Welkom bij LAB !

LAB is onderdeel van de Psychologie en Communicatiewetenschap opleidingen (Faculteit der Maatschappij- en Gedragwetenschappen) aan de Universiteit van Amsterdam. De faculteit is nationaal en international bekend om de onderzoeken die ze uitvoert. Voor meer informatie kan je terecht op de UvA psychologie research site of de UvA communicatiewetenschap research site.
Op deze website kan je je aanmelden als je wilt deelnemen aan onderzoeken die gedaan worden door de Psychologie of Commnunicatiewetenschap opleidingen.

Waarom zou jij deelnemen aan onderzoek?

  1. Bijdragen aan de wetenschap

    Alle kennis die we hebben over het denken en doen van mensen is dankzij onderzoek. Jij draagt als deelnemer van onderzoek dus bij aan de wetenschap. Daarnaast is het ook gewoon heel leuk! Hoe vaak krijg je de kans om rond te lopen in een Virtual Reality World of om een foto van je hersenen te zien?

  2. Meer leren over jezelf

    Kennis opdoen over psychologie is kennis opdoen over jezelf. Hoe extravert ben jij? Heb je neurotische neigingen? Hoe functioneer je in een groep? Heb je een goed geheugen? Je krijgt inzicht in hoe jij als persoon in elkaar steekt en wat jou uniek maakt.

  3. Geld verdienen

    Als je deelneemt aan onderzoek, krijg je betaald per uur dat een onderzoek duurt. De hoogte van het bedrag verschilt dus per onderzoek, afhankelijk van de duur en wat er van jou verwacht wordt. Er zijn onderzoeken die je thuis vanaf je computer kunt doen en niet veel tijd in beslag nemen. Er zijn ook onderzoeken waarvoor je een nacht moet doorbrengen in een slaaplab. Je wordt dan letterlijk slapend rijk!

Geen verplichtingen

Als je je inschrijft als deelnemer aan onderzoek bij LAB, verplicht je je tot niks. Er is geen minimum (of maximum) aantal onderzoeken waaraan je moet deelnemen. Je kunt zelf kiezen welke onderzoeken je leuk lijken en wanneer jij tijd hebt voor deelname.

Gebruik van je gegevens

Al het onderzoek dat door LAB wordt aangeboden voldoet aan de eisen van de Ethisch Commissie. Dit betekent onder andere dat er strikt vertrouwelijk met jouw persoonsgegevens en onderzoeksresultaten wordt omgegaan.

Waar vindt het onderzoek plaats?

Sommige onderzoeken kun je thuis vanaf je eigen computer doen. Voor andere onderzoeken moet je naar LAB op de Nieuwe Prinsengracht komen. De onderzoeker zal je de precieze locatie geven.

Psychologische testjes

Onderstaand een aantal testjes die je direct anoniem online kan uitvoeren:

Wat voor soort onderzoek doen we?
fMRI

Dit is een speciale MRI-techniek waarbij de activiteit van de hersenen door middel van de computer zichtbaar wordt gemaakt in een 3-dimensionaal beeld.

EEG (Elektro-encefalografie)

Bij het maken van een EEG wordt een aantal elektroden op het hoofd geplaatst waarmee elektrische signalen onder de schedel kunnen worden gemeten.

TMS (Transcraniële Magnetische Stimulatie)

TMS is een techniek waarmee de hersenactiviteit door middel van een magnetische puls zeer korte tijd kan worden stilgezet.

Questionnaires

Questionnaires zijn schriftelijke onderzoeken waarbij doormiddel van uitgebreide vragenlijsten gegevens worden verzameld.

