Welkom bij LAB !

LAB is onderdeel van de Psychologie en Communicatiewetenschap opleidingen (Faculteit der Maatschappij- en Gedragwetenschappen) aan de Universiteit van Amsterdam. De faculteit is nationaal en international bekend om de onderzoeken die ze uitvoert. Voor meer informatie kan je terecht op de UvA psychologie research site of de UvA communicatiewetenschap research site.
Op deze website kan je je aanmelden als je wilt deelnemen aan onderzoeken die gedaan worden door de Psychologie of Commnunicatiewetenschap opleidingen.

Waarom zou jij deelnemen aan onderzoek?

  1. Bijdragen aan de wetenschap

    Alle kennis die we hebben over het denken en doen van mensen is dankzij onderzoek. Jij draagt als deelnemer van onderzoek dus bij aan de wetenschap. Daarnaast is het ook gewoon heel leuk! Hoe vaak krijg je de kans om rond te lopen in een Virtual Reality World of om een foto van je hersenen te zien?

  2. Meer leren over jezelf

    Kennis opdoen over psychologie is kennis opdoen over jezelf. Hoe extravert ben jij? Heb je neurotische neigingen? Hoe functioneer je in een groep? Heb je een goed geheugen? Je krijgt inzicht in hoe jij als persoon in elkaar steekt en wat jou uniek maakt.

  3. Geld verdienen

    Als je deelneemt aan onderzoek, krijg je betaald per uur dat een onderzoek duurt. De hoogte van het bedrag verschilt dus per onderzoek, afhankelijk van de duur en wat er van jou verwacht wordt. Er zijn onderzoeken die je thuis vanaf je computer kunt doen en niet veel tijd in beslag nemen. Er zijn ook onderzoeken waarvoor je een nacht moet doorbrengen in een slaaplab. Je wordt dan letterlijk slapend rijk!

Geen verplichtingen

Als je je inschrijft als deelnemer aan onderzoek bij LAB, verplicht je je tot niks. Er is geen minimum (of maximum) aantal onderzoeken waaraan je moet deelnemen. Je kunt zelf kiezen welke onderzoeken je leuk lijken en wanneer jij tijd hebt voor deelname.

Gebruik van je gegevens

Al het onderzoek dat door LAB wordt aangeboden voldoet aan de eisen van de Ethisch Commissie. Dit betekent onder andere dat er strikt vertrouwelijk met jouw persoonsgegevens en onderzoeksresultaten wordt omgegaan.

Waar vindt het onderzoek plaats?

Sommige onderzoeken kun je thuis vanaf je eigen computer doen. Voor andere onderzoeken moet je naar LAB op de Nieuwe Prinsengracht komen. De onderzoeker zal je de precieze locatie geven.

Psychologische testjes

Onderstaand een aantal testjes die je direct anoniem online kan uitvoeren:

Wat voor soort onderzoek doen we?
fMRI

Dit is een speciale MRI-techniek waarbij de activiteit van de hersenen door middel van de computer zichtbaar wordt gemaakt in een 3-dimensionaal beeld.

EEG (Elektro-encefalografie)

Bij het maken van een EEG wordt een aantal elektroden op het hoofd geplaatst waarmee elektrische signalen onder de schedel kunnen worden gemeten.

TMS (Transcraniële Magnetische Stimulatie)

TMS is een techniek waarmee de hersenactiviteit door middel van een magnetische puls zeer korte tijd kan worden stilgezet.

Questionnaires

Questionnaires zijn schriftelijke onderzoeken waarbij doormiddel van uitgebreide vragenlijsten gegevens worden verzameld.

Psychologienieuws

Psychologie-onderzoek aan de UvA is beste van Nederland

Het psychologie-onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam is het beste van Nederland. Dat blijkt uit het rapport van de visitatiecommissie over de periode 2005 – 2010. In het rapport (Assessment of Research Quality, Psychology 2005-2010, QANU July 2012), dat de onderzoekskwaliteit op het gebied van de psychologie onderzocht van acht Nederlandse universiteiten, behaalt de UvA de hoogste gemiddelde score van 4,65 op een schaal van 1 (slecht) tot 5 (excellent). Maar liefst driekwart van de aan de UvA toegekende scores bestaan uit de cijfers 4,5 en 5. Het rapport richtte zich op vier deelindicatoren: kwaliteit, productiviteit, (maatschappelijke) relevantie en vitaliteit. Prof. dr. Gerard Kerkhof, tot voor kort onderzoeksdirecteur van het Onderzoeksinstituut Psychologie, is trots op “zijn” onderzoekers. ‘We streven niet alleen naar excellentie, maar laten ook zien dat we heel erg goed zijn.’

