Welkom bij LAB !

LAB is onderdeel van de Psychologie, Communicatiewetenschap, Sociale Geografie en Planologie, Antropologie, Politicologie en Pedagogiek opleidingen. Allen onderdeel van de Faculteit der Maatschappij- en Gedragwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. De faculteit is nationaal en internationaal bekend om het onderwijs en onderzoek die ze uitvoert.

Op deze website kan je je aanmelden als je wilt deelnemen aan onderzoeken die gedaan worden door de Psychologie of Commnunicatiewetenschap.

Waarom zou jij deelnemen aan onderzoek?

  1. Bijdragen aan de wetenschap

    Alle kennis die we hebben over het denken en doen van mensen is dankzij onderzoek. Jij draagt als deelnemer van onderzoek dus bij aan de wetenschap. Daarnaast is het ook gewoon heel leuk! Hoe vaak krijg je de kans om rond te lopen in een Virtual Reality World of om een foto van je hersenen te zien?

  2. Geld verdienen

    Als je deelneemt aan onderzoek, krijg je betaald per uur dat een onderzoek duurt. De hoogte van het bedrag verschilt dus per onderzoek, afhankelijk van de duur en wat er van jou verwacht wordt. Er zijn onderzoeken die je thuis vanaf je computer kunt doen en niet veel tijd in beslag nemen. Er zijn ook onderzoeken waarvoor je een nacht moet doorbrengen in een slaaplab. Je wordt dan letterlijk slapend rijk!

Geen verplichtingen

Als je je inschrijft als deelnemer aan onderzoek bij LAB, verplicht je je tot niks. Er is geen minimum (of maximum) aantal onderzoeken waaraan je moet deelnemen. Je kunt zelf kiezen welke onderzoeken je leuk lijken en wanneer jij tijd hebt voor deelname.

Gebruik van je gegevens

Al het onderzoek dat door LAB wordt aangeboden voldoet aan de eisen van de Ethisch Commissie. Dit betekent onder andere dat er strikt vertrouwelijk met jouw persoonsgegevens en onderzoeksresultaten wordt omgegaan.

Waar vindt het onderzoek plaats?

Sommige onderzoeken kun je thuis vanaf je eigen computer doen. Voor andere onderzoeken moet je naar LAB op de Nieuwe Prinsengracht komen. De onderzoeker zal je de precieze locatie geven.

Psychologische testjes

Onderstaand een aantal testjes die je direct anoniem online kan uitvoeren:

Wat voor soort onderzoek doen we?
fMRI

Dit is een speciale MRI-techniek waarbij de activiteit van de hersenen door middel van de computer zichtbaar wordt gemaakt in een 3-dimensionaal beeld.

EEG (Elektro-encefalografie)

Bij het maken van een EEG wordt een aantal elektroden op het hoofd geplaatst waarmee elektrische signalen onder de schedel kunnen worden gemeten.

TMS (Transcraniële Magnetische Stimulatie)

TMS is een techniek waarmee de hersenactiviteit door middel van een magnetische puls zeer korte tijd kan worden stilgezet.

Questionnaires

Questionnaires zijn schriftelijke onderzoeken waarbij doormiddel van uitgebreide vragenlijsten gegevens worden verzameld.

Psychologienieuws

Psychologie-onderzoek aan de UvA is beste van Nederland

Het psychologie-onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam is het beste van Nederland. Dat blijkt uit het rapport van de visitatiecommissie over de periode 2005 – 2010. In het rapport (Assessment of Research Quality, Psychology 2005-2010, QANU July 2012), dat de onderzoekskwaliteit op het gebied van de psychologie onderzocht van acht Nederlandse universiteiten, behaalt de UvA de hoogste gemiddelde score van 4,65 op een schaal van 1 (slecht) tot 5 (excellent). Maar liefst driekwart van de aan de UvA toegekende scores bestaan uit de cijfers 4,5 en 5. Het rapport richtte zich op vier deelindicatoren: kwaliteit, productiviteit, (maatschappelijke) relevantie en vitaliteit. Prof. dr. Gerard Kerkhof, tot voor kort onderzoeksdirecteur van het Onderzoeksinstituut Psychologie, is trots op “zijn” onderzoekers. ‘We streven niet alleen naar excellentie, maar laten ook zien dat we heel erg goed zijn.’

Lees verder >>

LAB opent offcieel zijn deuren

In LAB zijn onderzoeksvoorzieningen en geavanceerde apparatuur van de Faculteit Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de UvA bijeengebracht: van slaaplab tot babylab en van virtual reality tot fMRI-hersenscanner. Op donderdag 14 juni opende LAB officieel zijn deuren.

Lees verder >>

Creatief denken

Wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam hebben, met een collega van de Rijksuniversiteit Groningen, ontdekt dat mensen creatiever worden wanneer zij beschikken over een groter werkgeheugen. Het beeld dat creativiteit vooral een spontaan, onbewust proces is, wordt met dit onderzoek weerlegd.

Lees verder >>

Ouderlijk verbod op verkeerde vrienden werkt averechts

Verkeerde vrienden zijn voor adolescenten net als verboden vruchten: gevaarlijk en onweerstaanbaar. Om hun kinderen te beschermen, verbieden sommige ouders omgang met verkeerde vrienden. Volgens jongerenonderzoeker Loes Keijsers van de Universiteit Utrecht werkt zo’n verbod op vriendschappen niet. Integendeel: een verbod drijft jongeren juist in de armen van delinquente vrienden.

