Welkom bij LAB !

LAB is onderdeel van de Psychologie en Communicatiewetenschap opleidingen (Faculteit der Maatschappij- en Gedragwetenschappen) aan de Universiteit van Amsterdam. De faculteit is nationaal en international bekend om de onderzoeken die ze uitvoert. Voor meer informatie kan je terecht op de UvA psychologie research site of de UvA communicatiewetenschap research site.
Op deze website kan je je aanmelden als je wilt deelnemen aan onderzoeken die gedaan worden door de Psychologie of Commnunicatiewetenschap opleidingen.

Waarom zou jij deelnemen aan onderzoek?

  1. Bijdragen aan de wetenschap

    Alle kennis die we hebben over het denken en doen van mensen is dankzij onderzoek. Jij draagt als deelnemer van onderzoek dus bij aan de wetenschap. Daarnaast is het ook gewoon heel leuk! Hoe vaak krijg je de kans om rond te lopen in een Virtual Reality World of om een foto van je hersenen te zien?

  2. Meer leren over jezelf

    Kennis opdoen over psychologie is kennis opdoen over jezelf. Hoe extravert ben jij? Heb je neurotische neigingen? Hoe functioneer je in een groep? Heb je een goed geheugen? Je krijgt inzicht in hoe jij als persoon in elkaar steekt en wat jou uniek maakt.

  3. Geld verdienen

    Als je deelneemt aan onderzoek, krijg je betaald per uur dat een onderzoek duurt. De hoogte van het bedrag verschilt dus per onderzoek, afhankelijk van de duur en wat er van jou verwacht wordt. Er zijn onderzoeken die je thuis vanaf je computer kunt doen en niet veel tijd in beslag nemen. Er zijn ook onderzoeken waarvoor je een nacht moet doorbrengen in een slaaplab. Je wordt dan letterlijk slapend rijk!

Geen verplichtingen

Als je je inschrijft als deelnemer aan onderzoek bij LAB, verplicht je je tot niks. Er is geen minimum (of maximum) aantal onderzoeken waaraan je moet deelnemen. Je kunt zelf kiezen welke onderzoeken je leuk lijken en wanneer jij tijd hebt voor deelname.

Gebruik van je gegevens

Al het onderzoek dat door LAB wordt aangeboden voldoet aan de eisen van de Ethisch Commissie. Dit betekent onder andere dat er strikt vertrouwelijk met jouw persoonsgegevens en onderzoeksresultaten wordt omgegaan.

Waar vindt het onderzoek plaats?

Sommige onderzoeken kun je thuis vanaf je eigen computer doen. Voor andere onderzoeken moet je naar LAB op de Nieuwe Prinsengracht komen. De onderzoeker zal je de precieze locatie geven.

Psychologische testjes

Onderstaand een aantal testjes die je direct anoniem online kan uitvoeren:

Wat voor soort onderzoek doen we?
fMRI

Dit is een speciale MRI-techniek waarbij de activiteit van de hersenen door middel van de computer zichtbaar wordt gemaakt in een 3-dimensionaal beeld.

EEG (Elektro-encefalografie)

Bij het maken van een EEG wordt een aantal elektroden op het hoofd geplaatst waarmee elektrische signalen onder de schedel kunnen worden gemeten.

TMS (Transcraniële Magnetische Stimulatie)

TMS is een techniek waarmee de hersenactiviteit door middel van een magnetische puls zeer korte tijd kan worden stilgezet.

Questionnaires

Questionnaires zijn schriftelijke onderzoeken waarbij doormiddel van uitgebreide vragenlijsten gegevens worden verzameld.

Psychologienieuws

Psychologie-onderzoek aan de UvA is beste van Nederland

Het psychologie-onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam is het beste van Nederland. Dat blijkt uit het rapport van de visitatiecommissie over de periode 2005 – 2010. In het rapport (Assessment of Research Quality, Psychology 2005-2010, QANU July 2012), dat de onderzoekskwaliteit op het gebied van de psychologie onderzocht van acht Nederlandse universiteiten, behaalt de UvA de hoogste gemiddelde score van 4,65 op een schaal van 1 (slecht) tot 5 (excellent). Maar liefst driekwart van de aan de UvA toegekende scores bestaan uit de cijfers 4,5 en 5. Het rapport richtte zich op vier deelindicatoren: kwaliteit, productiviteit, (maatschappelijke) relevantie en vitaliteit. Prof. dr. Gerard Kerkhof, tot voor kort onderzoeksdirecteur van het Onderzoeksinstituut Psychologie, is trots op “zijn” onderzoekers. ‘We streven niet alleen naar excellentie, maar laten ook zien dat we heel erg goed zijn.’

