Welkom bij LAB !

LAB is onderdeel van de Psychologie en Communicatiewetenschap opleidingen (Faculteit der Maatschappij- en Gedragwetenschappen) aan de Universiteit van Amsterdam. De faculteit is nationaal en international bekend om de onderzoeken die ze uitvoert. Voor meer informatie kan je terecht op de UvA psychologie research site of de UvA communicatiewetenschap research site.
Op deze website kan je je aanmelden als je wilt deelnemen aan onderzoeken die gedaan worden door de Psychologie of Commnunicatiewetenschap opleidingen.

Waarom zou jij deelnemen aan onderzoek?

  1. Bijdragen aan de wetenschap

    Alle kennis die we hebben over het denken en doen van mensen is dankzij onderzoek. Jij draagt als deelnemer van onderzoek dus bij aan de wetenschap. Daarnaast is het ook gewoon heel leuk! Hoe vaak krijg je de kans om rond te lopen in een Virtual Reality World of om een foto van je hersenen te zien?

  2. Meer leren over jezelf

    Kennis opdoen over psychologie is kennis opdoen over jezelf. Hoe extravert ben jij? Heb je neurotische neigingen? Hoe functioneer je in een groep? Heb je een goed geheugen? Je krijgt inzicht in hoe jij als persoon in elkaar steekt en wat jou uniek maakt.

  3. Geld verdienen

    Als je deelneemt aan onderzoek, krijg je betaald per uur dat een onderzoek duurt. De hoogte van het bedrag verschilt dus per onderzoek, afhankelijk van de duur en wat er van jou verwacht wordt. Er zijn onderzoeken die je thuis vanaf je computer kunt doen en niet veel tijd in beslag nemen. Er zijn ook onderzoeken waarvoor je een nacht moet doorbrengen in een slaaplab. Je wordt dan letterlijk slapend rijk!

Geen verplichtingen

Als je je inschrijft als deelnemer aan onderzoek bij LAB, verplicht je je tot niks. Er is geen minimum (of maximum) aantal onderzoeken waaraan je moet deelnemen. Je kunt zelf kiezen welke onderzoeken je leuk lijken en wanneer jij tijd hebt voor deelname.

Gebruik van je gegevens

Al het onderzoek dat door LAB wordt aangeboden voldoet aan de eisen van de Ethisch Commissie. Dit betekent onder andere dat er strikt vertrouwelijk met jouw persoonsgegevens en onderzoeksresultaten wordt omgegaan.

Waar vindt het onderzoek plaats?

Sommige onderzoeken kun je thuis vanaf je eigen computer doen. Voor andere onderzoeken moet je naar LAB op de Nieuwe Prinsengracht komen. De onderzoeker zal je de precieze locatie geven.

Psychologische testjes

Onderstaand een aantal testjes die je direct anoniem online kan uitvoeren:

Wat voor soort onderzoek doen we?
fMRI

Dit is een speciale MRI-techniek waarbij de activiteit van de hersenen door middel van de computer zichtbaar wordt gemaakt in een 3-dimensionaal beeld.

EEG (Elektro-encefalografie)

Bij het maken van een EEG wordt een aantal elektroden op het hoofd geplaatst waarmee elektrische signalen onder de schedel kunnen worden gemeten.

TMS (Transcraniële Magnetische Stimulatie)

TMS is een techniek waarmee de hersenactiviteit door middel van een magnetische puls zeer korte tijd kan worden stilgezet.

Questionnaires

Questionnaires zijn schriftelijke onderzoeken waarbij doormiddel van uitgebreide vragenlijsten gegevens worden verzameld.

Psychologienieuws

Psychologie-onderzoek aan de UvA is beste van Nederland

Het psychologie-onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam is het beste van Nederland. Dat blijkt uit het rapport van de visitatiecommissie over de periode 2005 – 2010. In het rapport (Assessment of Research Quality, Psychology 2005-2010, QANU July 2012), dat de onderzoekskwaliteit op het gebied van de psychologie onderzocht van acht Nederlandse universiteiten, behaalt de UvA de hoogste gemiddelde score van 4,65 op een schaal van 1 (slecht) tot 5 (excellent). Maar liefst driekwart van de aan de UvA toegekende scores bestaan uit de cijfers 4,5 en 5. Het rapport richtte zich op vier deelindicatoren: kwaliteit, productiviteit, (maatschappelijke) relevantie en vitaliteit. Prof. dr. Gerard Kerkhof, tot voor kort onderzoeksdirecteur van het Onderzoeksinstituut Psychologie, is trots op “zijn” onderzoekers. ‘We streven niet alleen naar excellentie, maar laten ook zien dat we heel erg goed zijn.’

