde vrienden werkt averechts

Verkeerde vrienden zijn voor adolescenten net als verboden vruchten: gevaarlijk en onweerstaanbaar. Om hun kinderen te beschermen, verbieden sommige ouders omgang met verkeerde vrienden. Volgens jongerenonderzoeker Loes Keijsers van de Universiteit Utrecht werkt zo’n verbod op vriendschappen niet. Integendeel: een verbod drijft jongeren juist in de armen van delinquente vrienden.

Lees verder >>

Beslisnetwerk in hersenen gevoelig voor voorkennis

Het fronto-pariëtale netwerk in de hersenen (actief bij het maken van beslissingen) is betrokken bij het verwerken van voorkennis. Dat blijkt uit onderzoek van neurowetenschappers van de Universiteit van Amsterdam, in samenwerking met een collega van Ohio State University (VS).Het onderzoek geeft meer inzicht in de manier waarop voorkennis het maken van keuzes beïnvloedt.

Lees verder >>
Lopende onderzoeken

Denkstijl & Voorkeur Vragenlijsten (lab onderzoek) | 1.00 Psychologie Research Credit / 10.00 Euro

Het onderzoek bestaat uit een aantal vragenlijsten en afwisselende computer-taakjes waarmee we proberen te achterhalen hoe voorkeuren tot stand komen.

Het duurt ongeveer een uur. In ruil voor je deelname krijg je 1 proefpersoonpunt of €10,- cash!

Het onderzoek hanteert een leeftijdslimiet van 35, dus meld je alleen aan als je 35 jaar of jonger bent.

Je kunt een afspraak inplannen of gewoon langskomen in L2.10.

Als je vragen hebt kun je me bellen of e-mailen. Hopelijk tot snel!
Soort onderzoek Vragenlijsten (lab onderzoek)
Begindatum 2015-02-23 00:00:00
Vrije Inloop Ja
Einddatum 2015-03-23 23:59:59
Duur van het onderzoek 60 minuten
Beloning 1.00 Psychologie Research Credit / 10.00 Euro

Effecten van Emotionele Verandering op Impressies Computertaakjes (lab onderzoek) | 0.50 Psychologie Research Credit

In dit onderzoek mag jij gezichten beoordelen op verschillende karakteristieken. Wat is jouw eerste indruk? We zijn simpelweg geinteresseerd in jouw mening!

Voorwaarde: Je moet nederlands kunnen lezen en begrijpen om deel te nemen aan deze studie!
Soort onderzoek Computertaakjes (lab onderzoek)
Begindatum 2015-02-23 00:00:00
Vrije Inloop Ja
Einddatum 2015-03-06 23:59:59
Duur van het onderzoek 30 minuten
Beloning 0.50 Psychologie Research Credit

The Personality Project Computertaakjes (lab onderzoek) Vragenlijsten (lab onderzoek) | 1.00 Communicatiewetenschap Research Credit / 5.00 Euro

The Personality Project is een grootschalig project met als doel te onderzoeken of én hoe mensen persoonlijkheidskenmerken waarnemen in geschreven teksten.

Om mee te doen zijn moet je tussen de 18 en 30 jaar zijn, en Nederlands sprekend zijn.


Meld je nu aan! Je kan je inschrijven om deel te nemen aan het onderzoek.

De studie vindt plaats bij kamer L 1.32 waar je je moet melden, in gebouw L van het REC.

Alvast hartelijk dank!
Soort onderzoek Computertaakjes (lab onderzoek) Vragenlijsten (lab onderzoek)
Begindatum 2015-02-09 00:00:00
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2015-03-10 23:59:59
Duur van het onderzoek 30 minuten
Beloning 1.00 Communicatiewetenschap Research Credit / 5.00 Euro

Overleven in het Wild! Computertaakjes (lab onderzoek) Vragenlijsten (lab onderzoek) | 1.00 Psychologie Research Credit

Het einde van het schooljaar nadert sneller dan je denkt, dus tijd om nu die proefpersoonpunten binnen te halen!