Lees verder >>

LAB opent offcieel zijn deuren

In LAB zijn onderzoeksvoorzieningen en geavanceerde apparatuur van de Faculteit Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de UvA bijeengebracht: van slaaplab tot babylab en van virtual reality tot fMRI-hersenscanner. Op donderdag 14 juni opende LAB officieel zijn deuren.

Lees verder >>

Creatief denken

Wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam hebben, met een collega van de Rijksuniversiteit Groningen, ontdekt dat mensen creatiever worden wanneer zij beschikken over een groter werkgeheugen. Het beeld dat creativiteit vooral een spontaan, onbewust proces is, wordt met dit onderzoek weerlegd.

Lees verder >>

Ouderlijk verbod op verkeerde vrienden werkt averechts

Verkeerde vrienden zijn voor adolescenten net als verboden vruchten: gevaarlijk en onweerstaanbaar. Om hun kinderen te beschermen, verbieden sommige ouders omgang met verkeerde vrienden. Volgens jongerenonderzoeker Loes Keijsers van de Universiteit Utrecht werkt zo’n verbod op vriendschappen niet. Integendeel: een verbod drijft jongeren juist in de armen van delinquente vrienden.

Lees verder >>

Beslisnetwerk in hersenen gevoelig voor voorkennis

Het fronto-pariëtale netwerk in de hersenen (actief bij het maken van beslissingen) is betrokken bij het verwerken van voorkennis. Dat blijkt uit onderzoek van neurowetenschappers van de Universiteit van Amsterdam, in samenwerking met een collega van Ohio State University (VS).Het onderzoek geeft meer inzicht in de manier waarop voorkennis het maken van keuzes beïnvloedt.

Lees verder >>
Lopende onderzoeken

How decision-making works? Computertaakjes (lab onderzoek) Vragenlijsten (lab onderzoek) | 1.50 Psychologie Research Credit / 15.00 Euro

Wil je 1.5 proefpersoonpunten of 15 euro verdienen?

Doe dan mee met ons onderzoek!

Dit onderzoek bestaat uit een computertaak waarbij verschillende objecten op een computerscherm worden getoond, die gevolgd worden door een elektrische prikkel. Deze prikkels zijn niet gevaarlijk. Ook vul je kort wat vragenlijsten in. Het onderzoek bestaat uit 1 sessie van circa anderhalf uur.

LET OP!! Voorwaarden:
- In het algemeen gezond
- Leeftijd: 18-30
- Niet zwanger
- Niet gediagnosticeerd of behandeld voor een psychiatrische stoornis, epilepsie, een hartconditie
- Niet eerder aan een onderzoek meegedaan met elektrische prikkels

Heb je interesse en voldoe je aan de bovenstaande voorwaarden? Meld je dan nu aan! Wanneer je je inschrijft voor dit onderzoek, laat je automatisch je contactgegevens achter waaronder je email en telefoonnummer, waarna je gecontacteerd wordt voor een afspraak.
Soort onderzoek Computertaakjes (lab onderzoek) Vragenlijsten (lab onderzoek)
Begindatum 2015-04-20 00:00:00
Vrije Inloop Ja
Einddatum 2015-05-29 23:59:59
Duur van het onderzoek 90 minuten
Beloning 1.50 Psychologie Research Credit / 15.00 Euro

Videovignetten onderzoek arts-patient communicatie Fysiologisch onderzoek Vragenlijsten (lab onderzoek) | 1.00 Psychologie Research Credit / 10.00 Euro

Onderzoekers van het AMC en Psychologie zijn op zoek naar jou!

Ben jij student en wil jij een bijdrage leveren aan het verbeteren van de zorg van patiënten? Meld je dan hier aan!