Psychologienieuws

Psychologie-onderzoek aan de UvA is beste van Nederland

Het psychologie-onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam is het beste van Nederland. Dat blijkt uit het rapport van de visitatiecommissie over de periode 2005 – 2010. In het rapport (Assessment of Research Quality, Psychology 2005-2010, QANU July 2012), dat de onderzoekskwaliteit op het gebied van de psychologie onderzocht van acht Nederlandse universiteiten, behaalt de UvA de hoogste gemiddelde score van 4,65 op een schaal van 1 (slecht) tot 5 (excellent). Maar liefst driekwart van de aan de UvA toegekende scores bestaan uit de cijfers 4,5 en 5. Het rapport richtte zich op vier deelindicatoren: kwaliteit, productiviteit, (maatschappelijke) relevantie en vitaliteit. Prof. dr. Gerard Kerkhof, tot voor kort onderzoeksdirecteur van het Onderzoeksinstituut Psychologie, is trots op “zijn” onderzoekers. ‘We streven niet alleen naar excellentie, maar laten ook zien dat we heel erg goed zijn.’

Lees verder >>

LAB opent offcieel zijn deuren

In LAB zijn onderzoeksvoorzieningen en geavanceerde apparatuur van de Faculteit Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de UvA bijeengebracht: van slaaplab tot babylab en van virtual reality tot fMRI-hersenscanner. Op donderdag 14 juni opende LAB officieel zijn deuren.

Lees verder >>

Creatief denken

Wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam hebben, met een collega van de Rijksuniversiteit Groningen, ontdekt dat mensen creatiever worden wanneer zij beschikken over een groter werkgeheugen. Het beeld dat creativiteit vooral een spontaan, onbewust proces is, wordt met dit onderzoek weerlegd.

Lees verder >>

Ouderlijk verbod op verkeerde vrienden werkt averechts

Verkeerde vrienden zijn voor adolescenten net als verboden vruchten: gevaarlijk en onweerstaanbaar. Om hun kinderen te beschermen, verbieden sommige ouders omgang met verkeerde vrienden. Volgens jongerenonderzoeker Loes Keijsers van de Universiteit Utrecht werkt zo’n verbod op vriendschappen niet. Integendeel: een verbod drijft jongeren juist in de armen van delinquente vrienden.

Lees verder >>

Beslisnetwerk in hersenen gevoelig voor voorkennis

Het fronto-pariëtale netwerk in de hersenen (actief bij het maken van beslissingen) is betrokken bij het verwerken van voorkennis. Dat blijkt uit onderzoek van neurowetenschappers van de Universiteit van Amsterdam, in samenwerking met een collega van Ohio State University (VS).Het onderzoek geeft meer inzicht in de manier waarop voorkennis het maken van keuzes beïnvloedt.

Lees verder >>
Lopende onderzoeken

Ontnuchteren na Pasen? Leer alcohol ontwijken! Computertaakjes (lab onderzoek) Vragenlijsten (lab onderzoek) Online computertaakjes Online vragenlijsten | 4.00 Psychologie Research Credit

Maak jij je weleens zorgen om je alcoholconsumptie?
Word jij vaak wakker met een enorme kater?
Ben jij wel eens bang dat alcohol jou studie beïnvloedt?
Zou jij meer controle willen hebben over je drinkgedrag?

'Ontnuchteren na Pasen? Leer alcohol ontwijken!' is een training die ervoor zorgt dat je meer controle krijgt over je drinkgedrag. Wij zoeken hiervoor studenten die met enige regelmaat een drankje drinken.

De training bestaat uit een pre-test en een post-test van ongeveer 50 minuten in het lab en zes trainingen van elk ongeveer 20 minuten. Van deze zes trainingen worden de eerste en laatste uitgevoerd in het lab, de overige vier kunnen online uitgevoerd worden wanneer je zelf wilt. In al deze trainingssessies krijg je een taak waarbij alcohol gerelateerde plaatjes te zien zijn.
Dit onderzoek wordt deels uitgevoerd in zaal DB6.01 van de Universiteit van Amsterdam en deels thuis.
Met deelname aan alle sessies van dit onderzoek verdien je 4 proefpersoonpunten.