Lees verder >>

LAB opent offcieel zijn deuren

In LAB zijn onderzoeksvoorzieningen en geavanceerde apparatuur van de Faculteit Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de UvA bijeengebracht: van slaaplab tot babylab en van virtual reality tot fMRI-hersenscanner. Op donderdag 14 juni opende LAB officieel zijn deuren.

Lees verder >>

Creatief denken

Wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam hebben, met een collega van de Rijksuniversiteit Groningen, ontdekt dat mensen creatiever worden wanneer zij beschikken over een groter werkgeheugen. Het beeld dat creativiteit vooral een spontaan, onbewust proces is, wordt met dit onderzoek weerlegd.

Lees verder >>

Ouderlijk verbod op verkeerde vrienden werkt averechts

Verkeerde vrienden zijn voor adolescenten net als verboden vruchten: gevaarlijk en onweerstaanbaar. Om hun kinderen te beschermen, verbieden sommige ouders omgang met verkeerde vrienden. Volgens jongerenonderzoeker Loes Keijsers van de Universiteit Utrecht werkt zo’n verbod op vriendschappen niet. Integendeel: een verbod drijft jongeren juist in de armen van delinquente vrienden.

Lees verder >>

Beslisnetwerk in hersenen gevoelig voor voorkennis

Het fronto-pariëtale netwerk in de hersenen (actief bij het maken van beslissingen) is betrokken bij het verwerken van voorkennis. Dat blijkt uit onderzoek van neurowetenschappers van de Universiteit van Amsterdam, in samenwerking met een collega van Ohio State University (VS).Het onderzoek geeft meer inzicht in de manier waarop voorkennis het maken van keuzes beïnvloedt.

Lees verder >>
Lopende onderzoeken

Hersenstimulatie en alcohol associaties Fysiologisch onderzoek Computertaakjes (lab onderzoek) Vragenlijsten (lab onderzoek) | 1.00 Psychologie Research Credit / 10.00 Euro

Hou jij wel van een drankje? Dan zijn wij op zoek naar jou!
Voor ons onderzoek zijn wij namelijk geïnteresseerd in het effect van transcraniele stimulatie (tDCS) op alcohol associaties.

tDCS is een hersenstimulatie methode waarbij een lage stroom door de hersenen loopt. Hiermee kunnen bepaalde cognitieve processen beïnvloed worden.

Het experiment bestaat uit het invullen van een aantal vragenlijsten en het maken van een aantal taakjes in combinatie met de stimulatie. Het experiment duurt in totaal 60 minuten en je krijgt hiervoor €10 of 1 proefpersoonpunt.

We zijn op zoek naar mensen die rechtshandig zijn en tussen de 18-35 jaar oud en van wie Nederlands de moedertaal is. Om mee te doen met tDCS onderzoek gelden een aantal exclusie criteria, zoals het hebben van een neurologische aandoening, hierover wordt je via de mail geïnformeerd.

Wil je meedoen met het onderzoek? Of wil je meer informatie? Stuur dan een mailtje naar tdcs.alcoholgebruik@gmail.com.
Soort onderzoek Fysiologisch onderzoek Computertaakjes (lab onderzoek) Vragenlijsten (lab onderzoek)
Begindatum 2015-04-20 00:00:00
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2015-07-30 23:59:59
Duur van het onderzoek 60 minuten
Beloning 1.00 Psychologie Research Credit / 10.00 Euro

Spanning en fysiologie Fysiologisch onderzoek Computertaakjes (lab onderzoek) | 1.00 Psychologie Research Credit / 10.00 Euro

Deelname aan dit onderzoek wordt beloond met €10 of 1 proefpersoonpunt.

In het huidige onderzoek wordt gekeken naar de beleving van plaatjes van verschillende objecten. Hierbij zullen fysiologische metingen worden uitgevoerd.

