Welkom bij LAB !

LAB is onderdeel van de Psychologie en Communicatiewetenschap opleidingen (Faculteit der Maatschappij- en Gedragwetenschappen) aan de Universiteit van Amsterdam. De faculteit is nationaal en international bekend om de onderzoeken die ze uitvoert. Voor meer informatie kan je terecht op de UvA psychologie research site of de UvA communicatiewetenschap research site.
Op deze website kan je je aanmelden als je wilt deelnemen aan onderzoeken die gedaan worden door de Psychologie of Commnunicatiewetenschap opleidingen.

Waarom zou jij deelnemen aan onderzoek?

  1. Bijdragen aan de wetenschap

    Alle kennis die we hebben over het denken en doen van mensen is dankzij onderzoek. Jij draagt als deelnemer van onderzoek dus bij aan de wetenschap. Daarnaast is het ook gewoon heel leuk! Hoe vaak krijg je de kans om rond te lopen in een Virtual Reality World of om een foto van je hersenen te zien?

  2. Meer leren over jezelf

    Kennis opdoen over psychologie is kennis opdoen over jezelf. Hoe extravert ben jij? Heb je neurotische neigingen? Hoe functioneer je in een groep? Heb je een goed geheugen? Je krijgt inzicht in hoe jij als persoon in elkaar steekt en wat jou uniek maakt.

  3. Geld verdienen

    Als je deelneemt aan onderzoek, krijg je betaald per uur dat een onderzoek duurt. De hoogte van het bedrag verschilt dus per onderzoek, afhankelijk van de duur en wat er van jou verwacht wordt. Er zijn onderzoeken die je thuis vanaf je computer kunt doen en niet veel tijd in beslag nemen. Er zijn ook onderzoeken waarvoor je een nacht moet doorbrengen in een slaaplab. Je wordt dan letterlijk slapend rijk!

Geen verplichtingen

Als je je inschrijft als deelnemer aan onderzoek bij LAB, verplicht je je tot niks. Er is geen minimum (of maximum) aantal onderzoeken waaraan je moet deelnemen. Je kunt zelf kiezen welke onderzoeken je leuk lijken en wanneer jij tijd hebt voor deelname.

Gebruik van je gegevens

Al het onderzoek dat door LAB wordt aangeboden voldoet aan de eisen van de Ethisch Commissie. Dit betekent onder andere dat er strikt vertrouwelijk met jouw persoonsgegevens en onderzoeksresultaten wordt omgegaan.

Waar vindt het onderzoek plaats?

Sommige onderzoeken kun je thuis vanaf je eigen computer doen. Voor andere onderzoeken moet je naar LAB op de Nieuwe Prinsengracht komen. De onderzoeker zal je de precieze locatie geven.

Psychologische testjes

Onderstaand een aantal testjes die je direct anoniem online kan uitvoeren:

Wat voor soort onderzoek doen we?
fMRI

Dit is een speciale MRI-techniek waarbij de activiteit van de hersenen door middel van de computer zichtbaar wordt gemaakt in een 3-dimensionaal beeld.

EEG (Elektro-encefalografie)

Bij het maken van een EEG wordt een aantal elektroden op het hoofd geplaatst waarmee elektrische signalen onder de schedel kunnen worden gemeten.

TMS (Transcraniële Magnetische Stimulatie)

TMS is een techniek waarmee de hersenactiviteit door middel van een magnetische puls zeer korte tijd kan worden stilgezet.

Questionnaires

Questionnaires zijn schriftelijke onderzoeken waarbij doormiddel van uitgebreide vragenlijsten gegevens worden verzameld.

Psychologienieuws

Psychologie-onderzoek aan de UvA is beste van Nederland

Het psychologie-onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam is het beste van Nederland. Dat blijkt uit het rapport van de visitatiecommissie over de periode 2005 – 2010. In het rapport (Assessment of Research Quality, Psychology 2005-2010, QANU July 2012), dat de onderzoekskwaliteit op het gebied van de psychologie onderzocht van acht Nederlandse universiteiten, behaalt de UvA de hoogste gemiddelde score van 4,65 op een schaal van 1 (slecht) tot 5 (excellent). Maar liefst driekwart van de aan de UvA toegekende scores bestaan uit de cijfers 4,5 en 5. Het rapport richtte zich op vier deelindicatoren: kwaliteit, productiviteit, (maatschappelijke) relevantie en vitaliteit. Prof. dr. Gerard Kerkhof, tot voor kort onderzoeksdirecteur van het Onderzoeksinstituut Psychologie, is trots op “zijn” onderzoekers. ‘We streven niet alleen naar excellentie, maar laten ook zien dat we heel erg goed zijn.’

