Welkom bij LAB !

LAB is onderdeel van de Psychologie en Communicatiewetenschap opleidingen (Faculteit der Maatschappij- en Gedragwetenschappen) aan de Universiteit van Amsterdam. De faculteit is nationaal en international bekend om de onderzoeken die ze uitvoert. Voor meer informatie kan je terecht op de UvA psychologie research site of de UvA communicatiewetenschap research site.
Op deze website kan je je aanmelden als je wilt deelnemen aan onderzoeken die gedaan worden door de Psychologie of Commnunicatiewetenschap opleidingen.

Waarom zou jij deelnemen aan onderzoek?

  1. Bijdragen aan de wetenschap

    Alle kennis die we hebben over het denken en doen van mensen is dankzij onderzoek. Jij draagt als deelnemer van onderzoek dus bij aan de wetenschap. Daarnaast is het ook gewoon heel leuk! Hoe vaak krijg je de kans om rond te lopen in een Virtual Reality World of om een foto van je hersenen te zien?

  2. Meer leren over jezelf

    Kennis opdoen over psychologie is kennis opdoen over jezelf. Hoe extravert ben jij? Heb je neurotische neigingen? Hoe functioneer je in een groep? Heb je een goed geheugen? Je krijgt inzicht in hoe jij als persoon in elkaar steekt en wat jou uniek maakt.

  3. Geld verdienen

    Als je deelneemt aan onderzoek, krijg je betaald per uur dat een onderzoek duurt. De hoogte van het bedrag verschilt dus per onderzoek, afhankelijk van de duur en wat er van jou verwacht wordt. Er zijn onderzoeken die je thuis vanaf je computer kunt doen en niet veel tijd in beslag nemen. Er zijn ook onderzoeken waarvoor je een nacht moet doorbrengen in een slaaplab. Je wordt dan letterlijk slapend rijk!

Geen verplichtingen

Als je je inschrijft als deelnemer aan onderzoek bij LAB, verplicht je je tot niks. Er is geen minimum (of maximum) aantal onderzoeken waaraan je moet deelnemen. Je kunt zelf kiezen welke onderzoeken je leuk lijken en wanneer jij tijd hebt voor deelname.

Gebruik van je gegevens

Al het onderzoek dat door LAB wordt aangeboden voldoet aan de eisen van de Ethisch Commissie. Dit betekent onder andere dat er strikt vertrouwelijk met jouw persoonsgegevens en onderzoeksresultaten wordt omgegaan.

Waar vindt het onderzoek plaats?

Sommige onderzoeken kun je thuis vanaf je eigen computer doen. Voor andere onderzoeken moet je naar LAB op de Nieuwe Prinsengracht komen. De onderzoeker zal je de precieze locatie geven.

Psychologische testjes

Onderstaand een aantal testjes die je direct anoniem online kan uitvoeren:

Wat voor soort onderzoek doen we?
fMRI

Dit is een speciale MRI-techniek waarbij de activiteit van de hersenen door middel van de computer zichtbaar wordt gemaakt in een 3-dimensionaal beeld.

EEG (Elektro-encefalografie)

Bij het maken van een EEG wordt een aantal elektroden op het hoofd geplaatst waarmee elektrische signalen onder de schedel kunnen worden gemeten.

TMS (Transcraniële Magnetische Stimulatie)

TMS is een techniek waarmee de hersenactiviteit door middel van een magnetische puls zeer korte tijd kan worden stilgezet.

Questionnaires

Questionnaires zijn schriftelijke onderzoeken waarbij doormiddel van uitgebreide vragenlijsten gegevens worden verzameld.

Psychologienieuws

Psychologie-onderzoek aan de UvA is beste van Nederland

Het psychologie-onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam is het beste van Nederland. Dat blijkt uit het rapport van de visitatiecommissie over de periode 2005 – 2010. In het rapport (Assessment of Research Quality, Psychology 2005-2010, QANU July 2012), dat de onderzoekskwaliteit op het gebied van de psychologie onderzocht van acht Nederlandse universiteiten, behaalt de UvA de hoogste gemiddelde score van 4,65 op een schaal van 1 (slecht) tot 5 (excellent). Maar liefst driekwart van de aan de UvA toegekende scores bestaan uit de cijfers 4,5 en 5. Het rapport richtte zich op vier deelindicatoren: kwaliteit, productiviteit, (maatschappelijke) relevantie en vitaliteit. Prof. dr. Gerard Kerkhof, tot voor kort onderzoeksdirecteur van het Onderzoeksinstituut Psychologie, is trots op “zijn” onderzoekers. ‘We streven niet alleen naar excellentie, maar laten ook zien dat we heel erg goed zijn.’

