Welkom bij LAB !

LAB is onderdeel van de Psychologie en Communicatiewetenschap opleidingen (Faculteit der Maatschappij- en Gedragwetenschappen) aan de Universiteit van Amsterdam. De faculteit is nationaal en international bekend om de onderzoeken die ze uitvoert. Voor meer informatie kan je terecht op de UvA psychologie research site of de UvA communicatiewetenschap research site.
Op deze website kan je je aanmelden als je wilt deelnemen aan onderzoeken die gedaan worden door de Psychologie of Commnunicatiewetenschap opleidingen.

Waarom zou jij deelnemen aan onderzoek?

  1. Bijdragen aan de wetenschap

    Alle kennis die we hebben over het denken en doen van mensen is dankzij onderzoek. Jij draagt als deelnemer van onderzoek dus bij aan de wetenschap. Daarnaast is het ook gewoon heel leuk! Hoe vaak krijg je de kans om rond te lopen in een Virtual Reality World of om een foto van je hersenen te zien?

  2. Meer leren over jezelf

    Kennis opdoen over psychologie is kennis opdoen over jezelf. Hoe extravert ben jij? Heb je neurotische neigingen? Hoe functioneer je in een groep? Heb je een goed geheugen? Je krijgt inzicht in hoe jij als persoon in elkaar steekt en wat jou uniek maakt.

  3. Geld verdienen

    Als je deelneemt aan onderzoek, krijg je betaald per uur dat een onderzoek duurt. De hoogte van het bedrag verschilt dus per onderzoek, afhankelijk van de duur en wat er van jou verwacht wordt. Er zijn onderzoeken die je thuis vanaf je computer kunt doen en niet veel tijd in beslag nemen. Er zijn ook onderzoeken waarvoor je een nacht moet doorbrengen in een slaaplab. Je wordt dan letterlijk slapend rijk!

Geen verplichtingen

Als je je inschrijft als deelnemer aan onderzoek bij LAB, verplicht je je tot niks. Er is geen minimum (of maximum) aantal onderzoeken waaraan je moet deelnemen. Je kunt zelf kiezen welke onderzoeken je leuk lijken en wanneer jij tijd hebt voor deelname.

Gebruik van je gegevens

Al het onderzoek dat door LAB wordt aangeboden voldoet aan de eisen van de Ethisch Commissie. Dit betekent onder andere dat er strikt vertrouwelijk met jouw persoonsgegevens en onderzoeksresultaten wordt omgegaan.

Waar vindt het onderzoek plaats?

Sommige onderzoeken kun je thuis vanaf je eigen computer doen. Voor andere onderzoeken moet je naar LAB op de Nieuwe Prinsengracht komen. De onderzoeker zal je de precieze locatie geven.

Psychologische testjes

Onderstaand een aantal testjes die je direct anoniem online kan uitvoeren:

Wat voor soort onderzoek doen we?
fMRI

Dit is een speciale MRI-techniek waarbij de activiteit van de hersenen door middel van de computer zichtbaar wordt gemaakt in een 3-dimensionaal beeld.

EEG (Elektro-encefalografie)

Bij het maken van een EEG wordt een aantal elektroden op het hoofd geplaatst waarmee elektrische signalen onder de schedel kunnen worden gemeten.

TMS (Transcraniële Magnetische Stimulatie)

TMS is een techniek waarmee de hersenactiviteit door middel van een magnetische puls zeer korte tijd kan worden stilgezet.

Questionnaires

Questionnaires zijn schriftelijke onderzoeken waarbij doormiddel van uitgebreide vragenlijsten gegevens worden verzameld.