Lees verder >>

Beslisnetwerk in hersenen gevoelig voor voorkennis

Het fronto-pariëtale netwerk in de hersenen (actief bij het maken van beslissingen) is betrokken bij het verwerken van voorkennis. Dat blijkt uit onderzoek van neurowetenschappers van de Universiteit van Amsterdam, in samenwerking met een collega van Ohio State University (VS).Het onderzoek geeft meer inzicht in de manier waarop voorkennis het maken van keuzes beïnvloedt.

Lees verder >>
Lopende onderzoeken

Geheugen Activatie Fysiologisch onderzoek, Computertaakjes (lab onderzoek), Vragenlijsten (lab onderzoek) | 4.00 Psychology Research Credit / 40.00 Euro

- Heb jij een angst voor slangen?
- Wil jij €40,- of 4 course credits verdienen?
- Kun jij twee opeenvolgende dagen naar het UvA lab op Roeterseiland komen?

Dan is dit onderzoek geknipt voor jou!

Het onderzoek is verspreid over 2 achtereenvolgende dagen. Beide sessies duren ongeveer 1 uur. Gedurende de verschillende sessies doe je computertaakjes, vul je vragenlijsten in en zullen speekselmonsters worden afgenomen om cortisol te meten. Tijdens de computersessies zal je beelden van slangen op het scherm te zien krijgen. Hiernaast zal soms ook een hard geluid via een koptelefoon te horen zijn. Het project loopt vanaf begin april tot begin juni. Stuur snel een mail met je telefoonnummer en dan neem ik contact met je op voor een afspraak.

Soort onderzoek Fysiologisch onderzoek, Computertaakjes (lab onderzoek), Vragenlijsten (lab onderzoek)
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2017-09-01 00:00:00
Duur van het onderzoek 120 minuten
Beloning 4.00 Psychology Research Credit / 40.00 Euro

The strategy behind predicting future events Eye-tracker, Computertaakjes (lab onderzoek) | 1.00 Psychology Research Credit / 10.00 Euro

With a simple behavioural task we aim to study how people make predictions about future events. We search for participants who are:
- Healthy
- Normal vision
- Proficient in English
- Right handed

People are very good in making predictions about future events. There are cues in the environment that we use to achieve this goal and in this study we want to investigate how we use them. By using a behavioural study involving a reaction time task and eye movements recording, we ask you to make predictions about what you will see next.

The test will take about one hour and we will give one credit for it.
We will be very grateful if you will participate and you will test your "prediction skills"!

Soort onderzoek Eye-tracker, Computertaakjes (lab onderzoek)
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2017-04-30 00:00:00
Duur van het onderzoek 60 minuten
Beloning 1.00 Psychology Research Credit / 10.00 Euro

Social Perceptions Online onderzoek | 0.25 Psychology Research Credit

How are people perceived if they engage in specific actions? This study examines this questions and your participation will help us to find answers. You will read a scenario in which somebody engages in an action and all you have to do is to rate him on several adjectives and disagree/agree with statements about him. All students can participate in the study, which is in English.
Soort onderzoek Online onderzoek
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2017-06-30 00:00:00
Duur van het onderzoek 15 minuten
Beloning 0.25 Psychology Research Credit

Emotionele situaties uit het dagelijkse leven Online onderzoek | 1.00 Psychology Research Credit

Wil je graag 1 proefpersoonpunt verdienen? Doe dan mee aan ons onderzoek!

In de Sociale Psychologie is het onderzoek naar emoties hot-topic. Emoties kleuren onze percepties van de wereld en zijn van belang voor onze sociale relaties en welzijn. Dit onderzoek gaat over welke emoties mensen beleven in specifieke situaties in hun dagelijks leven en hoe die emoties – als blik op de wereld – samenhangen met sociale relaties tussen mensen uit verschillende culturele groepen – een ander belangrijk onderwerp in onze huidige maatschappij.

Voor dit onderzoek hoef je enkel een online vragenlijst in te vullen (40-45 min). Iedere Nederlandssprekende participant van 18 jaar of ouder kan meedoen aan het onderzoek!
Soort onderzoek Online onderzoek
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2017-05-30 00:00:00
Duur van het onderzoek 60 minuten
Beloning 1.00 Psychology Research Credit

Seeing faces: Een EEG Studie EEG, Computertaakjes (lab onderzoek), Vragenlijsten (lab onderzoek) | 2.00 Psychology Research Credit / 20.00 Euro

In dit onderzoek wordt gekeken naar de waarneming van gezichten. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van EEG-metingen. Deelnemers voeren een computertaak uit en vullen vragenlijsten in.
Soort onderzoek EEG, Computertaakjes (lab onderzoek), Vragenlijsten (lab onderzoek)
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2017-07-31 00:00:00
Duur van het onderzoek 120 minuten
Beloning 2.00 Psychology Research Credit / 20.00 Euro

You and your friends! Online onderzoek | 0.50 Psychology Research Credit

YOU AND YOUR FRIENDS!

We are interested in finding out more about friendship networks and would like to ask your help by completing an online survey about you and your close friends.
Soort onderzoek Online onderzoek
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2017-05-15 00:00:00
Duur van het onderzoek 30 minuten
Beloning 0.50 Psychology Research Credit