Welkom bij LAB !

LAB is onderdeel van de Psychologie, Communicatiewetenschap, Sociale Geografie en Planologie, Antropologie, Politicologie en Pedagogiek opleidingen. Allen onderdeel van de Faculteit der Maatschappij- en Gedragwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. De faculteit is nationaal en internationaal bekend om het onderwijs en onderzoek die ze uitvoert.

Op deze website kan je je aanmelden als je wilt deelnemen aan onderzoeken die gedaan worden door de Psychologie of Commnunicatiewetenschap.

Waarom zou jij deelnemen aan onderzoek?

  1. Bijdragen aan de wetenschap

    Alle kennis die we hebben over het denken en doen van mensen is dankzij onderzoek. Jij draagt als deelnemer van onderzoek dus bij aan de wetenschap. Daarnaast is het ook gewoon heel leuk! Hoe vaak krijg je de kans om rond te lopen in een Virtual Reality World of om een foto van je hersenen te zien?

  2. Geld verdienen

    Als je deelneemt aan onderzoek, krijg je betaald per uur dat een onderzoek duurt. De hoogte van het bedrag verschilt dus per onderzoek, afhankelijk van de duur en wat er van jou verwacht wordt. Er zijn onderzoeken die je thuis vanaf je computer kunt doen en niet veel tijd in beslag nemen. Er zijn ook onderzoeken waarvoor je een nacht moet doorbrengen in een slaaplab. Je wordt dan letterlijk slapend rijk!

Geen verplichtingen

Als je je inschrijft als deelnemer aan onderzoek bij LAB, verplicht je je tot niks. Er is geen minimum (of maximum) aantal onderzoeken waaraan je moet deelnemen. Je kunt zelf kiezen welke onderzoeken je leuk lijken en wanneer jij tijd hebt voor deelname.

Gebruik van je gegevens

Al het onderzoek dat door LAB wordt aangeboden voldoet aan de eisen van de Ethisch Commissie. Dit betekent onder andere dat er strikt vertrouwelijk met jouw persoonsgegevens en onderzoeksresultaten wordt omgegaan.

Waar vindt het onderzoek plaats?

Sommige onderzoeken kun je thuis vanaf je eigen computer doen. Voor andere onderzoeken moet je naar LAB op de Nieuwe Prinsengracht komen. De onderzoeker zal je de precieze locatie geven.

Psychologische testjes

Onderstaand een aantal testjes die je direct anoniem online kan uitvoeren:

Wat voor soort onderzoek doen we?
fMRI

Dit is een speciale MRI-techniek waarbij de activiteit van de hersenen door middel van de computer zichtbaar wordt gemaakt in een 3-dimensionaal beeld.

EEG (Elektro-encefalografie)

Bij het maken van een EEG wordt een aantal elektroden op het hoofd geplaatst waarmee elektrische signalen onder de schedel kunnen worden gemeten.

TMS (Transcraniële Magnetische Stimulatie)

TMS is een techniek waarmee de hersenactiviteit door middel van een magnetische puls zeer korte tijd kan worden stilgezet.

Questionnaires

Questionnaires zijn schriftelijke onderzoeken waarbij doormiddel van uitgebreide vragenlijsten gegevens worden verzameld.

Psychologienieuws

Psychologie-onderzoek aan de UvA is beste van Nederland

Het psychologie-onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam is het beste van Nederland. Dat blijkt uit het rapport van de visitatiecommissie over de periode 2005 – 2010. In het rapport (Assessment of Research Quality, Psychology 2005-2010, QANU July 2012), dat de onderzoekskwaliteit op het gebied van de psychologie onderzocht van acht Nederlandse universiteiten, behaalt de UvA de hoogste gemiddelde score van 4,65 op een schaal van 1 (slecht) tot 5 (excellent). Maar liefst driekwart van de aan de UvA toegekende scores bestaan uit de cijfers 4,5 en 5. Het rapport richtte zich op vier deelindicatoren: kwaliteit, productiviteit, (maatschappelijke) relevantie en vitaliteit. Prof. dr. Gerard Kerkhof, tot voor kort onderzoeksdirecteur van het Onderzoeksinstituut Psychologie, is trots op “zijn” onderzoekers. ‘We streven niet alleen naar excellentie, maar laten ook zien dat we heel erg goed zijn.’

Lees verder >>

LAB opent offcieel zijn deuren

In LAB zijn onderzoeksvoorzieningen en geavanceerde apparatuur van de Faculteit Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de UvA bijeengebracht: van slaaplab tot babylab en van virtual reality tot fMRI-hersenscanner. Op donderdag 14 juni opende LAB officieel zijn deuren.

Lees verder >>

Creatief denken

Wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam hebben, met een collega van de Rijksuniversiteit Groningen, ontdekt dat mensen creatiever worden wanneer zij beschikken over een groter werkgeheugen. Het beeld dat creativiteit vooral een spontaan, onbewust proces is, wordt met dit onderzoek weerlegd.

Lees verder >>

Ouderlijk verbod op verkeerde vrienden werkt averechts

Verkeerde vrienden zijn voor adolescenten net als verboden vruchten: gevaarlijk en onweerstaanbaar. Om hun kinderen te beschermen, verbieden sommige ouders omgang met verkeerde vrienden. Volgens jongerenonderzoeker Loes Keijsers van de Universiteit Utrecht werkt zo’n verbod op vriendschappen niet. Integendeel: een verbod drijft jongeren juist in de armen van delinquente vrienden.