Lees verder >>

LAB opent offcieel zijn deuren

In LAB zijn onderzoeksvoorzieningen en geavanceerde apparatuur van de Faculteit Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de UvA bijeengebracht: van slaaplab tot babylab en van virtual reality tot fMRI-hersenscanner. Op donderdag 14 juni opende LAB officieel zijn deuren.

Lees verder >>

Creatief denken

Wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam hebben, met een collega van de Rijksuniversiteit Groningen, ontdekt dat mensen creatiever worden wanneer zij beschikken over een groter werkgeheugen. Het beeld dat creativiteit vooral een spontaan, onbewust proces is, wordt met dit onderzoek weerlegd.

Lees verder >>

Ouderlijk verbod op verkeerde vrienden werkt averechts

Verkeerde vrienden zijn voor adolescenten net als verboden vruchten: gevaarlijk en onweerstaanbaar. Om hun kinderen te beschermen, verbieden sommige ouders omgang met verkeerde vrienden. Volgens jongerenonderzoeker Loes Keijsers van de Universiteit Utrecht werkt zo’n verbod op vriendschappen niet. Integendeel: een verbod drijft jongeren juist in de armen van delinquente vrienden.

Lees verder >>

Beslisnetwerk in hersenen gevoelig voor voorkennis

Het fronto-pariëtale netwerk in de hersenen (actief bij het maken van beslissingen) is betrokken bij het verwerken van voorkennis. Dat blijkt uit onderzoek van neurowetenschappers van de Universiteit van Amsterdam, in samenwerking met een collega van Ohio State University (VS).Het onderzoek geeft meer inzicht in de manier waarop voorkennis het maken van keuzes beïnvloedt.

Lees verder >>
Lopende onderzoeken

Prikkelende plaatjes Fysiologisch onderzoek Computertaakjes (lab onderzoek) Vragenlijsten (lab onderzoek) | 5.00 Psychologie Research Credit / 50.00 Euro

Onderzoek met medicatie bestaande uit 3 sessies op 3 opeenvolgende dagen.

Vergoeding: 5 proefpersoonpunten of 50 euro

In dit onderzoek zijn we geïnteresseerd in hoe je brein omgaat met visuele(plaatjes van spinnen), auditieve (harde geluiden) en tactiele stimuli (elektrische prikkels) en hoe je brein prikkels leert voorspellen.

De sterkte van de elektrische prikkel bepaal je zelf (een niveau dat onaangenaam is, maar niet pijnlijk).

Tijdens sessie 2 zal medicatie (propranolol of placebo) worden toegediend. In de anderhalf uur dat dit medicijn nodig heeft om in te werken kun je lezen of studeren.

De harde geluiden, prikkels, en medicatie zijn NIET schadelijk!

Voor deelname aan het onderzoek moet je tussen de 18 en 25 jaar oud zijn en lichamelijk gezond. Deelname aan dit onderzoek is niet mogelijk als je al eerder hebt meegedaan met een onderzoek waarbij je prikkels en medicatie toegediend hebt gekregen.

Alle sessies vinden plaats in REC-L. Tijden zijn in overleg redelijk flexibel te bepalen.
Soort onderzoek Fysiologisch onderzoek Computertaakjes (lab onderzoek) Vragenlijsten (lab onderzoek)
Begindatum 2015-03-16 00:00:00
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2015-10-30 23:59:59
Duur van het onderzoek 300 minuten
Beloning 5.00 Psychologie Research Credit / 50.00 Euro

Do you trust your eyes? EEG Fysiologisch onderzoek Eye-tracker Computertaakjes (lab onderzoek) Vragenlijsten (lab onderzoek) | 6.50 Psychologie Research Credit

Hello participant!
You can subscribe for one of the slots available, but please read the information below carefully.

You are candidate for participating in this experiment if:

You are between 18 and 30 years old;
You are available to come 3 days, for 3 sessions: 1.5h, 2.5h and 2.5h, respectively;
You didn't participate in this experiment before.
You speak Dutch;
You don't use contact lenses during testing (you can bring your eyeglasses);
You don't use eye liner (delineator) during testing.

In this experiment we want to better understand how people decide according to the feedback they receive and how measures of the pupil reflect this process.

You are going to perform a perceptual (computer) task in which you have to judge the orientation of different stimuli.

The experiment consists of 3 sessions of 1.5h, 2.5h and 2.5h each = 6.5 hours in total.