Psychologienieuws

Psychologie-onderzoek aan de UvA is beste van Nederland

Het psychologie-onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam is het beste van Nederland. Dat blijkt uit het rapport van de visitatiecommissie over de periode 2005 – 2010. In het rapport (Assessment of Research Quality, Psychology 2005-2010, QANU July 2012), dat de onderzoekskwaliteit op het gebied van de psychologie onderzocht van acht Nederlandse universiteiten, behaalt de UvA de hoogste gemiddelde score van 4,65 op een schaal van 1 (slecht) tot 5 (excellent). Maar liefst driekwart van de aan de UvA toegekende scores bestaan uit de cijfers 4,5 en 5. Het rapport richtte zich op vier deelindicatoren: kwaliteit, productiviteit, (maatschappelijke) relevantie en vitaliteit. Prof. dr. Gerard Kerkhof, tot voor kort onderzoeksdirecteur van het Onderzoeksinstituut Psychologie, is trots op “zijn” onderzoekers. ‘We streven niet alleen naar excellentie, maar laten ook zien dat we heel erg goed zijn.’

Lees verder >>

LAB opent offcieel zijn deuren

In LAB zijn onderzoeksvoorzieningen en geavanceerde apparatuur van de Faculteit Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de UvA bijeengebracht: van slaaplab tot babylab en van virtual reality tot fMRI-hersenscanner. Op donderdag 14 juni opende LAB officieel zijn deuren.

Lees verder >>

Creatief denken

Wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam hebben, met een collega van de Rijksuniversiteit Groningen, ontdekt dat mensen creatiever worden wanneer zij beschikken over een groter werkgeheugen. Het beeld dat creativiteit vooral een spontaan, onbewust proces is, wordt met dit onderzoek weerlegd.

Lees verder >>

Ouderlijk verbod op verkeerde vrienden werkt averechts

Verkeerde vrienden zijn voor adolescenten net als verboden vruchten: gevaarlijk en onweerstaanbaar. Om hun kinderen te beschermen, verbieden sommige ouders omgang met verkeerde vrienden. Volgens jongerenonderzoeker Loes Keijsers van de Universiteit Utrecht werkt zo’n verbod op vriendschappen niet. Integendeel: een verbod drijft jongeren juist in de armen van delinquente vrienden.

Lees verder >>

Beslisnetwerk in hersenen gevoelig voor voorkennis

Het fronto-pariëtale netwerk in de hersenen (actief bij het maken van beslissingen) is betrokken bij het verwerken van voorkennis. Dat blijkt uit onderzoek van neurowetenschappers van de Universiteit van Amsterdam, in samenwerking met een collega van Ohio State University (VS).Het onderzoek geeft meer inzicht in de manier waarop voorkennis het maken van keuzes beïnvloedt.

Lees verder >>
Lopende onderzoeken

Kippenvel bij muziek en film Fysiologisch onderzoek Vragenlijsten (lab onderzoek) | 2.00 Communicatiewetenschap Research Credit

Krijg jij wel eens kippenvel als je naar muziek luistert of een film kijkt?

Door deel te nemen aan dit onderzoek, krijg je een kijkje achter de schermen hoe sterke emoties ook op objectieve manier gemeten kunnen worden met behulp van fysiologische meetapparatuur. Ademhaling, hartslag en vochtigheidsgraad van de huid zullen gemeten worden tijdens het luisteren naar muziek en het kijken naar filmfragmenten.

Meedoen? Stuur een mail naar gerlieke@hotmail.com of bel 06-29418727 om een afspraak te maken. Dankjewel!

NB Dit onderzoek is alleen voor communicatiewetenschap-studenten
Soort onderzoek Fysiologisch onderzoek Vragenlijsten (lab onderzoek)
Begindatum 2014-03-27 00:00:00
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2014-05-18 23:59:59
Duur van het onderzoek 90 minuten
Beloning 2.00 Communicatiewetenschap Research Credit

studenten en alcohol onderzoek Computertaakjes (lab onderzoek) Vragenlijsten (lab onderzoek) Online vragenlijsten | 1.00 Psychologie Research Credit / 10.00 Euro

Drink je alcohol en heb je nog proefpersoonpunten of geld nodig? Doe dan mee aan ons onderzoek!

Voor het onerzoek zijn we opzoek naar studenten die in de afgelopen 12 maanden alcohol hebben gedronken.

Het onderzoek zal bestaan uit een paar vragenlijsten, een computertaakje en het beluisteren van audiofragmenten. Een maand later volgen er nog een paar vragen die je via de mail toegestuurd krijgt.

Het duurt een uur en je krijgt er 1 punt voor of 10 euro.

