Welkom bij LAB !

LAB is onderdeel van de Psychologie en Communicatiewetenschap opleidingen (Faculteit der Maatschappij- en Gedragwetenschappen) aan de Universiteit van Amsterdam. De faculteit is nationaal en international bekend om de onderzoeken die ze uitvoert. Voor meer informatie kan je terecht op de UvA psychologie research site of de UvA communicatiewetenschap research site.
Op deze website kan je je aanmelden als je wilt deelnemen aan onderzoeken die gedaan worden door de Psychologie of Commnunicatiewetenschap opleidingen.

Waarom zou jij deelnemen aan onderzoek?

  1. Bijdragen aan de wetenschap

    Alle kennis die we hebben over het denken en doen van mensen is dankzij onderzoek. Jij draagt als deelnemer van onderzoek dus bij aan de wetenschap. Daarnaast is het ook gewoon heel leuk! Hoe vaak krijg je de kans om rond te lopen in een Virtual Reality World of om een foto van je hersenen te zien?

  2. Meer leren over jezelf

    Kennis opdoen over psychologie is kennis opdoen over jezelf. Hoe extravert ben jij? Heb je neurotische neigingen? Hoe functioneer je in een groep? Heb je een goed geheugen? Je krijgt inzicht in hoe jij als persoon in elkaar steekt en wat jou uniek maakt.

  3. Geld verdienen

    Als je deelneemt aan onderzoek, krijg je betaald per uur dat een onderzoek duurt. De hoogte van het bedrag verschilt dus per onderzoek, afhankelijk van de duur en wat er van jou verwacht wordt. Er zijn onderzoeken die je thuis vanaf je computer kunt doen en niet veel tijd in beslag nemen. Er zijn ook onderzoeken waarvoor je een nacht moet doorbrengen in een slaaplab. Je wordt dan letterlijk slapend rijk!

Geen verplichtingen

Als je je inschrijft als deelnemer aan onderzoek bij LAB, verplicht je je tot niks. Er is geen minimum (of maximum) aantal onderzoeken waaraan je moet deelnemen. Je kunt zelf kiezen welke onderzoeken je leuk lijken en wanneer jij tijd hebt voor deelname.

Gebruik van je gegevens

Al het onderzoek dat door LAB wordt aangeboden voldoet aan de eisen van de Ethisch Commissie. Dit betekent onder andere dat er strikt vertrouwelijk met jouw persoonsgegevens en onderzoeksresultaten wordt omgegaan.

Waar vindt het onderzoek plaats?

Sommige onderzoeken kun je thuis vanaf je eigen computer doen. Voor andere onderzoeken moet je naar LAB op de Nieuwe Prinsengracht komen. De onderzoeker zal je de precieze locatie geven.

Psychologische testjes

Onderstaand een aantal testjes die je direct anoniem online kan uitvoeren:

Wat voor soort onderzoek doen we?
fMRI

Dit is een speciale MRI-techniek waarbij de activiteit van de hersenen door middel van de computer zichtbaar wordt gemaakt in een 3-dimensionaal beeld.

EEG (Elektro-encefalografie)

Bij het maken van een EEG wordt een aantal elektroden op het hoofd geplaatst waarmee elektrische signalen onder de schedel kunnen worden gemeten.

TMS (Transcraniële Magnetische Stimulatie)

TMS is een techniek waarmee de hersenactiviteit door middel van een magnetische puls zeer korte tijd kan worden stilgezet.

Questionnaires

Questionnaires zijn schriftelijke onderzoeken waarbij doormiddel van uitgebreide vragenlijsten gegevens worden verzameld.

Psychologienieuws

Psychologie-onderzoek aan de UvA is beste van Nederland

Het psychologie-onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam is het beste van Nederland. Dat blijkt uit het rapport van de visitatiecommissie over de periode 2005 – 2010. In het rapport (Assessment of Research Quality, Psychology 2005-2010, QANU July 2012), dat de onderzoekskwaliteit op het gebied van de psychologie onderzocht van acht Nederlandse universiteiten, behaalt de UvA de hoogste gemiddelde score van 4,65 op een schaal van 1 (slecht) tot 5 (excellent). Maar liefst driekwart van de aan de UvA toegekende scores bestaan uit de cijfers 4,5 en 5. Het rapport richtte zich op vier deelindicatoren: kwaliteit, productiviteit, (maatschappelijke) relevantie en vitaliteit. Prof. dr. Gerard Kerkhof, tot voor kort onderzoeksdirecteur van het Onderzoeksinstituut Psychologie, is trots op “zijn” onderzoekers. ‘We streven niet alleen naar excellentie, maar laten ook zien dat we heel erg goed zijn.’