IMPORTANT! Pick only one slot now. Whether you will be able to participate on the next session is contingent on a series of performance measures we will acquire on the first day. After the first session, we will let you know as soon as possible if you are a candidate to come back for the second/third sessions. These sessions will include EEG measuring. We will book the slots personally, then.

In any case you will receive the points corresponding to the time you have already participated:
1.5 points if you only participate on day 1;
6.5 points for the 3 sessions.

Location: Room L 1.09.
Researcher e-mail: camilecorrea2@gmail.com
After you booked, please send me an e-mail confirming that you are coming.
Also, let me know in case you cannot come, so that I have enough time to call another participant.
Thanks!
Soort onderzoek EEG Fysiologisch onderzoek Eye-tracker Computertaakjes (lab onderzoek) Vragenlijsten (lab onderzoek)
Begindatum 2015-06-01 00:00:00
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2015-11-30 23:59:59
Duur van het onderzoek 390 minuten
Beloning 6.50 Psychologie Research Credit

Happy Faces, Angry Faces 2 Online computertaakjes Online vragenlijsten | 1.00 Psychologie Research Credit

How are we affected by emotionally charged stimuli? The current study is aimed at exploring various ways in which our attention is influenced by threatening and tempting pictures.

The experiment takes around one hour in total, and involves filling in questionnaires and performing reaction time tasks online. Note that you will see threatening pictures (of angry faces) and pictures of alcoholic drinks during the tasks.

You can perform the tasks wherever is convenient for you and you have internet access; for instance at home on your laptop. It is important, however, that you can focus on the tasks and complete everything in one session.

To participate, simply enroll and you'll receive an email with further instructions.
Soort onderzoek Online computertaakjes Online vragenlijsten
Begindatum 2015-08-27 00:00:00
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2015-12-31 23:59:59
Duur van het onderzoek 60 minuten
Beloning 1.00 Psychologie Research Credit

Balloons Computertaakjes (lab onderzoek) | 1.00 Psychologie Research Credit / 10.00 Euro

Doe mee met dit leuke onderzoek!

Heb je nog een research credit nodig? En wil je graag (minstens) 10 euro verdienen? Doe dan mee met dit leuke onderzoek. Je zult een computerspelletje doen en verschillende vragen beantwoorden. Tijdens het onderzoek zal af en toe een hard geluid te horen zijn, deze is uiteraard niet schadelijk.

Alvast bedankt!

Age limit: 18-35

Kamer: 17-21 augustus -> L2.14
24-28 augustus -> L2.21a
Soort onderzoek Computertaakjes (lab onderzoek)
Begindatum 2015-08-17 00:00:00
Vrije Inloop Ja
Einddatum 2015-09-04 23:59:59
Duur van het onderzoek 60 minuten
Beloning 1.00 Psychologie Research Credit / 10.00 Euro

Geloofwaardigheid van medewerkers op Twitter Online computertaakjes Online vragenlijsten | 0.50 Communicatiewetenschap Research Credit

In deze studie krijg je een twitter timeline te zien met tweets van een medewerker van een organisatie. We vragen je om deze zorgvuldig te bekijken en vragen te beantwoorden over de tweets en de medewerker.
Soort onderzoek Online computertaakjes Online vragenlijsten
Begindatum 2015-08-19 00:00:00
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2015-09-16 23:59:59
Duur van het onderzoek 15 minuten
Beloning 0.50 Communicatiewetenschap Research Credit

Wat is jouw keuze? Online computertaakjes Online vragenlijsten | 1.00 Psychologie Research Credit

In het dagelijkse leven worden we geconfronteerd met een grote hoeveelheid informatie. Denk bijvoorbeeld aan foto's op instagram, een still van een video op facebook, maar ook een link naar een artikel op een blog of de kop van een nieuwsartikel in een krant die je prikkelt.

In dit onderzoek zijn we geïnteresseerd in welk soort beschrijvingen mensen in die mate prikkelen dat ze de visuele informatie die daar bij hoort nader willen bekijken.

Maakt jou dit ook nieuwsgierig? Doe dan mee en verdien een proefpersoonpunt!

Het is belangrijk om te vermelden dat dit onderzoek materiaal bevat dat als schokkend kan worden ervaren. Ook kun je ALLEEN aan dit onderzoek meedoen wanneer je NIET hebt meegedaan aan de onderzoeken “Kies II voor mannen”, “Kies II voor vrouwen”, “Kies IV” en/of Emoties en nieuwsgierigheid.
Soort onderzoek Online computertaakjes Online vragenlijsten
Begindatum 2015-07-16 00:00:00
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2015-10-01 23:59:59
Duur van het onderzoek 60 minuten
Beloning 1.00 Psychologie Research Credit