Welkom bij LAB !

LAB is onderdeel van de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen die bestaat uit Psychologie, Politicologie, Sociologie, Antropologie, Communicatiewetenschap, Sociale Geografie, Planologie en Internationale Ontwikkelingsstudies, Pedagogiek, Onderwijskunde en Lerarenopleiding. Communicatiewetenschap, Sociale Geografie en Planologie, Antropologie, Politicologie en Pedagogiek opleidingen. De faculteit is nationaal en internationaal bekend om het onderwijs en onderzoek die ze uitvoert.

Onderzoekers die hun onderzoek willen indienen bij de Commissie Ethiek of onderzoek willen doen in het lab moeten eerst inloggen met de knop rechtsboven in het scherm.

Voor studenten die willen mee doen aan onderzoek is onderstaande informatie van belang.

Op deze website kan je je aanmelden als je wilt deelnemen aan onderzoeken die gedaan worden door de Psychologie of Commnunicatiewetenschap.

Waarom zou jij deelnemen aan onderzoek?

  1. Bijdragen aan de wetenschap

    Alle kennis die we hebben over het denken en doen van mensen is dankzij onderzoek. Jij draagt als deelnemer van onderzoek dus bij aan de wetenschap. Daarnaast is het ook gewoon heel leuk! Hoe vaak krijg je de kans om rond te lopen in een Virtual Reality World of om een foto van je hersenen te zien?

  2. Geld verdienen

    Als je deelneemt aan onderzoek, krijg je betaald per uur dat een onderzoek duurt. De hoogte van het bedrag verschilt dus per onderzoek, afhankelijk van de duur en wat er van jou verwacht wordt. Er zijn onderzoeken die je thuis vanaf je computer kunt doen en niet veel tijd in beslag nemen. Er zijn ook onderzoeken waarvoor je een nacht moet doorbrengen in een slaaplab. Je wordt dan letterlijk slapend rijk!

Geen verplichtingen

Als je je inschrijft als deelnemer aan onderzoek bij LAB, verplicht je je tot niks. Er is geen minimum (of maximum) aantal onderzoeken waaraan je moet deelnemen. Je kunt zelf kiezen welke onderzoeken je leuk lijken en wanneer jij tijd hebt voor deelname.

Gebruik van je gegevens

Al het onderzoek dat door LAB wordt aangeboden voldoet aan de eisen van de Ethisch Commissie. Dit betekent onder andere dat er strikt vertrouwelijk met jouw persoonsgegevens en onderzoeksresultaten wordt omgegaan.

Waar vindt het onderzoek plaats?

Sommige onderzoeken kun je thuis vanaf je eigen computer doen. Voor andere onderzoeken moet je naar LAB op de Nieuwe Prinsengracht komen. De onderzoeker zal je de precieze locatie geven.

Wat voor soort onderzoek doen we?
fMRI

Dit is een speciale MRI-techniek waarbij de activiteit van de hersenen door middel van de computer zichtbaar wordt gemaakt in een 3-dimensionaal beeld.

EEG (Elektro-encefalografie)

Bij het maken van een EEG wordt een aantal elektroden op het hoofd geplaatst waarmee elektrische signalen onder de schedel kunnen worden gemeten.

TMS (Transcraniële Magnetische Stimulatie)

TMS is een techniek waarmee de hersenactiviteit door middel van een magnetische puls zeer korte tijd kan worden stilgezet.

Questionnaires

Questionnaires zijn schriftelijke onderzoeken waarbij doormiddel van uitgebreide vragenlijsten gegevens worden verzameld.

Lopende onderzoeken

Spreken en zwijgen in relaties Vragenlijsten (lab onderzoek), Fysiologisch onderzoek | 3.00 Psychology Research Credit

SPREKEN EN ZWIJGEN IN RELATIES

We zijn op zoek naar studenten die minstens 6 maanden een relatie hebben en samen met hun partner mee willen doen aan een onderzoek. Als je partner geen UvA student is krijg jij de proefpersoonpunten van je partner en dan verdien je dus dubbele proefpersoonpunten, d.w.z. 3 punten, in anderhalf uur.* Het onderzoek bestaat uit een interactietaak met je partner en het (anoniem) invullen van enkele vragenlijsten. Jullie hartslag zal worden gemeten. Het is belangrijk dat jullie geen hartklachten hebben en geen hartmedicatie gebruiken.

Lijkt het jou leuk om samen met je partner deel te nemen aan dit experiment? Of ken jij een student die minimaal 6 maanden een relatie heeft en mee zou willen doen? Stuur dan een mailtje.

Deelname kan alleen op afspraak.

* Behalve als jouw partner ook een student psychologie aan de UvA is en de proefpersoonpunten zelf nodig heeft.
Soort onderzoek Vragenlijsten (lab onderzoek), Fysiologisch onderzoek
Vrije inloop Nee
Einddatum 2020-09-01 00:00:00
Duur van het onderzoek 90 minuten
Beloning 3.00 Psychology Research Credit
Taal Dutch Only

fMRI study on the visibility of objects fMRI, Computertaakjes (lab onderzoek) | 2.00 Psychology Research Credit / 20.00 Euro

This is an fMRI study! You will perform a visual processing task in a scanner with a strong magnetic field. Before participating, the researcher will contact you and explain the procedure in more detail.

In this visual processing study, you will be shown pictures of faces and houses that are flashed briefly. Your task is to indicate whether the picture was a face or a house, and whether it was visible or invisible.