Lees verder >>

Beslisnetwerk in hersenen gevoelig voor voorkennis

Het fronto-pariëtale netwerk in de hersenen (actief bij het maken van beslissingen) is betrokken bij het verwerken van voorkennis. Dat blijkt uit onderzoek van neurowetenschappers van de Universiteit van Amsterdam, in samenwerking met een collega van Ohio State University (VS).Het onderzoek geeft meer inzicht in de manier waarop voorkennis het maken van keuzes beïnvloedt.

Lees verder >>
Lopende onderzoeken

Vitamine Studie fMRI, Computertaakjes (lab onderzoek), Vragenlijsten (lab onderzoek) | 5.00 Psychology Research Credit

Deze studie is alleen toegankelijk voor deelnemers van de PiOP 2017 studie.
Soort onderzoek fMRI, Computertaakjes (lab onderzoek), Vragenlijsten (lab onderzoek)
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2017-09-01 00:00:00
Duur van het onderzoek 30 minuten
Beloning 5.00 Psychology Research Credit

Atlasing the human subcortex: 7T MRI study fMRI | 20.00 Euro

[In Dutch] Dit is een longitudinale studie waarvoor je over een periode van vier jaar, eenmaal per jaar wordt uitgenodigd om een structurele MRI scan te ondergaan bij het AMC (dus 4 scans in totaal). Een scan sessie zal 90 minuten duren, waarvan je ongeveer één uur in de scanner ligt. Je krijgt hiervoor een vergoeding van €20,- per scan sessie. Je hoeft geen taakje te doen tijdens het scannen, maar je kunt eventueel naar een filmpje kijken of muziek luisteren. Het doel van dit onderzoek is om met ultra-hoge resolutie (7T) MRI een gedetailleerde atlas van de menselijke subcortex te ontwikkelen. Kleine subcorticale hersenstructuren zijn betrokken bij meerdere hersenziekten, waaronder de ziekte van Parkinson en verschillende psychiatrische stoornissen. Om mee te kunnen doen met dit onderzoek moet je tussen 31 en 80 jaar oud zijn, gezond zijn en gedurende één uur stil kunnen liggen. Vóór de scansessie zal nog een screening plaatsvinden om te kijken of je geschikt bent voor MRI onderzoek.

[In English] This is a longitudinal study for which you will be invited once a year over a period of four years to undergo a structural MRI scan at the AMC (so 4 scans in total). One scan session will take 90 minutes, of which you will spend approximately one hour inside the scanner. You will receive a €20,- compensation for each scan session. You will not have to perform any task during scanning, but you can watch a movie or listen to music if you want. The goal of this study is to use ultra-high resolution (7T) MRI to construct a detailed atlas of the human subcortex. Small subcortical brain structures are implicated in many brain diseases, including Parkinson's Disease and several psychiatric disorders. To participate in this study, you need to be between 31 and 80 years old, healthy, and able to lie still for one hour. Prior to scanning, you will be screened for compatibility with MRI.


Soort onderzoek fMRI
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2020-12-31 00:00:00
Duur van het onderzoek 90 minuten
Beloning 20.00 Euro

Geef jouw mening! Online onderzoek | 0.50 Psychology Research Credit

Ben jij iemand die altijd zijn mening klaar heeft? Vind jij het leuk om je mening te geven over interessante onderwerpen? Dan zoeken wij jou!

Beheersing van de Nederlandse taal is een vereiste.
Soort onderzoek Online onderzoek
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2017-07-31 00:00:00
Duur van het onderzoek 30 minuten
Beloning 0.50 Psychology Research Credit

Virtual reality Fysiologisch onderzoek, Virtual Reality, Computertaakjes (lab onderzoek), Vragenlijsten (lab onderzoek) | 0.75 Psychology Research Credit

Als je ooit al eens in een virtuele wereld hebt rond willen lopen, dit is je kans!
We weten dat mensen vrij goed zijn in het aanvoelen van de aanwezigheid van anderen. In dit onderzoek gaan we kijken of dat gevoel zich ook vertaalt naar de virtuele wereld. Voor al onze virtual reality onderzoeken geldt helaas dat je niet kunt deelnemen aan het onderzoek als je bent gediagnosticeerd met schizofrenie, angststoornissen of epilepsie. Dit onderzoek is uitsluitend voor Nederlands sprekende deelnemers.
Soort onderzoek Fysiologisch onderzoek, Virtual Reality, Computertaakjes (lab onderzoek), Vragenlijsten (lab onderzoek)
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2017-08-01 00:00:00
Duur van het onderzoek 45 minuten
Beloning 0.75 Psychology Research Credit

What is news? Decide yourself! Online onderzoek | 0.75 Communication Science Research Credit

This online survey let's you select which news items you want to read, and includes a reaction time task.
Soort onderzoek Online onderzoek
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2017-08-10 00:00:00
Duur van het onderzoek 45 minuten
Beloning 0.75 Communication Science Research Credit

Leer putten als Tiger Woods Fysiologisch onderzoek | 1.00 Psychology Research Credit

Goed dat je dit even leest!
Dit onderzoekje probeert uit te zoeken op welke manier je het beste een motorische taak kunt leren. Aan de hand van een golf taak (putten) en een training leer je putten als de beste. Wees de koning van ieder vriendschappelijk midgetgolfpotje.
Dus neem even een uur pauze van je studie en doe mee aan dit onderzoekje, je hebt het verdiend!

Soort onderzoek Fysiologisch onderzoek
Vrije Inloop Ja
Einddatum 2017-07-29 00:00:00
Duur van het onderzoek 60 minuten
Beloning 1.00 Psychology Research Credit