Je bent welkom om een afspraak te maken vanaf 7 april.
Dit kan je doen door op 'ik wil meedoen!' te klikken.
Soort onderzoek Computertaakjes (lab onderzoek) Vragenlijsten (lab onderzoek) Online computertaakjes Online vragenlijsten
Begindatum 2015-04-07 00:00:00
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2015-05-31 23:59:59
Duur van het onderzoek 240 minuten
Beloning 4.00 Psychologie Research Credit

BP: Het Grote Snoepjesspel Computertaakjes (lab onderzoek) Vragenlijsten (lab onderzoek) | 3.50 Psychologie Research Credit

Hou jij van popcorn en smarties? Grijp nu je kans!

Meld je NU aan voor het Grote Snoepjesspel! In deze drie dagen durende studie speel je elke dag een spelletje waarbij je snoepjes kunt winnen.

Ben je tussen de 18-35 jaar en kan je drie opeenvolgende dagen ongeveer op dezelfde tijd bij ons langskomen? Kies dan het time-slot van de eerste afspraak.

Houd er rekening mee dat je twee uur van tevoren niet meer mag eten, zodat je genoeg trek hebt in wat lekkers! Dus, ben je tussen de 18-35 jaar, ben je 3 opeenvolgende dagen beschikbaar en je houdt van snoepjes, meld je dan aan voor deze studie.

Pas op! Als je je al hebt opgegeven voor het kleine Snoepjesspel mag je niet meer meedoen.

Duur van het onderzoek: 3.5 uur in totaal (3,5 proefpersoon punt).
Soort onderzoek Computertaakjes (lab onderzoek) Vragenlijsten (lab onderzoek)
Begindatum 2015-03-23 00:00:00
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2015-04-13 23:59:59
Duur van het onderzoek 210 minuten
Beloning 3.50 Psychologie Research Credit

Attention and Threat 1A Online computertaakjes Online vragenlijsten | 1.00 Psychologie Research Credit

This is an online study consisting of questionnaires and a series of relatively short reaction time tasks, taking around 60 minutes in total. The questionnaires include reporting (without details about the event) about fears and unpleasant experiences. The tasks are Implicit Association Tests and a visual probe task, in which threatening images will be shown.

If you'd like to participate, please email the researcher at thomasgladwin@hotmail.com.
Soort onderzoek Online computertaakjes Online vragenlijsten
Begindatum 2015-03-18 00:00:00
Vrije Inloop Ja
Einddatum 2015-05-31 23:59:59
Duur van het onderzoek 60 minuten
Beloning 1.00 Psychologie Research Credit

Merken op Facebook Computertaakjes (lab onderzoek) Vragenlijsten (lab onderzoek) Online vragenlijsten | 0.50 Communicatiewetenschap Research Credit / 5.00 Euro

Doe mee aan een leuk onderzoek "Merken op Facebook" en ontvang 0.5 participatiepunt of €5.

Voor dit onderzoek is het verplicht dat je twee dagen voor je naar het comlab komt een pre-test invult. Zonder ingevulde pre-test kun je niet meedoen, en geen participatiepunten of geld krijgen. Zo gaat meedoen in zijn werk:

1. Maak een afspraak om naar het comlab te komen.
2. Vul ten minste twee dagen van te voren de pre-test in door op onderstaande link te klikken: https://uvacommscience.qualtrics.com/SE/?SID=SV_78xDnGTcz2Y7Z9H
3. Onthoud het ID nummer dat je krijgt goed en schrijf het op! Deze is nodig om jouw antwoorden anoniem aan je antwoorden in het lab te koppelen.
4. Kom naar je gemaakte afspraak in het lab en doe mee aan het onderzoek.
5. Ontvang jou 0.5 participatiepunt of €5.


Het comlab kun je vinden in het Roeterseiland-complex, gebouw L (ingang via G), Kamer L1.32, Nieuwe Prinsengracht 130, 1018 VZ Amsterdam.
Soort onderzoek Computertaakjes (lab onderzoek) Vragenlijsten (lab onderzoek) Online vragenlijsten
Begindatum 2015-03-23 00:00:00
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2015-04-10 23:59:59
Duur van het onderzoek 30 minuten
Beloning 0.50 Communicatiewetenschap Research Credit / 5.00 Euro

Eye-tracker entertainment media (1 dag!!!) Eye-tracker Computertaakjes (lab onderzoek) Vragenlijsten (lab onderzoek) | 1.00 Communicatiewetenschap Research Credit / 5.00 Euro

Doe mee met het onderzoek: "eye-tracker studie entertainment media".
Maar 1 dag mogelijk om mee te doen!

