Welkom bij LAB !

LAB is onderdeel van de Psychologie, Communicatiewetenschap, Sociale Geografie en Planologie, Antropologie, Politicologie en Pedagogiek opleidingen. Allen onderdeel van de Faculteit der Maatschappij- en Gedragwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. De faculteit is nationaal en internationaal bekend om het onderwijs en onderzoek die ze uitvoert.

Op deze website kan je je aanmelden als je wilt deelnemen aan onderzoeken die gedaan worden door de Psychologie of Commnunicatiewetenschap.

Waarom zou jij deelnemen aan onderzoek?

  1. Bijdragen aan de wetenschap

    Alle kennis die we hebben over het denken en doen van mensen is dankzij onderzoek. Jij draagt als deelnemer van onderzoek dus bij aan de wetenschap. Daarnaast is het ook gewoon heel leuk! Hoe vaak krijg je de kans om rond te lopen in een Virtual Reality World of om een foto van je hersenen te zien?

  2. Geld verdienen

    Als je deelneemt aan onderzoek, krijg je betaald per uur dat een onderzoek duurt. De hoogte van het bedrag verschilt dus per onderzoek, afhankelijk van de duur en wat er van jou verwacht wordt. Er zijn onderzoeken die je thuis vanaf je computer kunt doen en niet veel tijd in beslag nemen. Er zijn ook onderzoeken waarvoor je een nacht moet doorbrengen in een slaaplab. Je wordt dan letterlijk slapend rijk!

Geen verplichtingen

Als je je inschrijft als deelnemer aan onderzoek bij LAB, verplicht je je tot niks. Er is geen minimum (of maximum) aantal onderzoeken waaraan je moet deelnemen. Je kunt zelf kiezen welke onderzoeken je leuk lijken en wanneer jij tijd hebt voor deelname.

Gebruik van je gegevens

Al het onderzoek dat door LAB wordt aangeboden voldoet aan de eisen van de Ethisch Commissie. Dit betekent onder andere dat er strikt vertrouwelijk met jouw persoonsgegevens en onderzoeksresultaten wordt omgegaan.

Waar vindt het onderzoek plaats?

Sommige onderzoeken kun je thuis vanaf je eigen computer doen. Voor andere onderzoeken moet je naar LAB op de Nieuwe Prinsengracht komen. De onderzoeker zal je de precieze locatie geven.

Psychologische testjes

Onderstaand een aantal testjes die je direct anoniem online kan uitvoeren:

Wat voor soort onderzoek doen we?
fMRI

Dit is een speciale MRI-techniek waarbij de activiteit van de hersenen door middel van de computer zichtbaar wordt gemaakt in een 3-dimensionaal beeld.

EEG (Elektro-encefalografie)

Bij het maken van een EEG wordt een aantal elektroden op het hoofd geplaatst waarmee elektrische signalen onder de schedel kunnen worden gemeten.

TMS (Transcraniële Magnetische Stimulatie)

TMS is een techniek waarmee de hersenactiviteit door middel van een magnetische puls zeer korte tijd kan worden stilgezet.

Questionnaires

Questionnaires zijn schriftelijke onderzoeken waarbij doormiddel van uitgebreide vragenlijsten gegevens worden verzameld.

Psychologienieuws

Psychologie-onderzoek aan de UvA is beste van Nederland

Het psychologie-onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam is het beste van Nederland. Dat blijkt uit het rapport van de visitatiecommissie over de periode 2005 – 2010. In het rapport (Assessment of Research Quality, Psychology 2005-2010, QANU July 2012), dat de onderzoekskwaliteit op het gebied van de psychologie onderzocht van acht Nederlandse universiteiten, behaalt de UvA de hoogste gemiddelde score van 4,65 op een schaal van 1 (slecht) tot 5 (excellent). Maar liefst driekwart van de aan de UvA toegekende scores bestaan uit de cijfers 4,5 en 5. Het rapport richtte zich op vier deelindicatoren: kwaliteit, productiviteit, (maatschappelijke) relevantie en vitaliteit. Prof. dr. Gerard Kerkhof, tot voor kort onderzoeksdirecteur van het Onderzoeksinstituut Psychologie, is trots op “zijn” onderzoekers. ‘We streven niet alleen naar excellentie, maar laten ook zien dat we heel erg goed zijn.’

Lees verder >>

LAB opent offcieel zijn deuren

In LAB zijn onderzoeksvoorzieningen en geavanceerde apparatuur van de Faculteit Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de UvA bijeengebracht: van slaaplab tot babylab en van virtual reality tot fMRI-hersenscanner. Op donderdag 14 juni opende LAB officieel zijn deuren.

