Welkom bij LAB !

LAB is onderdeel van de Psychologie, Communicatiewetenschap, Sociale Geografie en Planologie, Antropologie, Politicologie en Pedagogiek opleidingen. Allen onderdeel van de Faculteit der Maatschappij- en Gedragwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. De faculteit is nationaal en internationaal bekend om het onderwijs en onderzoek die ze uitvoert.

Op deze website kan je je aanmelden als je wilt deelnemen aan onderzoeken die gedaan worden door de Psychologie of Commnunicatiewetenschap.

Waarom zou jij deelnemen aan onderzoek?

  1. Bijdragen aan de wetenschap

    Alle kennis die we hebben over het denken en doen van mensen is dankzij onderzoek. Jij draagt als deelnemer van onderzoek dus bij aan de wetenschap. Daarnaast is het ook gewoon heel leuk! Hoe vaak krijg je de kans om rond te lopen in een Virtual Reality World of om een foto van je hersenen te zien?

  2. Geld verdienen

    Als je deelneemt aan onderzoek, krijg je betaald per uur dat een onderzoek duurt. De hoogte van het bedrag verschilt dus per onderzoek, afhankelijk van de duur en wat er van jou verwacht wordt. Er zijn onderzoeken die je thuis vanaf je computer kunt doen en niet veel tijd in beslag nemen. Er zijn ook onderzoeken waarvoor je een nacht moet doorbrengen in een slaaplab. Je wordt dan letterlijk slapend rijk!

Geen verplichtingen

Als je je inschrijft als deelnemer aan onderzoek bij LAB, verplicht je je tot niks. Er is geen minimum (of maximum) aantal onderzoeken waaraan je moet deelnemen. Je kunt zelf kiezen welke onderzoeken je leuk lijken en wanneer jij tijd hebt voor deelname.

Gebruik van je gegevens

Al het onderzoek dat door LAB wordt aangeboden voldoet aan de eisen van de Ethisch Commissie. Dit betekent onder andere dat er strikt vertrouwelijk met jouw persoonsgegevens en onderzoeksresultaten wordt omgegaan.

Waar vindt het onderzoek plaats?

Sommige onderzoeken kun je thuis vanaf je eigen computer doen. Voor andere onderzoeken moet je naar LAB op de Nieuwe Prinsengracht komen. De onderzoeker zal je de precieze locatie geven.

Psychologische testjes

Onderstaand een aantal testjes die je direct anoniem online kan uitvoeren:

Wat voor soort onderzoek doen we?
fMRI

Dit is een speciale MRI-techniek waarbij de activiteit van de hersenen door middel van de computer zichtbaar wordt gemaakt in een 3-dimensionaal beeld.

EEG (Elektro-encefalografie)

Bij het maken van een EEG wordt een aantal elektroden op het hoofd geplaatst waarmee elektrische signalen onder de schedel kunnen worden gemeten.

TMS (Transcraniële Magnetische Stimulatie)

TMS is een techniek waarmee de hersenactiviteit door middel van een magnetische puls zeer korte tijd kan worden stilgezet.

Questionnaires

Questionnaires zijn schriftelijke onderzoeken waarbij doormiddel van uitgebreide vragenlijsten gegevens worden verzameld.

Lopende onderzoeken

Check jij dagelijks je Facebook en lijkt het je wel wat als je daar betaald voor wordt? Let op: je kunt je tot aanstaande maandag 26 februari inschrijven! Online onderzoek | 6.00 Communication Science Research Credit / 30.00 Euro

(This message is for Dutch people only, sorry!)

Doe mee aan een leuk onderzoek en verdien 300* euro met jouw (vrienden)groep! (Of 6 participatiepunten; zie onder). Wat je daarvoor moet doen is vrij simpel. In dit onderzoek vragen we je dagelijks een soort-Facebook app te bekijken en 6 weken lang elke dag een hele korte (maximaal 1 minuut) vragenlijst in te vullen. Deze kun je bij wijze van spreken invullen als je op de wc zit! Aan het begin en het eind zal je nog een extra vragenlijst invullen. Hiervoor krijg je 300* euro met jouw (vrienden)groep van 10 (je kan je ook inschrijven met een kleinere groep). Een leuk bedrag om bijvoorbeeld te gebruiken voor een etentje of een feestje met z’n allen! De enige vereisten zijn dat je student bent en een Facebook profiel hebt. Ben je communicatiestudent aan de UvA? Dan kan je hier ook zes participatiepunten voor krijgen.

Dit onderzoek zal in maart beginnen.