We are looking for participants between 18 and 40 years old with normal or correct-to-normal vision.

Hope to see you soon!

-----Nederlandse tekst-----Dit is een fMRI onderzoek! Je zult een visuele verwerkingstaak uitvoeren in een scanner met een sterk magnetisch veld. Vooraf aan het onderzoek zal de onderzoeker contact met je opnemen voor verdere uitleg.

In deze visuele verwerkingstaak zul je snel voorbij flitsende plaatjes van gezichten en huizen te zien krijgen. Jouw taak is om aan te geven of het geflitse plaatje een huis of een gezicht was, en of het plaatje wel of niet zichtbaar was.

We zijn opzoek naar participanten tussen de 18 en 40 jaar met normaal of gecorrigeerd zicht.
Soort onderzoek fMRI, Computertaakjes (lab onderzoek)
Vrije inloop Nee
Einddatum 2019-08-31 00:00:00
Duur van het onderzoek 120 minuten
Beloning 2.00 Psychology Research Credit / 20.00 Euro
Taal Dutch or English

Summer Time Study Computertaakjes (lab onderzoek), Vragenlijsten (lab onderzoek) | 1.00 Psychology Research Credit / 10.00 Euro

The study consists of two parts. In the first part, you will listen to short recording and answer a couple of questions. In the second part, you will complete a team game together with other students through the computer.

The study is in English. You need to between 18 and 35 years old to participate in this study.
Soort onderzoek Computertaakjes (lab onderzoek), Vragenlijsten (lab onderzoek)
Vrije inloop Ja
Einddatum 2019-07-13 00:00:00
Duur van het onderzoek 60 minuten
Beloning 1.00 Psychology Research Credit / 10.00 Euro
Taal English Only

Taal experiment Computertaakjes (lab onderzoek), Vragenlijsten (lab onderzoek) | 0.25 Psychology Research Credit / 2.50 Euro

In dit experiment moet je woorden classificeren op basis van een aantal eigenschappen.

U kunt deelnemen aan deze studie:
- als Nederlands uw moedertaal is
- als u ten minste 16 jaar oud bent.
Soort onderzoek Computertaakjes (lab onderzoek), Vragenlijsten (lab onderzoek)
Vrije inloop Ja
Einddatum 2019-12-31 00:00:00
Duur van het onderzoek 15 minuten
Beloning 0.25 Psychology Research Credit / 2.50 Euro
Taal Dutch Only

De biologie van het bewustzijn EEG, Eye-tracker, Computertaakjes (lab onderzoek) | 240.00 Euro

Beste geïnteresseerde,

Wij zijn op zoek naar gezonde mannelijke vrijwilligers tussen de 18 en 30 jaar die mee willen werken aan een wetenschappelijk onderzoek naar de biologische mechanismen van bewustzijn. Het betreft een onderzoek waarbij u op verschillende dagen wordt getest in een EEG-apparaat op de Universiteit van Amsterdam (locatie: Roeterseiland Campus, Nieuwe Achtergracht 129B). Tijdens het onderzoek krijgt u een (geregistreerd) middel en een placebo (een niet werkend middel) toegediend. De studie bestaat uit 4 bezoeken, bestaande uit één intake-sessie (3 uur) en 3 experimentele sessies (7 uur). Tijdens de experimentele sessies zullen wij een lunch-maaltijd verzorgen. U ontvangt een financiële vergoeding (en een reiskostenvergoeding) voor uw deelname.

Als u zich aanmeldt, zullen wij zo snel mogelijk contact met u opnemen en meer informatie verstrekken over dit onderzoek.

Dank voor uw aandacht.
Soort onderzoek EEG, Eye-tracker, Computertaakjes (lab onderzoek)
Vrije inloop Nee
Einddatum 2022-07-01 00:00:00
Duur van het onderzoek 1440 minuten
Beloning 240.00 Euro
Taal Dutch Only

Onbewuste gezichtsherkenning? / Unconscious Face Perception? Computertaakjes (lab onderzoek) | 1.50 Psychology Research Credit

Nederlands

Dit onderzoek is geschikt voor elke deelnemer tussen de 18 en 65 jaar met Nederlands of Engels als moedertaal en normaal of gecorrigeerd zicht (bijv. bril/contact lenzen).

We onderzoeken de bewuste en onbewuste verwerking van gezichten tijdens een backward masking taak. Tijdens deze computertaak proberen we een onderscheid te vinden tussen het identificeren en categoriseren van verschillende soorten gezichten.

De totale duur van het onderzoek is ongeveer 90 minuten en er zijn meerdere mogelijkheden om een pauze tussendoor te nemen.

--------------------------------------------------------------------------------------------------
English

This study is suitable for all participants between the ages of 18 and 65 with Dutch or English as their native language and normal corrected vision (e.g. glasses / contact lenses).

In this study we investigate conscious and unconscious face processing during a backward masking task. During this computer task we try to distinguish between identifying and categorizing different types of faces.

The total duration of the study is about 90 minutes and there are several possibilities to take a break in between.

-----Nederlandse tekst-----

Soort onderzoek Computertaakjes (lab onderzoek)
Vrije inloop Ja
Einddatum 2019-07-31 00:00:00
Duur van het onderzoek 90 minuten
Beloning 1.50 Psychology Research Credit
Taal Dutch or English