Lees verder >>

Creatief denken

Wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam hebben, met een collega van de Rijksuniversiteit Groningen, ontdekt dat mensen creatiever worden wanneer zij beschikken over een groter werkgeheugen. Het beeld dat creativiteit vooral een spontaan, onbewust proces is, wordt met dit onderzoek weerlegd.

Lees verder >>

Ouderlijk verbod op verkeerde vrienden werkt averechts

Verkeerde vrienden zijn voor adolescenten net als verboden vruchten: gevaarlijk en onweerstaanbaar. Om hun kinderen te beschermen, verbieden sommige ouders omgang met verkeerde vrienden. Volgens jongerenonderzoeker Loes Keijsers van de Universiteit Utrecht werkt zo’n verbod op vriendschappen niet. Integendeel: een verbod drijft jongeren juist in de armen van delinquente vrienden.

Lees verder >>

Beslisnetwerk in hersenen gevoelig voor voorkennis

Het fronto-pariëtale netwerk in de hersenen (actief bij het maken van beslissingen) is betrokken bij het verwerken van voorkennis. Dat blijkt uit onderzoek van neurowetenschappers van de Universiteit van Amsterdam, in samenwerking met een collega van Ohio State University (VS).Het onderzoek geeft meer inzicht in de manier waarop voorkennis het maken van keuzes beïnvloedt.

Lees verder >>
Lopende onderzoeken

Niets is wat het lijkt! Online onderzoek | 0.50 Communication Science Research Credit

Politiek afgezaagd? Het tegendeel wordt bewezen! Dus doe mee met dit relevante online onderzoek over Politieke Trends in de Nederlandse Media. Het is in slechts 20-30 minuten voltooid én belooft je een geheel nieuwe (politieke) kijk op de wereld te geven!
Soort onderzoek Online onderzoek
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2016-12-23 00:00:00
Duur van het onderzoek 25 minuten
Beloning 0.50 Communication Science Research Credit

Minder drinken? Train your brain fMRI, Fysiologisch onderzoek, Computertaakjes (lab onderzoek), Vragenlijsten (lab onderzoek) | 10.00 Psychology Research Credit / 100.00 Euro

GEZOCHT
Mannen en vrouwen (18-40) jaar die minder willen drinken!

WAAROM?
Sommige situaties zijn een trigger om te gaan drinken, omdat deze een alcohol-gerelateerde herinnering oproepen. Het kan daarom moeilijk zijn om minder te drinken, terwijl je dit wel zou willen. In dit onderzoek wordt een werkgeheugentraining ingezet om deze herinneringen te verzwakken. Wij verwachten dat het hierdoor makkelijker zal zijn om je drankinname te verminderen of te stoppen.

WAT?
- 2 MRI scans van 1 uur (UvA)
- 3 trainingssessies van 1 uur (UvA)
- Vragenlijsten beantwoorden (thuis)
- Vergoeding: €50,- tot -€100,-
Soort onderzoek fMRI, Fysiologisch onderzoek, Computertaakjes (lab onderzoek), Vragenlijsten (lab onderzoek)
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2017-02-20 00:00:00
Duur van het onderzoek 600 minuten
Beloning 10.00 Psychology Research Credit / 100.00 Euro

Prikkels en plaatjes 3 Fysiologisch onderzoek, Computertaakjes (lab onderzoek), Vragenlijsten (lab onderzoek) | 5.50 Psychology Research Credit / 55.00 Euro

Dit onderzoek bestaat uit drie sessies op drie achtereenvolgende dagen. De eerste duurt ongeveer een uur, de tweede twee uur en de derde drie kwartier. In het onderzoek wordt gebruik gemaakt van elektrische prikkels. De intensiteit van de prikkel is vooraf bepaald en wordt niet individueel vastgesteld. Deze prikkels zijn ongevaarlijk maar kunnen wel als onaangenaam worden ervaren. Daarnaast ontvang je (ongevaarlijke) medicatie (propranolol of placebo).

Voor deelname moet je lichamelijk en psychisch gezond en tussen de 18 en 35 jaar oud zijn. Je mag niet eerder hebben meegedaan aan een onderzoek waarin gebruik is gemaakt van elektrische prikkels.