Deelnemen kan van 6 mei tot en met 28 mei van 13:00 tot 18:00.

Ben je geïnteresseerd in deelname schrijf je dan in of loop binnen
(bij voorkeur op inschrijving)
Soort onderzoek Computertaakjes (lab onderzoek) Vragenlijsten (lab onderzoek) Online vragenlijsten
Begindatum 2014-05-06 00:00:00
Vrije Inloop Ja
Einddatum 2014-05-28 23:59:59
Duur van het onderzoek 60 minuten
Beloning 1.00 Psychologie Research Credit / 10.00 Euro

Wel eens een sigaret gerookt? Computertaakjes (lab onderzoek) Vragenlijsten (lab onderzoek) | 1.00 Psychologie Research Credit / 10.00 Euro

Heb jij wel eens een sigaret gerookt? Meld je dan nu aan!

Het is een leuk en gevarieerd onderzoek waarin je gaat luisteren naar een aantal audiofragmenten, waar je computertaakjes gaat doen en een aantal korte vragenlijsten invult. In de maand juni krijg je nog een korte vragenlijst van 5 minuten toegestuurd via de mail die je gewoon online kunt invullen.

Interesse gewekt? Geef je dan nu op!
Soort onderzoek Computertaakjes (lab onderzoek) Vragenlijsten (lab onderzoek)
Begindatum 2014-05-06 00:00:00
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2014-05-28 23:59:59
Duur van het onderzoek 60 minuten
Beloning 1.00 Psychologie Research Credit / 10.00 Euro

Ben jij gevoelig voor geluid? Online vragenlijsten | 0.25 Psychologie Research Credit

HOE GELUIDSGEVOELIG BEN JIJ?

Sommige mensen zijn erg gevoelig voor geluid en storen zich aan elk geluidje uit de omgeving. Dat kan af en toe best lastig zijn en bijvoorbeeld je slaap verstoren. Hoe geluidsgevoelig ben jij?

Ben je 1e jaarsstudent en heb je dit jaar meegedaan aan de Testweek? Vul dan de korte online vragenlijst in.

Wil je meer weten, email dan naar: w.f.hofman@uva.nl
Soort onderzoek Online vragenlijsten
Begindatum 2014-03-05 00:00:00
Vrije Inloop Ja
Einddatum 2014-07-31 23:59:59
Duur van het onderzoek 15 minuten
Beloning 0.25 Psychologie Research Credit

Prikkelende Context Computertaakjes (lab onderzoek) | 4.00 Psychologie Research Credit

Het onderzoek bestaat uit 3 sessies van een uur op drie achtereenvolgende dagen.

Elke sessie duurt ongeveer een uur. Gedurende het onderzoek zal gebruik worden gemaakt van elektrische prikkels. De intensiteit van de elektrische prikkel wordt op een bij jou passend niveau afgesteld. Elektrische prikkels en medicatie zijn NIET schadelijk!

Voor deelname aan het onderzoek moet je tussen de 18 en 30 jaar oud zijn en lichamelijk gezond.

Als je je aanmeldt word je vervolgens gebeld voor een afspraak.
Soort onderzoek Computertaakjes (lab onderzoek)
Begindatum 2014-03-25 00:00:00
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2014-07-01 23:59:59
Duur van het onderzoek 180 minuten
Beloning 4.00 Psychologie Research Credit

The Entertaining Power of Cinema Online vragenlijsten | 0.50 Communicatiewetenschap Research Credit / 5.00 Euro

Participants needed for our research in the film viewing experience!

If you are interested in film viewing research,and you like watching movies; or you simply like watching movies, you would probably enjoy being one of our participants.

Our study will take no longer than 30 minutes, and it involves watching three short film clips. After viewing each of them, you will be given a set of questions to answer.

In exchange for your participation, you will receive 0.5 RC (research credits) or 5 Euros.
Soort onderzoek Online vragenlijsten
Begindatum 2014-04-04 00:00:00
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2014-04-29 23:59:59
Duur van het onderzoek 30 minuten
Beloning 0.50 Communicatiewetenschap Research Credit / 5.00 Euro