Welkom bij LAB !

LAB is onderdeel van de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen. Onderzoekers van het LAB kunnen inloggen met de knop in de rechter bovenhoek van het scherm. Externe onderzoekers: gebruik de “Researcher” link in het menu voor meer informatie. Ben je student aan de Universiteit van Amsterdam en wil je mee doen met onderzoek? Gebruik de knop “Deelnemer” in de rechter bovenhoek om in te loggen. Voor iedereen die wilt deelnemen aan onderzoek aan de Faculteit Maatschappij en gedrag, en geen student aan de UvA, gebruik de blauwe knop!

Waarom zou je deelnemen aan onderzoek?

  1. Een bijdrage leveren aan de wetenschap
  2. Geld verdienen

Waar vindt het onderzoek plaats?

https://labs.psychologie.uva.nl/overig/plattegrond.html

Rechten en plichten voor proefpersonen

https://lab.uva.nl/lab/ethics/files/user_files/external_info/Rechten en plichten proefpersonen.pdf

Wat voor soort onderzoek doen we?
fMRI

Dit is een speciale MRI-techniek waarbij de activiteit van de hersenen door middel van de computer zichtbaar wordt gemaakt in een 3-dimensionaal beeld.

EEG (Elektro-encefalografie)

Bij het maken van een EEG wordt een aantal elektroden op het hoofd geplaatst waarmee elektrische signalen onder de schedel kunnen worden gemeten.

TMS (Transcraniële Magnetische Stimulatie)

TMS is een techniek waarmee de hersenactiviteit door middel van een magnetische puls zeer korte tijd kan worden stilgezet.

Questionnaires

Questionnaires zijn schriftelijke onderzoeken waarbij doormiddel van uitgebreide vragenlijsten gegevens worden verzameld.

Lopende onderzoeken

Hoe goed is jouw voorstellingsvermogen?! Eye-tracker, Computertaakjes (lab onderzoek), Vragenlijsten (lab onderzoek) | 3.00 Psychology Research Credit / 30.00 Euro

Benieuwd hoe goed jouw voorstellingsvermogen is? In deze studie zal je gevraagd worden om je zo goed en levendig mogelijk bepaalde situaties voor te stellen.

Het onderzoek bestaat uit twee testdagen. De eerste dag duurt ongeveer 1 uur en een kwartier, de tweede dag ongeveer een uur. Dag 2 zal exact een week na dag 1 plaatsvinden.

In het onderzoek wordt gebruik gemaakt van een eye-tracker, daarom is het belangrijk dat je geen bril draagt, contactlenzen zijn wel toegestaan.

Stuur ons een e-mail en we zullen snel mogelijk contact met jou opnemen om een afspraak in te plannen. Hopelijk tot snel!

Wij zijn op zoek naar: - Deelnemers 18-35 jaar
- Fysiek en mentaal gezond


Waarschuwing: In dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van emotioneel negatieve afbeeldingen en geluiden.
Soort onderzoek Eye-tracker, Computertaakjes (lab onderzoek), Vragenlijsten (lab onderzoek)
Vrije inloop Nee
Einddatum 2019-09-29 00:00:00
Duur van het onderzoek 140 minuten
Beloning 3.00 Psychology Research Credit / 30.00 Euro
Taal Dutch Only

fMRI-onderzoek naar de effecten van alcohol op het brein! fMRI, Fysiologisch onderzoek, Eye-tracker, Computertaakjes (lab onderzoek), Vragenlijsten (lab onderzoek) | 40.00 Euro / 4.00 Psychology Research Credit

Mannen gezocht van 16 tot 18 jaar die geregeld bier drinken!

Het doel van dit onderzoek is om uit te zoeken hoe de hersenen van jongeren (mannen van 16-18 jaar) reageren op alcoholgeuren en alcoholplaatjes in vergelijking met de hersenen van volwassenen (mannen van 30-35 jaar). Hierbij maken we gebruik van een MRI-scanner.

Het onderzoek duurt 3 uur, waarvan je max. 1 uur in de scanner ligt. In de scanner zal je een biergeur en een druivensapgeur ruiken en foto's van bier en frisdrank bekijken. Daarnaast zal je een aantal vragenlijsten invullen en testjes uitvoeren buiten de scanner.

Interesse? Kijk dan even naar onderstaande inclusiecriteria:

Ben jij:
- een man
- van 16, 17 of 18 jaar
- die gemiddeld minstens 12 glazen alcohol per week drinkt
- van bier houdt (of in ieder geval bier lust)
- geen neurologische aandoening heeft (bijv. epilepsie)
- geen medicijnen gebruikt die op het centraal zenuwstelsel aangrijpen (bijv. antidepressiva)
- niet regelmatig (wekelijks) andere drugs, zoals cannabis, gebruikt
- geen metaal(splinters) in zijn lichaam heeft?

Meld je dan aan! (bij twijfel, stuur ons gerust een mailtje)
Soort onderzoek fMRI, Fysiologisch onderzoek, Eye-tracker, Computertaakjes (lab onderzoek), Vragenlijsten (lab onderzoek)
Vrije inloop Nee
Einddatum 2019-12-31 00:00:00
Duur van het onderzoek 180 minuten
Beloning 40.00 Euro / 4.00 Psychology Research Credit
Taal Dutch Only

Be Creative! Eye-tracker, Computertaakjes (lab onderzoek), Vragenlijsten (lab onderzoek) | 4.50 Psychology Research Credit / 45.00 Euro

Would you like to earn 45euros or 4,5 research credits? Are you creative, a daydreamer, or enjoy imagining stories? Participate in this study!

This study runs over 3 consecutive days, and each session lasts approximately 90 minutes.