Zou je graag willen deelnemen? Klik dan hieronder op "ik wil meedoen!". Ik zal telefonisch contact met je opnemen.
Soort onderzoek Fysiologisch onderzoek, Computertaakjes (lab onderzoek), Vragenlijsten (lab onderzoek)
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2017-04-01 00:00:00
Duur van het onderzoek 225 minuten
Beloning 5.50 Psychology Research Credit / 55.00 Euro

Beoordelen van persoonlijkheidskenmerken gedurende tDCS stimulatie TMS | 1.50 Psychology Research Credit

Dit is een tdcs-onderzoek over de invloed van persoonsbeschrijvingen op keuzes over deze personen.
Gedurende het onderzoek maak je door middel van een computertaak kennis met fictieve personen met bepaalde karaktereigenschappen. Vervolgens worden over deze personen een aantal vragen gesteld. Tijdens het maken van de computertaak voeren wij trans-craniële hersenstimulatie uit. Dit is een techniek waarbij je door middel van een kleine elektrische stroom hersengebieden actiever of minder actief kunt maken.
De techniek is geheel veilig en niet schadelijk voor je gezondheid.

Ben jij geïnteresseerd geraakt in ons onderzoek? Meld je dan snel aan en hopelijk zien we elkaar terug in het lab!


Indien je op één of meerdere van de onderstaande vragen 'ja' hebt beantwoord, kun je helaas niet mee doen aan ons onderzoek.

1. Heeft u epilepsie, of heeft u wel eens een epileptische aanval of absence gehad?
2. Heeft u multiple sclerose?
3. Heeft u een andere neurologische aandoening?
4. Heeft u ooit een beroerte gehad?
5. Heeft u hersenletsel, als gevolg van een hersenoperatie, een zware verwonding aan het hoofd of een ziekte?
6. Heeft u ooit een zware hersenschudding gehad?
7. Heeft u ooit een aandoening aan de hersenen gehad, zoals hersenvliesontsteking?
8. Gebruikt u momenteel psychofarmaca (bijvoorbeeld antidepressiva)?
9. Heeft u een pacemaker of een ander geïmplanteerd apparaat?
10. Heeft u metaal of metaalsplinters in uw hoofd?
11. Bent u albino?
12. Bent u zwanger?
13. Bent u recentelijk flauwgevallen of heeft u een paniekaanval gehad?
14. Heeft u vaak last van duizeligheid of hoofdpijn?
15. Komt epilepsie bij u in de familie voor?
16. Heeft u huidafwijkingen, bv. eczeem?

Als je twijfelt of je wel of niet mee mag doen of als je vragen hebt, dan kun je ons altijd mailen.
Soort onderzoek TMS
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2017-03-30 00:00:00
Duur van het onderzoek 60 minuten
Beloning 1.50 Psychology Research Credit

Producten en aandacht Eye-tracker, Computertaakjes (lab onderzoek), Vragenlijsten (lab onderzoek) | 1.00 Communication Science Research Credit / 5.00 Euro

Waar kijk jij naar als je een folder bekijkt? Jaarlijks worden er zo'n 12 miljard folders verspreid, maar wat krijgt nu echt de aandacht van de lezer?

Door middel van een Eye-tracker studie in het Comlab onderzoeken wij de komende weken waar mensen aandacht aan besteden bij het zien van een folder. Dus heb jij altijd al eens plaats willen nemen achter de Eye-tracker en willen bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek? Meld je dan nu aan voor deze studie!

Je komt 1x naar het lab voor een korte vragenlijst, een Eye-track meting en reactietijdentestjes. Binnen een halfuurtje sta je weer buiten en ben je 1 participatiepunt of 5 euro rijker.

Lab tijden zijn van 10.00 uur – 18.00 uur. In overleg kunnen we altijd hiervan afwijken.

Soort onderzoek Eye-tracker, Computertaakjes (lab onderzoek), Vragenlijsten (lab onderzoek)
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2016-12-16 00:00:00
Duur van het onderzoek 30 minuten
Beloning 1.00 Communication Science Research Credit / 5.00 Euro

The Tasty Treats Game Computertaakjes (lab onderzoek) | 1.50 Psychology Research Credit / 15.00 Euro

Wil je meedoen met een leuk onderzoek waarin je tasty snacks (o.a. chips en courgette) moet proeven?

Schrijf je nu in!!

**Let op, je mag 3u van tevoren niks gegeten hebben****


Inclusiecriteria:

- Leeftijd: 18-35
- goede kennis van het Engels

Uitsluitingscriteria:
- voedselallergie
- suikerziekte
- eetstoornis
- vegetarisch
- veganistisch


***Je mag niet meedoen als je al de 'Snacks & Comedy' onderzoek heb meegedaan****
Soort onderzoek Computertaakjes (lab onderzoek)
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2016-12-20 00:00:00
Duur van het onderzoek 90 minuten
Beloning 1.50 Psychology Research Credit / 15.00 Euro