Lees verder >>

LAB opent offcieel zijn deuren

In LAB zijn onderzoeksvoorzieningen en geavanceerde apparatuur van de Faculteit Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de UvA bijeengebracht: van slaaplab tot babylab en van virtual reality tot fMRI-hersenscanner. Op donderdag 14 juni opende LAB officieel zijn deuren.

Lees verder >>

Creatief denken

Wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam hebben, met een collega van de Rijksuniversiteit Groningen, ontdekt dat mensen creatiever worden wanneer zij beschikken over een groter werkgeheugen. Het beeld dat creativiteit vooral een spontaan, onbewust proces is, wordt met dit onderzoek weerlegd.

Lees verder >>

Ouderlijk verbod op verkeerde vrienden werkt averechts

Verkeerde vrienden zijn voor adolescenten net als verboden vruchten: gevaarlijk en onweerstaanbaar. Om hun kinderen te beschermen, verbieden sommige ouders omgang met verkeerde vrienden. Volgens jongerenonderzoeker Loes Keijsers van de Universiteit Utrecht werkt zo’n verbod op vriendschappen niet. Integendeel: een verbod drijft jongeren juist in de armen van delinquente vrienden.

Lees verder >>

Beslisnetwerk in hersenen gevoelig voor voorkennis

Het fronto-pariëtale netwerk in de hersenen (actief bij het maken van beslissingen) is betrokken bij het verwerken van voorkennis. Dat blijkt uit onderzoek van neurowetenschappers van de Universiteit van Amsterdam, in samenwerking met een collega van Ohio State University (VS).Het onderzoek geeft meer inzicht in de manier waarop voorkennis het maken van keuzes beïnvloedt.

Lees verder >>
Lopende onderzoeken

Intuïtieve beslissingen Computertaakjes (lab onderzoek) | 1.00 Psychologie Research Credit

Ben je geïnteresseerd in vreemde, onbekende talen? Denk je dat je de betekenis van onbekende Chinese tekens kunt raden?

Kom dan snel meedoen aan het onderzoek intuïtieve beslissingen en verdien 1 research credit!

In dit onderzoek zul je in een computertaakje moeten laten zien dat je snel kunt reageren op objecten die van plaats veranderen en daarna moet je snel en intuïtief Chinese karakters beoordelen. Zijn ze negatief of positief?Belangrijk!
Wanneer je ooit een epileptisch insult of een migraineaanval gehad hebt kun je niet meedoen aan dit onderzoek. Wanneer je Chinees, Japans of Koreaans beheerst, kun je niet meedoen. Tevens zoeken wij mensen die rechtshandig zijn; wanneer je één van de onderstaande vragen niet met "rechts" beantwoordt kun je niet deelnemen.

Vragen:
Met welke hand teken je? Links/Rechts/Beide
Met welke hand poets je je tanden? Links/Rechts/Beide
Welke hand gebruik je om een fles te openen? Links/Rechts/Beide
Welke hand gebruik je om een bal te gooien? Links/Rechts/Beide
Met welke hand sla je spijkers in de muur? Links/Rechts/Beide
Met welke hand hou je een tennis racket vast? Links/Rechts/Beide
Met welke hand roer je met een lepel? Links/Rechts/Beide
Welke hand gebruik je om iets uit te gummen? Links/Rechts/Beide
Met welke hand steek je een lucifer aan? Links/Rechts/Beide
Met welke hand hou je een mes vast? Links/Rechts/Beide
Soort onderzoek Computertaakjes (lab onderzoek)
Begindatum 2014-04-01 00:00:00
Vrije Inloop Ja
Einddatum 2014-06-30 23:59:59
Duur van het onderzoek 60 minuten
Beloning 1.00 Psychologie Research Credit

Hoe AANDACHTIG ben jij? Computertaakjes (lab onderzoek) Vragenlijsten (lab onderzoek) | 1.00 Psychologie Research Credit

Altijd al willen weten hoe het met jouw aandacht en reactievermogen gesteld is?

Doe dan nu mee aan ons onderzoek!

In een uurtje tijd zullen we je aandacht en reactietijd meten aan de hand van een aantal leuke computertaakjes. Dit onderzoek is dus voor niemand saai!