Tijdens het onderzoek wordt er een onschadelijke elektrische prikkel gebruikt, waarvan jij het niveau zelf bepaalt. Er wordt ook een onschadelijk hard geluid gebruikt.

Voor deelname aan dit onderzoek:
-mag je niet zwanger zijn
-mag je geen hartklachten hebben
-mag je niet hebben deelgenomen aan een ander onderzoek waarin elektrische prikkels werden gebruikt.
Soort onderzoek Fysiologisch onderzoek Computertaakjes (lab onderzoek)
Begindatum 2015-06-22 00:00:00
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2015-09-30 23:59:59
Duur van het onderzoek 60 minuten
Beloning 1.00 Psychologie Research Credit / 10.00 Euro

Online Magazines & Leefstijlen Online vragenlijsten | 0.50 Communicatiewetenschap Research Credit

Doe mee aan verschillende onderzoekjes over Online magazines en Leefstijlen.

Je wordt gevraagd om een artikel van een online magazine te lezen en hier enkele vragen over te beantwoorden. In het tweede onderzoek zal je wat vragen beantwoorden over jouw leefstijl.

Deelname aan het onderzoek levert 0.5 participatiepunten op!

Alvast heel erg bedankt!

Voor meer informatie kan je terecht bij Saar Mollen (s.mollen@uva.nl).
Soort onderzoek Online vragenlijsten
Begindatum 2015-06-25 00:00:00
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2015-09-18 23:59:59
Duur van het onderzoek 30 minuten
Beloning 0.50 Communicatiewetenschap Research Credit

SP Online vragenlijsten | 0.50 Psychologie Research Credit

Seksueel Plezier

De Polikliniek Seksuologie van het AMC is voor onderzoek op zoek naar mannen en vrouwen vanaf 18 jaar. Wij zoeken mannen en vrouwen met seksuele problemen en zonder seksuele problemen.

Op de afdeling Seksuologie Psychosomatische Gynaecologie van het AMC is onlangs een vragenlijst ontwikkeld om seksueel plezier te meten. De vragenlijst is geschikt voor zowel vrouwen als mannen van elke seksuele oriëntatie. Er zal worden gekeken of de Amsterdam Sexual Pleasure Index (ASPI) voor mannen en vrouwen een betrouwbaar meetinstrument is om seksueel plezier te meten.

Het gehele onderzoek kan online worden uitgevoerd. Het invullen van de vragenlijsten duurt ongeveer 30 minuten.

Deelname levert 0.5 participatiepunten op.

Alvast heel erg bedankt!

Voor meer informatie of vragen, mail: nicole.zwiers@student.uva.nl
Soort onderzoek Online vragenlijsten
Begindatum 2015-07-15 00:00:00
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2015-10-15 23:59:59
Duur van het onderzoek 30 minuten
Beloning 0.50 Psychologie Research Credit

Virtual reality study Computertaakjes (lab onderzoek) Vragenlijsten (lab onderzoek) | 0.50 Psychologie Research Credit / 5.00 Euro

In this study we are using the virtual reality (https://www.oculus.com/en-us/dk2/) developmental kit 2, to investigate the effects of a variety of situations on your auditory system. It is not a good idea to participate in the study if you easily get motion or car sick.
Soort onderzoek Computertaakjes (lab onderzoek) Vragenlijsten (lab onderzoek)
Begindatum 2015-07-15 00:00:00
Vrije Inloop Ja
Einddatum 2015-08-10 23:59:59
Duur van het onderzoek 30 minuten
Beloning 0.50 Psychologie Research Credit / 5.00 Euro

Attention and Threat 1A Online computertaakjes Online vragenlijsten | 1.00 Psychologie Research Credit

This is an online study consisting of questionnaires and a series of relatively short reaction time tasks, taking around 60 minutes in total. The questionnaires include reporting (without details about the event) about fears and unpleasant experiences. The tasks are Implicit Association Tests and a visual probe task, in which threatening images will be shown.

If you'd like to participate, just enroll and you'll receive an email with further instructions!
Soort onderzoek Online computertaakjes Online vragenlijsten
Begindatum 2015-03-18 00:00:00
Vrije Inloop Ja
Einddatum 2015-10-31 23:59:59
Duur van het onderzoek 60 minuten
Beloning 1.00 Psychologie Research Credit