Lees verder >>

LAB opent offcieel zijn deuren

In LAB zijn onderzoeksvoorzieningen en geavanceerde apparatuur van de Faculteit Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de UvA bijeengebracht: van slaaplab tot babylab en van virtual reality tot fMRI-hersenscanner. Op donderdag 14 juni opende LAB officieel zijn deuren.

Lees verder >>

Creatief denken

Wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam hebben, met een collega van de Rijksuniversiteit Groningen, ontdekt dat mensen creatiever worden wanneer zij beschikken over een groter werkgeheugen. Het beeld dat creativiteit vooral een spontaan, onbewust proces is, wordt met dit onderzoek weerlegd.

Lees verder >>

Ouderlijk verbod op verkeerde vrienden werkt averechts

Verkeerde vrienden zijn voor adolescenten net als verboden vruchten: gevaarlijk en onweerstaanbaar. Om hun kinderen te beschermen, verbieden sommige ouders omgang met verkeerde vrienden. Volgens jongerenonderzoeker Loes Keijsers van de Universiteit Utrecht werkt zo’n verbod op vriendschappen niet. Integendeel: een verbod drijft jongeren juist in de armen van delinquente vrienden.

Lees verder >>

Beslisnetwerk in hersenen gevoelig voor voorkennis

Het fronto-pariëtale netwerk in de hersenen (actief bij het maken van beslissingen) is betrokken bij het verwerken van voorkennis. Dat blijkt uit onderzoek van neurowetenschappers van de Universiteit van Amsterdam, in samenwerking met een collega van Ohio State University (VS).Het onderzoek geeft meer inzicht in de manier waarop voorkennis het maken van keuzes beïnvloedt.

Lees verder >>
Lopende onderzoeken

Dynamic Emotion Computertaakjes (lab onderzoek) | 1.00 Psychologie Research Credit / 10.00 Euro

Let's perceive real-life emotion

Are you curious about how we perceive emotion in real life?
Are you curious how we perceive dynamic emotion rather than static emotion?
Are you willing to do an experiment of creativity and novelty?
Are you willing to make your contribution in real-life emotion research?

In reward of your contribution, we will offer you money or credits whatever you like.
Welcome to your presence in our lab.
Soort onderzoek Computertaakjes (lab onderzoek)
Begindatum 2014-05-06 00:00:00
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2014-05-31 23:59:59
Duur van het onderzoek 60 minuten
Beloning 1.00 Psychologie Research Credit / 10.00 Euro

Leuke lettertjes Computertaakjes (lab onderzoek) | 1.00 Psychologie Research Credit

Hoe snel kun jij op letters reageren?

Bij dit onderzoek wordt met een taak op de computer getest wat de invloed van emoties op jouw reactiesnelheid is.

Ben jij tussen de 18 en 35 jaar oud en heb je nog proefpersoonpunten nodig? Meld je dan aan!

Deelnemers met lenzen of bril dienen deze te dragen tijdens het uitvoeren van dit onderzoek.

De test wordt uitgevoerd in het D-gebouw, in kamer D 2.18.
Soort onderzoek Computertaakjes (lab onderzoek)
Begindatum 2014-04-22 00:00:00
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2014-06-30 23:59:59
Duur van het onderzoek 60 minuten
Beloning 1.00 Psychologie Research Credit

Leugendetectie Computertaakjes (lab onderzoek) | 0.75 Psychologie Research Credit

Leuk leugenonderzoek!
- allen voor credits -

Je kan zo binnen lopen of een afspraak maken zodat je zeker bent dat je getest kan worden (we testen niet elke dag).