Dit kan door mee te doen aan dit eenvoudige maar interessante onderzoek. Je zal een opdracht gaan uitvoeren op de computer. Geen saaie opdracht, maar een leuke! Hiervoor krijg je één hele proefpersoonpunt.

Interesse? Maak dan een afspraak door hieronder op 'Ik wil meedoen!' te klikken en een datum en tijd te kiezen.

Voor vragen, mail of bel:
Melis.sabine@gmail.com, 06-16470276
Soort onderzoek Computertaakjes (lab onderzoek) Vragenlijsten (lab onderzoek)
Begindatum 2015-03-02 00:00:00
Vrije Inloop Ja
Einddatum 2015-04-17 23:59:59
Duur van het onderzoek 60 minuten
Beloning 1.00 Psychologie Research Credit

Binaural beats; sense or nonsense? Computertaakjes (lab onderzoek) | 1.50 Psychologie Research Credit

Van binaural beats wordt gezegd dat ze een positief effect hebben op concentratie, focus, en leren. Maar ze werken niet bij iedereen.
Wij testen de effecten van verschillende binaural beats op een cognitieve taak en onderzoeken mogelijke factoren die de werking beïnvloeden.

Wil je weten of binaural beats bij jou werken, meld je dan aan via https://www.lab.uva.nl/spt/ of neem contact op met Hanneke den Hartigh: 06 8369 6662, hannekedenhartigh.denhartigh-vanijzeren@student.uva.nl.

VEREISTEN: Vermogen om binaural beats te horen. Test dit via http://nl.wikipedia.org/wiki/Binaural_beats.

UITSLUITINGSCRITERIA: Depressiviteit en psychiatrische aandoeningen (waaronder ADHD) of je hier nu wel/geen medicatie voor neemt, regelmatig gebruik van stimulerende/kalmerende middelen of recreatieve drugs, (mogelijke) epilepsie of hartproblemen, zwangerschap, jonger dan 18 jaar.
Soort onderzoek Computertaakjes (lab onderzoek)
Begindatum 2015-02-16 00:00:00
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2015-03-27 23:59:59
Duur van het onderzoek 90 minuten
Beloning 1.50 Psychologie Research Credit

De virtuele wereld. Virtual Reality Computertaakjes (lab onderzoek) Vragenlijsten (lab onderzoek) Online vragenlijsten | 2.50 Psychologie Research Credit

LET OP! Dit onderzoek is alleen voor deelnemers die hiervoor uitgenodigd zijn.


Doe mee aan het onderzoek ‘Virtual Reality’ en krijg als dank voor je deelname 2,5 proefpersoonpunten. Tijdens het onderzoek zal je verschillende vragenlijsten invullen, virtuele werelden ingaan en korte taken uitvoeren waaronder een computertaak.

Waar & Wanneer:
Dit onderzoek bestaat uit twee delen. Het eerste deel vindt plaats in het Lab (kamer L1.13) en duurt ongeveer 60 minuten. Het tweede deel bestaat uit het invullen van een korte vragenlijst (max. 10 min) op zeven opeenvolgende avonden. Deze vragenlijst kan gewoon thuis online ingevuld worden.

Heb je interesse? Meld je dan nu aan! Mocht je op een andere tijd of data willen deelnemen dan aangegeven of wil je meer informatie neem dan contact op met Rosjalie Jansen via virtualrealityuva@gmail.com.

Belangrijk:
- Je hebt meegedaan aan de testzittingen van het studiejaar 2014/2015 en hebt via de mail een uitnodiging ontvangen om mee te doen aan dit onderzoek.
- Je hebt tijd om zeven dagen lang elke dag een korte vragenlijst in te vullen.
Soort onderzoek Virtual Reality Computertaakjes (lab onderzoek) Vragenlijsten (lab onderzoek) Online vragenlijsten
Begindatum 2015-01-27 00:00:00
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2015-03-31 23:59:59
Duur van het onderzoek 150 minuten
Beloning 2.50 Psychologie Research Credit