Lees verder >>

LAB opent offcieel zijn deuren

In LAB zijn onderzoeksvoorzieningen en geavanceerde apparatuur van de Faculteit Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de UvA bijeengebracht: van slaaplab tot babylab en van virtual reality tot fMRI-hersenscanner. Op donderdag 14 juni opende LAB officieel zijn deuren.

Lees verder >>

Creatief denken

Wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam hebben, met een collega van de Rijksuniversiteit Groningen, ontdekt dat mensen creatiever worden wanneer zij beschikken over een groter werkgeheugen. Het beeld dat creativiteit vooral een spontaan, onbewust proces is, wordt met dit onderzoek weerlegd.

Lees verder >>

Ouderlijk verbod op verkeerde vrienden werkt averechts

Verkeerde vrienden zijn voor adolescenten net als verboden vruchten: gevaarlijk en onweerstaanbaar. Om hun kinderen te beschermen, verbieden sommige ouders omgang met verkeerde vrienden. Volgens jongerenonderzoeker Loes Keijsers van de Universiteit Utrecht werkt zo’n verbod op vriendschappen niet. Integendeel: een verbod drijft jongeren juist in de armen van delinquente vrienden.

Lees verder >>

Beslisnetwerk in hersenen gevoelig voor voorkennis

Het fronto-pariëtale netwerk in de hersenen (actief bij het maken van beslissingen) is betrokken bij het verwerken van voorkennis. Dat blijkt uit onderzoek van neurowetenschappers van de Universiteit van Amsterdam, in samenwerking met een collega van Ohio State University (VS).Het onderzoek geeft meer inzicht in de manier waarop voorkennis het maken van keuzes beïnvloedt.

Lees verder >>
Lopende onderzoeken

Effects of brain stimulation in working memory TMS Computertaakjes (lab onderzoek) Vragenlijsten (lab onderzoek) | 2.00 Psychologie Research Credit / 20.00 Euro

In this study, we need healthy participants (18 years or older) for a 2 hours session (2 credits OR 20 euros). We’ll use a brain stimulation technique called Transcranial Random Noise Stimulation (tRNS) to the bilateral parietal posterior lobes.

In our case, we want to see whether we can change a person's working memory with this new brain stimulation technique. Participants interested in futuristic, cool research should definitely join us and help expand this inspiring field.

Just send an email to AndreaArciniegasG@gmail.com (in English), and we will book a time via email.
::Ignore the available time slots of the offer. Appointments will be booked by email or phone::

Eligibility for the study:
•No neural implants, no family history of seizures, normal or corrected-to-normal vision (no amblyopia/lazy eye, no colour blindness). Lenses or glasses are allowed.
•Refrain from heavy drinking or the use of drugs since the day prior to the experiment. Wash your hair on the day of your appointment and avoid using sprays, gels, etc.
•Motivated students who will keep their appointment. Choose a date in which you’re sure you can make it!

We hope to see you soon in the TMS lab, Spinoza Center, L building, REC.
Soort onderzoek TMS Computertaakjes (lab onderzoek) Vragenlijsten (lab onderzoek)
Begindatum 2015-04-09 00:00:00
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2015-06-12 23:59:59
Duur van het onderzoek 120 minuten
Beloning 2.00 Psychologie Research Credit / 20.00 Euro

Verbeter je Brein 2.0 EEG TMS Computertaakjes (lab onderzoek) | 4.00 Psychologie Research Credit

Je brein verbeteren. Kan dat?

Met dit onderzoek kijken wij naar het effect van hersenstimulatie op je skills in een computer taakje. Door middel van tACS loopt er een lage, niet schadelijke, stroom door elektrodes die we op je hoofd plaatsen. Hiermee proberen we cognitieve denkprocessen te verbeteren. Daarnaast zullen we ook een EEG meting van je hersengolven doen.

Ben jij wel benieuwd naar hoe deze hersenstimulatie aanvoelt en of het je daadwerkelijk slimmer maakt? Heb je proefpersoon punten nodig?

Mail dan naar jaralinders@gmail.com of klik op de inschrijf knop!
Voor meer vragen kan je altijd mailen of bellen naar 06-21911951.

Het onderzoek vindt plaats op Roeterseiland en bestaat uit 2 sessies die beide 2 uur duren.

Bedankt!


NB heb je epilepsie of ben je kleurenblind dan kun je helaas niet meedoen met dit onderzoek.
Soort onderzoek EEG TMS Computertaakjes (lab onderzoek)
Begindatum 2015-04-09 00:00:00
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2015-07-15 23:59:59
Duur van het onderzoek 240 minuten
Beloning 4.00 Psychologie Research Credit

Videovignetten onderzoek arts-patient communicatie Fysiologisch onderzoek Vragenlijsten (lab onderzoek) | 1.00 Psychologie Research Credit / 10.00 Euro

Onderzoekers van het AMC en Psychologie zijn op zoek naar jou!