Please note that you cannot participate in this study if you have uncorrectable eye or hearing problems; psychiatric or neurological disorders; experienced traumatic events; and are outside of the 18-35 age range.

Warning: in this study, we use negative emotional pictures and sounds!

-----Nederlandse tekst-----

Wil jij 4.5 proefpersoonpunten of 45 euro verdienen? Ben je creatief, een dagdromer, heb je een levendige fantasie of vind je het gewoon leuk om verhalen te bedenken? Doe dan mee met dit onderzoek! Hier vragen we je om levendige voorstellingen te maken en om je creativiteit te gebruiken.

Dit onderzoek bestaat uit 3 sessies van anderhalf uur, verdeeld over 3 opeenvolgende dagen (bijvoorbeeld maandag, dinsdag en woensdag). Ben jij tussen de 18 en 35 jaar oud, heb je geen oncorrigeerbare problemen in het zicht, heb je geen psychiatrische, neurologische of lichamelijke aandoening en heb jij nog nooit een traumatische ervaring meegemaakt? Dan zoeken wij jou!

Waarschuwing: In dit onderzoek worden emotioneel beladen plaatjes en geluiden gebruikt!
Soort onderzoek Eye-tracker, Computertaakjes (lab onderzoek), Vragenlijsten (lab onderzoek)
Vrije inloop Nee
Einddatum 2019-10-01 00:00:00
Duur van het onderzoek 270 minuten
Beloning 4.50 Psychology Research Credit / 45.00 Euro
Taal Dutch or English

Spreken en zwijgen in relaties Vragenlijsten (lab onderzoek), Fysiologisch onderzoek | 3.00 Psychology Research Credit

SPREKEN EN ZWIJGEN IN RELATIES

We zijn op zoek naar studenten die minstens 6 maanden een relatie hebben en samen met hun partner mee willen doen aan een onderzoek. Als je partner geen UvA student is krijg jij de proefpersoonpunten van je partner en dan verdien je dus dubbele proefpersoonpunten, d.w.z. 3 punten, in anderhalf uur.* Het onderzoek bestaat uit een interactietaak met je partner en het (anoniem) invullen van enkele vragenlijsten. Jullie hartslag zal worden gemeten. Het is belangrijk dat jullie geen hartklachten hebben en geen hartmedicatie gebruiken.

Lijkt het jou leuk om samen met je partner deel te nemen aan dit experiment? Of ken jij een student die minimaal 6 maanden een relatie heeft en mee zou willen doen? Stuur dan een mailtje.

Deelname kan alleen op afspraak.

* Behalve als jouw partner ook een student psychologie aan de UvA is en de proefpersoonpunten zelf nodig heeft.
Soort onderzoek Vragenlijsten (lab onderzoek), Fysiologisch onderzoek
Vrije inloop Nee
Einddatum 2020-09-01 00:00:00
Duur van het onderzoek 90 minuten
Beloning 3.00 Psychology Research Credit
Taal Dutch Only

Bewustzijn en de NMDA receptor EEG, Eye-tracker, Computertaakjes (lab onderzoek) | 270.00 Euro

Beste geïnteresseerde,

Wij zijn op zoek naar gezonde, mannelijke, rechtshandige vrijwilligers tussen de 18 en 30 jaar die mee willen werken aan een wetenschappelijk onderzoek naar de biologische mechanismen van bewustzijn. Het betreft een onderzoek waarbij u op verschillende dagen wordt getest terwijl wij uw hersenactiviteit meten door middel van een EEG-apparaat (locatie: REC, gebouw L). Tijdens het onderzoek krijgt u een (geregistreerd) middel en een placebo (een niet werkend middel) toegediend. De studie bestaat uit 3 bezoeken en u ontvangt een vergoeding (€270,-) voor uw deelname. Het eerste bezoek duurt 4 uur en de laatste twee duren 7 uur. Tussen de bezoeken zit minimaal een week.

Als u zich aanmeldt, zullen wij zo snel mogelijk contact met u opnemen en meer informatie verstrekken over dit onderzoek.

Dank voor uw aandacht.

(Dit is niet hetzelfde onderzoek als "De biologie van het bewustzijn.")
Soort onderzoek EEG, Eye-tracker, Computertaakjes (lab onderzoek)
Vrije inloop Nee
Einddatum 2021-10-01 00:00:00
Duur van het onderzoek 1080 minuten
Beloning 270.00 Euro
Taal Dutch Only

Deel je blije herinneringen met ons! Vragenlijsten (lab onderzoek) | 4.00 Psychology Research Credit / 40.00 Euro

In dit onderzoek zijn we geïnteresseerd in het onderzoeken hoe specifieke positieve emoties geuit worden, zowel in het gezicht als ook vocaal. Je wordt daarom gevraagd om persoonlijke herinneringen op te roepen met betrekking tot 22 positieve emoties en dit wordt vastgelegd op audio en video.

Je reacties zullen ons helpen om het uiten van positieve emoties beter te begrijpen.

Tijdlijn van de deelname: 45 minuten thuisvoorbereiding en 3 uur en 15 minuten experimentensessie. De experimentensessie bestaat uit 1,5 uur opname van herinneringen voor 11 emoties, 15 minuten pauze, 1,5 uur opname van herinneringen voor nog eens 11 emoties.

We zijn op zoek naar participanten tussen 18 en 35 jaar oud.
Eerste taal Nederlands.
Soort onderzoek Vragenlijsten (lab onderzoek)
Vrije inloop Nee
Einddatum 2019-11-01 00:00:00
Duur van het onderzoek 240 minuten
Beloning 4.00 Psychology Research Credit / 40.00 Euro
Taal Dutch Only