Welkom bij LAB !

LAB is onderdeel van de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen die bestaat uit Psychologie, Politicologie, Sociologie, Antropologie, Communicatiewetenschap, Sociale Geografie, Planologie en Internationale Ontwikkelingsstudies, Pedagogiek, Onderwijskunde en Lerarenopleiding. Communicatiewetenschap, Sociale Geografie en Planologie, Antropologie, Politicologie en Pedagogiek opleidingen. De faculteit is nationaal en internationaal bekend om het onderwijs en onderzoek die ze uitvoert.

Onderzoekers die hun onderzoek willen indienen bij de Commissie Ethiek of onderzoek willen doen in het lab moeten eerst inloggen met de knop rechtsboven in het scherm.

Voor studenten die willen mee doen aan onderzoek is onderstaande informatie van belang.

Op deze website kan je je aanmelden als je wilt deelnemen aan onderzoeken die gedaan worden door de Psychologie of Commnunicatiewetenschap.

Waarom zou jij deelnemen aan onderzoek?

  1. Bijdragen aan de wetenschap

    Alle kennis die we hebben over het denken en doen van mensen is dankzij onderzoek. Jij draagt als deelnemer van onderzoek dus bij aan de wetenschap. Daarnaast is het ook gewoon heel leuk! Hoe vaak krijg je de kans om rond te lopen in een Virtual Reality World of om een foto van je hersenen te zien?

  2. Geld verdienen

    Als je deelneemt aan onderzoek, krijg je betaald per uur dat een onderzoek duurt. De hoogte van het bedrag verschilt dus per onderzoek, afhankelijk van de duur en wat er van jou verwacht wordt. Er zijn onderzoeken die je thuis vanaf je computer kunt doen en niet veel tijd in beslag nemen. Er zijn ook onderzoeken waarvoor je een nacht moet doorbrengen in een slaaplab. Je wordt dan letterlijk slapend rijk!

Geen verplichtingen

Als je je inschrijft als deelnemer aan onderzoek bij LAB, verplicht je je tot niks. Er is geen minimum (of maximum) aantal onderzoeken waaraan je moet deelnemen. Je kunt zelf kiezen welke onderzoeken je leuk lijken en wanneer jij tijd hebt voor deelname.

Gebruik van je gegevens

Al het onderzoek dat door LAB wordt aangeboden voldoet aan de eisen van de Ethisch Commissie. Dit betekent onder andere dat er strikt vertrouwelijk met jouw persoonsgegevens en onderzoeksresultaten wordt omgegaan.

Waar vindt het onderzoek plaats?

Sommige onderzoeken kun je thuis vanaf je eigen computer doen. Voor andere onderzoeken moet je naar LAB op de Nieuwe Prinsengracht komen. De onderzoeker zal je de precieze locatie geven.

Psychologische testjes

Onderstaand een aantal testjes die je direct anoniem online kan uitvoeren:

Wat voor soort onderzoek doen we?
fMRI

Dit is een speciale MRI-techniek waarbij de activiteit van de hersenen door middel van de computer zichtbaar wordt gemaakt in een 3-dimensionaal beeld.

EEG (Elektro-encefalografie)

Bij het maken van een EEG wordt een aantal elektroden op het hoofd geplaatst waarmee elektrische signalen onder de schedel kunnen worden gemeten.

TMS (Transcraniële Magnetische Stimulatie)

TMS is een techniek waarmee de hersenactiviteit door middel van een magnetische puls zeer korte tijd kan worden stilgezet.

Questionnaires

Questionnaires zijn schriftelijke onderzoeken waarbij doormiddel van uitgebreide vragenlijsten gegevens worden verzameld.

Lopende onderzoeken

Entertaining TV Fysiologisch onderzoek, Computertaakjes (lab onderzoek), Vragenlijsten (lab onderzoek) | 2.00 Communication Science Research Credit

Are you a student? Do you enjoy watching TV (Netflix included)? Then you are the ideal participant for this study!

During a 60 minute session, you will be asked to choose from a selection of fun TV shows to watch and then will answer questions afterwards. It’s that easy. Sign up now for a timeslot. Watching TV at the UvA? #winning

Thank you for your time. I look forwarded to your participation!
Soort onderzoek Fysiologisch onderzoek, Computertaakjes (lab onderzoek), Vragenlijsten (lab onderzoek)
Vrije inloop Nee
Einddatum 2019-06-28 00:00:00
Duur van het onderzoek 60 minuten
Beloning 2.00 Communication Science Research Credit
Taal English Only

Waar ben je bang voor? Spinstudie 2 Vragenlijsten (lab onderzoek) | 1.00 Psychology Research Credit / 10.00 Euro

-----Nederlandse tekst-----

!Alleen vrouwelijke deelnemers kunnen deelnemen!