NB: Het is van belang dat je Nederlandse taal beheerst

Meedoen aan het onderzoek is heel gemakkelijk! Vóórkom wachten en stuur een mail naar charley.vanblokland@student.uva.nl voor een afspraak.
Vrije inloop is eventueel ook mogelijk!
Soort onderzoek Computertaakjes (lab onderzoek) Vragenlijsten (lab onderzoek)
Begindatum 2014-04-22 00:00:00
Vrije Inloop Ja
Einddatum 2014-05-09 23:59:59
Duur van het onderzoek 60 minuten
Beloning 1.00 Psychologie Research Credit

Blowen en drinken Computertaakjes (lab onderzoek) Vragenlijsten (lab onderzoek) Online computertaakjes | 6.00 Psychologie Research Credit

Hou jij wel van een drankje of rook je graag een joint?

… Dan is dit onderzoek echt iets voor jou!

Voor ons onderzoek hoef je maar 2 keer 45 minuten daadwerkelijk naar het lab te komen.
De zes online trainingssessies doe je thuis, ook deze duren maximaal 45 minuten.

• Mannen en vrouwen
• 18-21 jaar
• 6 RC

Je kunt je vooraf inschrijven of langskomen in D2.20 (Roeters Gebouw D)
Voor meer informatie, mail naar psychologie.uvaresearch@gmail.com

Alvast bedankt!
Soort onderzoek Computertaakjes (lab onderzoek) Vragenlijsten (lab onderzoek) Online computertaakjes
Begindatum 2014-04-01 00:00:00
Vrije Inloop Ja
Einddatum 2014-06-01 23:59:59
Duur van het onderzoek 360 minuten
Beloning 6.00 Psychologie Research Credit

Tijdschriften lezen Computertaakjes (lab onderzoek) Vragenlijsten (lab onderzoek) | 2.00 Communicatiewetenschap Research Credit / 10.00 Euro

Doe mee aan ons onderzoek over tijdschriften lezen. Je wordt gevraagd om 30 minuten een leuk tijdschrift te lezen en daarna vul je een vragenlijst in. We denken dat deelname aan ons onderzoek een ontspannende onderbreking van je dag zal zijn!

Het onderzoek vindt alleen plaats op onderstaande data. Je kunt binnenlopen op de onderstaande data en tijden en meteen meedoen. Iedereen kan deelnemen.

Als dank voor je medewerking kun je kiezen tussen 2 participatiepunten (Ccommunicatiewetenschap) of €10.00.

Waar & Wanneer
In de Heeren XVII zaal (VOC zaal E0.02, in de hal van het Oost Indisch Huis, Kloveniersburgwal 48)
Maandag 28 april tussen 9.30 en 17.00
Dinsdag 29 april tussen 9.30 en 14.00
Woensdag 30 april tussen 9.30 en 17.00
Woensdag 7 mei tussen 9.30 en 13.30
Donderdag 8 mei tussen 9.30 en 17.00

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Anneke Penders: alpenders@gmail.com

We hopen je te mogen verwelkomen bij ons onderzoek!

Anneke Penders, Hilde Voorveld & Peter Neijens
Soort onderzoek Computertaakjes (lab onderzoek) Vragenlijsten (lab onderzoek)
Begindatum 2014-04-28 00:00:00
Vrije Inloop Ja
Einddatum 2014-05-08 23:59:59
Duur van het onderzoek 60 minuten
Beloning 2.00 Communicatiewetenschap Research Credit / 10.00 Euro

Picture naming Computertaakjes (lab onderzoek) | 1.00 Psychologie Research Credit

Picture naming

This is a basic experiment on language production. Participants will see and name a number of pictures. Your response time will be measured.

Please note! Your first language should be Dutch, and you should not be diagnosed with dyslexia.
When necessary, please bring your glasses or contacts.

Correspondence concerning appointments via:
picturenaminguva@gmail.com
Soort onderzoek Computertaakjes (lab onderzoek)
Begindatum 2014-03-26 00:00:00
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2014-06-01 23:59:59
Duur van het onderzoek 60 minuten
Beloning 1.00 Psychologie Research Credit

Luister en beoordeel zelf! Vragenlijsten (lab onderzoek) | 0.50 Psychologie Research Credit

Luister en oordeel zelf!

Het onderzoek bestaat uit twee delen, onderzoek A (hoe effectief is auditief leren) en onderzoek B (hoe goed kun jij logisch redeneren).

Onderzoek A wordt afgenomen via de computer en onderzoek B via vragenlijsten.

Het onderzoek duurt in totaal 30 minuten.

Het is mogelijk om een afspraak te maken op 17 april en 25 april tussen 10.00 en 17.00 uur. E-mail am.van.oudvorst@gmail.com of telefoon 0644843618.
Soort onderzoek Vragenlijsten (lab onderzoek)
Begindatum 2014-04-17 00:00:00
Vrije Inloop Ja
Einddatum 2014-04-25 23:59:59
Duur van het onderzoek 30 minuten
Beloning 0.50 Psychologie Research Credit