Interesse? Mail dan naar meldmijnvriendengroepaan@hotmail.com met de volgende gegevens:
- De naam van iedere deelnemer uit de groep
- Telefoonnummers
- E-mailadressen
- Woonplaatsen
- Iedereen zijn profielnaam op facebook

* Bij een groep van 10 personen, dus 30 euro pp. Bij grotere groepen krijgen jullie 30 euro per extra persoon. Je ontvangt dus altijd 30 euro per persoon. Minimale groepsgrootte is 4 personen.

Soort onderzoek Online onderzoek
Vrije inloop Nee
Einddatum 2018-06-01 00:00:00
Duur van het onderzoek 280 minuten
Beloning 6.00 Communication Science Research Credit / 30.00 Euro
Taal Dutch Only

Weg met dat gepieker! Vragenlijsten (lab onderzoek) | 2.00 Psychology Research Credit / 20.00 Euro

Heb jij ook wel eens last van piekeren? Kan jij je ontzettend druk maken om je werk of om je studie? Dan bieden wij jou de kans om hier een einde aan te maken!

Wij zoeken Nederlandse proefpersonen voor het testen van een korte meditatiegerichte behandeling voor piekeren.

Het onderzoek zal op 2 opeenvolgende dagen plaatsvinden. De eerste dag zal het ongeveer 1,5 uur duren en de tweede dag een half uur. Hiermee kan je 2 proefpersoonpunten of 20 euro verdienen.

Heb je interesse? Meld je aan, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!
Soort onderzoek Vragenlijsten (lab onderzoek)
Vrije inloop Nee
Einddatum 2018-04-21 00:00:00
Duur van het onderzoek 120 minuten
Beloning 2.00 Psychology Research Credit / 20.00 Euro
Taal Dutch Only

Persoonlijkheid, emoties en gedrag Online onderzoek | 0.75 Psychology Research Credit

Voor ons onderzoek naar persoonlijkheid, emoties en gedrag zijn wij op zoek naar deelnemers! Tijdens het onderzoek beeld je je in hoe jij je zou voelen en gedragen in verschillende situaties. Daarnaast vul je verschillende vragenlijsten in. Het online onderzoek duurt ongeveer 45 minuten. Ben jij 18 jaar of ouder en spreek je vloeiend Nederlands? Doe mee!
Soort onderzoek Online onderzoek
Vrije inloop Nee
Einddatum 2018-05-10 00:00:00
Duur van het onderzoek 45 minuten
Beloning 0.75 Psychology Research Credit
Taal Dutch Only

Overleef jij de wildernis? Vragenlijsten (lab onderzoek) | 1.00 Psychology Research Credit

Kijk met twee andere deelnemers korte filmfragmenten en voer uitdagende groepstaken uit.

Als Nederlands niet je moedertaal is en/of je al ervaring hebt met Survival Tasks, kan je helaas niet meedoen aan dit experiment.


Soort onderzoek Vragenlijsten (lab onderzoek)
Vrije inloop Ja
Einddatum 2018-03-31 00:00:00
Duur van het onderzoek 60 minuten
Beloning 1.00 Psychology Research Credit
Taal Dutch Only

Geef je mening en waag een gokje! Computertaakjes (lab onderzoek), Vragenlijsten (lab onderzoek) | 1.00 Psychology Research Credit

In dit onderzoek passeren verschillende onderwerpen de revue. Zo zijn we onder meer benieuwd naar jouw attitudes en of je een gokje durft te wagen!

Zin om mee te doen?

Het onderzoek vindt plaats in het lab en duurt ongeveer een uur. Tussen 19 maart en 6 april kan je bij ons terecht!
Soort onderzoek Computertaakjes (lab onderzoek), Vragenlijsten (lab onderzoek)
Vrije inloop Ja
Einddatum 2018-04-07 00:00:00
Duur van het onderzoek 60 minuten
Beloning 1.00 Psychology Research Credit
Taal Dutch Only

Semantic Processing of Invisible Pictures Computertaakjes (lab onderzoek) | 1.00 Psychology Research Credit

Dit onderzoek is geschikt voor elke deelnemer tussen de 18 en 65 jaar met Nederlands als moedertaal en normaal of gecorrigeerd zicht (bijv. bril/contact lenzen).

We onderzoeken de semantische verwerking van onzichtbare afbeeldingen. Het is een computertaak. Deelnemers voltooien woord- en afbeeldingscategorisatietaken. Responses zullen worden verzameld via het indrukken van toetsen op het keyboard.

Het onderzoek duurt 60min. Korte pauzes kunnen worden genomen tussen de subonderdelen van het onderzoek.
Soort onderzoek Computertaakjes (lab onderzoek)
Vrije inloop Nee
Einddatum 2018-08-31 00:00:00
Duur van het onderzoek 60 minuten
Beloning 1.00 Psychology Research Credit
Taal Dutch Only