Het doel van dit experiment is om meer inzicht te krijgen in waarom mensen bang zijn voor spinnen. Als eerste zal je gevraagd worden om een paar vragenlijsten in te vullen over jouw angst (of gebrek aan angst). Als onderdeel van het experiment, is er ook een korte blootstelling aan een spin, wat van te voren volledig aan je wordt uitgelegd. Het experiment duurt een uur. Één deelnemer wordt geselecteerd die tot 100 euro kan ontvangen afhankelijk van de prestatie op verschillende taken.

We zijn op zoek naar deelnemers met de volgende criteria:

-vrouwen tussen 18-35
-Een hoge of extreme angst voor spinnen of…
-een gemiddelde of lage angst voor spinnen (vrij neutraal tegenover spinnen)
-Vloeiend in Nederlands of Engels
-Gebruiken geen psychotrope medicatie (bijvoorbeeld antidepressiva)
-Zijn fysiek en mentaal gezond
-Je hebt NIET meegedaan aan het vorige onderzoek “what are you afraid of? –spider study”

Vul onze korte (minder dan 5 minuten) screener in om te kijken of je mee kunt doen:
https://uvafeb.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_2tRe7D2oJG75npj

Registreer je vervolgens op deze lab pagina!
Soort onderzoek Vragenlijsten (lab onderzoek)
Vrije inloop Nee
Einddatum 2020-01-14 00:00:00
Duur van het onderzoek 60 minuten
Beloning 1.00 Psychology Research Credit / 10.00 Euro
Taal Dutch or English

EEG onderzoek naar attitudes en overtuigingen EEG | 20.00 Euro

In dit EEG onderzoek krijg je zinnen en woorden te lezen die je steeds moet beoordelen. Tijdens het onderzoek wordt EEG gemeten door middel van een cap met elektroden. Het is hierbij belangrijk dat je zo stil mogelijk zit en niet teveel oogbewegingen maakt. In totaal duur het experiment ongeveer 2 uur en je ontvangt hiervoor 20 euro.

Let op:
- Voorafgaand aan het onderzoek vul je een korte vragenlijst in: https://nlpsych.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_8vV7juAY6FozNdj

Op basis hiervan wordt bepaald of je mee kunt doen aan het onderzoek!
- Je kunt alleen meedoen aan dit onderzoek als je rechtshandig bent!
- Als je contactlenzen draagt, neem dan bij voorkeur een bril mee naar het experiment!!
Soort onderzoek EEG
Vrije inloop Nee
Einddatum 2019-12-31 00:00:00
Duur van het onderzoek 120 minuten
Beloning 20.00 Euro
Taal Dutch Only

Kies dit onderzoek! Of niet. Online onderzoek | 0.50 Psychology Research Credit

Hoe goed ben jij in het maken van keuzes? Heel slecht zal het vast niet zijn, aangezien je al besloten hebt om op dit onderzoek te klikken.

Als jij jouw keuzegedrag eens echt op de proef wil stellen, neem dan deel aan dit onderzoek!

Het onderzoek bestaat uit verschillende computer taakjes waarin je keuzes moet maken. Het varieert in bijvoorbeeld kiezen tussen producten , meedoen aan een loterij of wordt er een casus aan je voorgelegd waar een keuze uit volgt.
Soort onderzoek Online onderzoek
Vrije inloop Nee
Einddatum 2019-05-01 00:00:00
Duur van het onderzoek 30 minuten
Beloning 0.50 Psychology Research Credit
Taal Dutch Only

Wat doe je? Reageren op mensen in emotionele situaties. EEG, Computertaakjes (lab onderzoek), Vragenlijsten (lab onderzoek) | 0.50 Psychology Research Credit / 5.00 Euro

We zijn geïnteresseerd in hoe deelnemers reageren op mensen in een emotionele situatie. Het experiment omvat het plaatsen van elektroden op het gezicht van de deelnemers.

Voor deze studie zoeken we alleen vrouwen jonger dan 40 jaar.

In verband met de planning, vragen we je geen tijden te kiezen op dezelfde dag waarop je dit invult. We kunnen dan niet garanderen dat de proefleider het experiment kan voorbereiden.
Soort onderzoek EEG, Computertaakjes (lab onderzoek), Vragenlijsten (lab onderzoek)
Vrije inloop Nee
Einddatum 2019-04-30 00:00:00
Duur van het onderzoek 30 minuten
Beloning 0.50 Psychology Research Credit / 5.00 Euro
Taal Dutch Only

Attention and Prediction Computertaakjes (lab onderzoek) | 1.50 Psychology Research Credit / 15.00 Euro

In this study we want to test how predictions that we form about our sensory environment influence perception. In this experiment you will be doing a computer task in which you will need to detect two targets embedded in a stream of non-target stimuli. Importantly, one combination of targets will be more likely than the other. At the end of each trial, you will simply need to give a response about which targets you saw and give an indication of the visibility of those targets.

If you are interested in participating in this experiment, email us and we will get back to you as soon as we can!
Soort onderzoek Computertaakjes (lab onderzoek)
Vrije inloop Nee
Einddatum 2019-11-01 00:00:00
Duur van het onderzoek 90 minuten
Beloning 1.50 Psychology Research Credit / 15.00 Euro
Taal English Only