Je mag niet eerder deelgenomen hebben aan een leugenonderzoek (experiment nummers 1756, 1965, 1760, 1718, 1832, 1907)

Tot gauw
Jonathan

jonathan.scheeff@student.uni-tuebingen.de
Soort onderzoek Computertaakjes (lab onderzoek)
Begindatum 2014-03-31 00:00:00
Vrije Inloop Ja
Einddatum 2014-04-30 23:59:59
Duur van het onderzoek 45 minuten
Beloning 0.75 Psychologie Research Credit

The Entertaining Power of Cinema Online vragenlijsten | 0.50 Communicatiewetenschap Research Credit / 5.00 Euro

Participants needed for our research in the film viewing experience!

If you are interested in film viewing research,and you like watching movies; or you simply like watching movies, you would probably enjoy being one of our participants.

Our study will take no longer than 30 minutes, and it involves watching three short film clips. After viewing each of them, you will be given a set of questions to answer.

In exchange for your participation, you will receive 0.5 RC (research credits) or 5 Euros.
Soort onderzoek Online vragenlijsten
Begindatum 2014-04-04 00:00:00
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2014-04-29 23:59:59
Duur van het onderzoek 30 minuten
Beloning 0.50 Communicatiewetenschap Research Credit / 5.00 Euro

Brein stimulatie temporale kwab Fysiologisch onderzoek Computertaakjes (lab onderzoek) | 1.00 Psychologie Research Credit / 10.00 Euro

In dit experiment wordt de neurocognitieve basis van spirituele ervaringen onderzocht, door middel van zwakke elektromagnetische stimulatie van het brein. Daarnaast wordt er gebruikt gemaakt van verschillende fysiologische maten om de effecten op het lichaam te onderzoeken.

Voorwaarden voor Deelname:

Het is niet mogelijk mee te doen aan het onderzoek als Nederlands niet uw moedertaal is of als u linkshandig bent. Het is niet mogelijk mee te doen aan het onderzoek als lijdt aan epilepsie, of een beschadiging aan uw hersenen heeft, tengevolge van een beroerte, infarct, zware verwonding aan het hoofd, neurochirurgische ingreep, of als u psychofarmaca gebruikt etc. U wordt voorafgaand aan het onderzoek gescreend op dergelijke en andere factoren die een risico van deelname aan dit onderzoek met zich mee brengen. Het is belangrijk dat u de daarin gestelde vragen nauwkeurig en naar waarheid beantwoordt. Ook als u vaak flauwvalt is het onverstandig mee te doen aan het onderzoek.
Soort onderzoek Fysiologisch onderzoek Computertaakjes (lab onderzoek)
Begindatum 2014-04-07 00:00:00
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2014-05-28 23:59:59
Duur van het onderzoek 60 minuten
Beloning 1.00 Psychologie Research Credit / 10.00 Euro

Tijdschriften lezen Computertaakjes (lab onderzoek) Vragenlijsten (lab onderzoek) | 2.00 Communicatiewetenschap Research Credit / 10.00 Euro

Doe mee aan ons onderzoek over tijdschriften lezen. Je wordt gevraagd om 30 minuten een leuk tijdschrift te lezen en daarna vul je een vragenlijst in. We denken dat deelname aan ons onderzoek een ontspannende onderbreking van je dag zal zijn!

Het onderzoek vindt alleen plaats op onderstaande data. Je kunt binnenlopen op de onderstaande data en tijden en meteen meedoen. Iedereen kan deelnemen.

Als dank voor je medewerking kun je kiezen tussen 2 participatiepunten (Ccommunicatiewetenschap) of €10.00.

Waar & Wanneer
In de Heeren XVII zaal (VOC zaal E0.02, in de hal van het Oost Indisch Huis, Kloveniersburgwal 48)
Maandag 28 april tussen 9.30 en 17.00
Dinsdag 29 april tussen 9.30 en 14.00
Woensdag 30 april tussen 9.30 en 17.00
Woensdag 7 mei tussen 9.30 en 13.30
Donderdag 8 mei tussen 9.30 en 17.00

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Anneke Penders: alpenders@gmail.com

We hopen je te mogen verwelkomen bij ons onderzoek!

Anneke Penders, Hilde Voorveld & Peter Neijens
Soort onderzoek Computertaakjes (lab onderzoek) Vragenlijsten (lab onderzoek)
Begindatum 2014-04-28 00:00:00
Vrije Inloop Ja
Einddatum 2014-05-08 23:59:59
Duur van het onderzoek 60 minuten
Beloning 2.00 Communicatiewetenschap Research Credit / 10.00 Euro