Ben jij student en wil jij een bijdrage leveren aan het verbeteren van de zorg van patiënten? Meld je dan hier aan!

Het onderzoek heeft betrekking op arts-patiënt communicatie en we kijken specifiek naar de lichamelijke reacties op een behandelgesprek in het kader van kanker.

Tijdens het onderzoek zal je ongeveer 45 minuten bezig zijn met het kijken van een video en het invullen van vragenlijsten. Tijdens het kijken meten wij jouw lichamelijke reacties, namelijk hartslag en huidgeleiding. Daarnaast maken we een afspraak voor een kort telefonisch interview dat een dag later zal plaatsvinden. Daarin stellen we wat evaluerende vragen.
Beloning: 1.00 Psychologie Research Credit of 10.00 Euro

Interesse?: Mail ons voor een afspraak via: videovignette.uva@gmail.com of loop vanaf 11 mei binnen in labruimte L1.23/1.24.

Hopelijk tot snel!
Soort onderzoek Fysiologisch onderzoek Vragenlijsten (lab onderzoek)
Begindatum 2015-05-04 00:00:00
Vrije Inloop Ja
Einddatum 2015-06-30 23:59:59
Duur van het onderzoek 60 minuten
Beloning 1.00 Psychologie Research Credit / 10.00 Euro

*Test Week students: Earn 10€ or 1 credit Computertaakjes (lab onderzoek) Vragenlijsten (lab onderzoek) | 1.00 Psychologie Research Credit / 10.00 Euro

Beste deelnemer,

Heb je bij aanvang van het academiejaar meegedaan aan de Test Week 2014? Zo ja, dan zouden we je graag uitnodigen om mee te doen aan een vervolgstudie! Zo niet, dan kun je helaas niet deelnemen aan deze studie.

Deze vervolgstudie duurt slechts 1 uur. Je zal een aantal aandachtstaken moeten uitvoeren die je ook tijdens de testweek hebt gedaan, een aantal korte vragenlijsten moeten invullen, en mee doen in computerspel experiment. In ruil voor je deelname krijg je 1 proefpersoonpunt.

Het experiment vindt plaats in zaal L2.20, in gebouw L van het REC. Wanneer je je inschrijft verwachten we natuurlijk dat je op het afgesproken tijdstip aanwezig bent in lokaal L2.20.

Als je enkel op een bepaald uur zou kunnen deelnemen, maar er zijn geen plekken meer beschikbaar op dat moment, stuur dan even een mailtje naar bagroup2015gr2@gmail.com. We proberen dan een oplossing te vinden om je toch mee te laten doen.

Alvast heel erg bedankt voor je deelname aan onze studie!
Soort onderzoek Computertaakjes (lab onderzoek) Vragenlijsten (lab onderzoek)
Begindatum 2015-01-26 00:00:00
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2015-06-30 23:59:59
Duur van het onderzoek 60 minuten
Beloning 1.00 Psychologie Research Credit / 10.00 Euro

Do you know what your eyes are seeing? Eye-tracker Computertaakjes (lab onderzoek) | 1.00 Psychologie Research Credit

Subscribe for one of the slots available, but please read the information below carefully! You are candidate for participating in this experiment if:


You are available to come 1 day (1 hour);

You do not use contact lenses during testing;

You do not use eye liner (delineator) during testing.In this experiment we want to verify what our eyes really see when we are engaged in a specific task.

The experiment consists of 1 session of 1 hour (one credit point).

Room: LS .09 - basement
Researcher e-mail: m.cerciello@campus.unimib.it
Soort onderzoek Eye-tracker Computertaakjes (lab onderzoek)
Begindatum 2015-02-09 00:00:00
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2015-08-31 23:59:59
Duur van het onderzoek 60 minuten
Beloning 1.00 Psychologie Research Credit

Wat denk jij van deze student? Online vragenlijsten | 0.50 Psychologie Research Credit

Dit onderzoek duurt ongeveer 30 minuten. In deze tijd zal je een aantal observaties doen, en daarover enkele vragenlijsten invullen. LET OP: Het is niet mogelijk om het onderzoek op je mobiele telefoon of tablet uit te voeren!
Soort onderzoek Online vragenlijsten
Begindatum 2015-04-02 00:00:00
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2015-06-13 23:59:59
Duur van het onderzoek 30 minuten
Beloning 0.50 Psychologie Research Credit