Het doel van het onderzoek is om te kijken hoe entertainment media gebruikt en geëvalueerd worden. Het onderzoek bestaat uit entertainment media en het invullen van een vragenlijst. Tijdens het gebruik van de media zal de participant de eye-trackerbril dragen.

We denken dat deelname aan ons onderzoek een ontspannende onderbreking van je dag zal zijn!

Reserveer een tijdslot om zeker te zijn van een plek! Je kunt ook binnenlopen. Het onderzoek start elk kwartier. Mensen met een reservering hebben voorrang.

Je kunt NIET meedoen als:
- Je een bril draagt (lenzen zijn wel toegestaan)
- Boven of onder de leeftijdsgrens valt (jonger dan 18 of ouder dan 35). Dus iedereen tussen de 18 en 35 kunnen meedoen.
- Let ook op dat je niet te zware (donkere) make-up op de ogen draagt in verband met de eye-tracker. Er kan gevraagd worden make-up te verwijderen voor deelname aan het onderzoek.
- Je al een keer hebt meegedaan.

Als dank voor je medewerking kun je kiezen tussen 1 participatiepunt (Communicatiewetenschap) of €5.00.

Waar & Wanneer
In het LAB L1.32. Je kunt je melden bij de onderzoeker in het LAB.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Eline Zwinkels:
eline_zwinkels@live.nl

We hopen je te mogen verwelkomen bij ons onderzoek!
Soort onderzoek Eye-tracker Computertaakjes (lab onderzoek) Vragenlijsten (lab onderzoek)
Begindatum 2015-04-02 00:00:00
Vrije Inloop Ja
Einddatum 2015-04-02 23:59:59
Duur van het onderzoek 40 minuten
Beloning 1.00 Communicatiewetenschap Research Credit / 5.00 Euro

Prikkelende plaatjes Fysiologisch onderzoek Computertaakjes (lab onderzoek) Vragenlijsten (lab onderzoek) | 3.50 Psychologie Research Credit / 35.00 Euro

Onderzoek met medicatie bestaande uit 3 sessies op 3 opeenvolgende dagen. De sessies duren 45 minuten, 2 uur en 45 minuten.

Vergoeding: 3.5 proefpersoonpunten of 35 euro

In dit onderzoek zijn we geïnteresseerd in hoe je brein omgaat met visuele, auditieve (harde geluiden) en tactiele stimuli (elektrische prikkels) en hoe je brein prikkels leert voorspellen.

De sterkte van de elektrische prikkel bepaal je zelf (een niveau dat onaangenaam is, maar niet pijnlijk).

Tijdens sessie 2 zal medicatie (propranolol of placebo) worden toegediend. In de anderhalf uur dat dit medicijn nodig heeft om in te werken kun je lezen of studeren.

De harde geluiden, prikkels, en medicatie zijn NIET schadelijk!

Voor deelname aan het onderzoek moet je tussen de 18 en 35 jaar oud zijn en lichamelijk gezond. Deelname aan dit onderzoek is niet mogelijk als je al eerder hebt meegedaan met een onderzoek waarbij je prikkels en medicatie toegediend hebt gekregen.

Alle sessies vinden plaats in REC-L. Tijden zijn in overleg redelijk flexibel te bepalen.
Soort onderzoek Fysiologisch onderzoek Computertaakjes (lab onderzoek) Vragenlijsten (lab onderzoek)
Begindatum 2015-03-16 00:00:00
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2015-07-30 23:59:59
Duur van het onderzoek 210 minuten
Beloning 3.50 Psychologie Research Credit / 35.00 Euro