Het onderzoek heeft betrekking op arts-patiënt communicatie en we kijken specifiek naar de lichamelijke reacties op een behandelgesprek in het kader van kanker.

Tijdens het onderzoek zal je ongeveer 45 minuten bezig zijn met het kijken van een video en het invullen van vragenlijsten. Tijdens het kijken meten wij jouw lichamelijke reacties, namelijk hartslag en huidgeleiding. Daarnaast maken we een afspraak voor een kort telefonisch interview dat een dag later zal plaatsvinden. Daarin stellen we wat evaluerende vragen.
Beloning: 1.00 Psychologie Research Credit of 10.00 Euro

Interesse?: Mail ons voor een afspraak via: videovignette.uva@gmail.com of loop vanaf 11 mei binnen in labruimte L1.23/1.24.

Hopelijk tot snel!
Soort onderzoek Fysiologisch onderzoek Vragenlijsten (lab onderzoek)
Begindatum 2015-05-04 00:00:00
Vrije Inloop Ja
Einddatum 2015-06-30 23:59:59
Duur van het onderzoek 60 minuten
Beloning 1.00 Psychologie Research Credit / 10.00 Euro

Think Art and other Stuff Online vragenlijsten | 1.00 Psychologie Research Credit

Dit onderzoek bestaat uit verschillende delen die gaan over:
- de evaluatie van schilderijen en kunstenaars
- een leider die een team managet
- een meeting tussen collega's binnen een bedrijf
- vragen over jezelf

Let op: Neem alstublieft niet deel aan dit onderzoek via een mobiel telefoon (smartphone)!

Beloning: 1 punt
Soort onderzoek Online vragenlijsten
Begindatum 2015-03-31 00:00:00
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2015-05-18 23:59:59
Duur van het onderzoek 60 minuten
Beloning 1.00 Psychologie Research Credit

Beslist besloten?! Eye-tracker | 4.00 Psychologie Research Credit

People are constantly making decisions. “Should I carry an umbrella today, or would that not be necessary?” We weigh our options in a decision process that unfolds in our brain. Pupil dilation is a non-invasive measure of noradrenaline, a chemical in the brain that is released around the time we make decisions. But what is its role exactly? Does noradrenaline release affect the outcome of decisions? To research this we will measure your pupil dilation during controlled perceptual decisions.

Do you also want to what pupil size teaches us about about decision-processen? Please click on: "ik wil meedoen!"

We will contact you right away to make an appointment.
Soort onderzoek Eye-tracker
Begindatum 2015-02-13 00:00:00
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2015-07-31 23:59:59
Duur van het onderzoek 240 minuten
Beloning 4.00 Psychologie Research Credit

Herken jij Mooney? Online computertaakjes Online vragenlijsten | 1.00 Psychologie Research Credit

Heb jij altijd al willen weten hoe goed jij Mooney faces herkend en je proefpersoon punten nog niet allemaal binnen? Dan is deze test iets voor jou! Het enige wat je hoeft te doen is het invullen van een 1 uur durende online test met hierin een aantal vragen en een aantal kleine computertaakjes. Dit kun je gewoon thuis vanaf de (bed)bank doen.

Voorwaarde: Het bezitten van een computer of laptop met een snelle en stabiele internetverbinding en het spreken van voldoende Nederlands. Ook moet je 18 jaar of ouder zijn en nu of in het verleden niet met een psychische aandoening gediagnosticeerd zijn.

Klik op de onderstaande knop Ik wil meedoen! om direct aan de test te beginnen.


Veel plezier,

Melissa melissavos_9@hotmail.com
Soort onderzoek Online computertaakjes Online vragenlijsten
Begindatum 2015-05-04 00:00:00
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2015-05-29 23:59:59
Duur van het onderzoek 60 minuten
Beloning 1.00 Psychologie Research Credit

Solliciteren-Vrouwelijke deelnemers gezocht Online computertaakjes | 0.50 Psychologie Research Credit

Vrouwelijke deelnemers gezocht. Tijdens deze studie zul je informatie krijgen over een bedrijf en een aantal vragen beantwoorden.
Soort onderzoek Online computertaakjes
Begindatum 2015-04-28 00:00:00
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2015-05-31 23:59:59
Duur van het onderzoek 30 minuten
Beloning 0.50 Psychologie Research Credit