Welkom bij LAB !

LAB is onderdeel van de Psychologie, Communicatiewetenschap, Sociale Geografie en Planologie, Antropologie, Politicologie en Pedagogiek opleidingen. Allen onderdeel van de Faculteit der Maatschappij- en Gedragwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. De faculteit is nationaal en internationaal bekend om het onderwijs en onderzoek die ze uitvoert.

Op deze website kan je je aanmelden als je wilt deelnemen aan onderzoeken die gedaan worden door de Psychologie of Commnunicatiewetenschap.

Waarom zou jij deelnemen aan onderzoek?

  1. Bijdragen aan de wetenschap

    Alle kennis die we hebben over het denken en doen van mensen is dankzij onderzoek. Jij draagt als deelnemer van onderzoek dus bij aan de wetenschap. Daarnaast is het ook gewoon heel leuk! Hoe vaak krijg je de kans om rond te lopen in een Virtual Reality World of om een foto van je hersenen te zien?

  2. Geld verdienen

    Als je deelneemt aan onderzoek, krijg je betaald per uur dat een onderzoek duurt. De hoogte van het bedrag verschilt dus per onderzoek, afhankelijk van de duur en wat er van jou verwacht wordt. Er zijn onderzoeken die je thuis vanaf je computer kunt doen en niet veel tijd in beslag nemen. Er zijn ook onderzoeken waarvoor je een nacht moet doorbrengen in een slaaplab. Je wordt dan letterlijk slapend rijk!

Geen verplichtingen

Als je je inschrijft als deelnemer aan onderzoek bij LAB, verplicht je je tot niks. Er is geen minimum (of maximum) aantal onderzoeken waaraan je moet deelnemen. Je kunt zelf kiezen welke onderzoeken je leuk lijken en wanneer jij tijd hebt voor deelname.

Gebruik van je gegevens

Al het onderzoek dat door LAB wordt aangeboden voldoet aan de eisen van de Ethisch Commissie. Dit betekent onder andere dat er strikt vertrouwelijk met jouw persoonsgegevens en onderzoeksresultaten wordt omgegaan.

Waar vindt het onderzoek plaats?

Sommige onderzoeken kun je thuis vanaf je eigen computer doen. Voor andere onderzoeken moet je naar LAB op de Nieuwe Prinsengracht komen. De onderzoeker zal je de precieze locatie geven.

Psychologische testjes

Onderstaand een aantal testjes die je direct anoniem online kan uitvoeren:

Wat voor soort onderzoek doen we?
fMRI

Dit is een speciale MRI-techniek waarbij de activiteit van de hersenen door middel van de computer zichtbaar wordt gemaakt in een 3-dimensionaal beeld.

EEG (Elektro-encefalografie)

Bij het maken van een EEG wordt een aantal elektroden op het hoofd geplaatst waarmee elektrische signalen onder de schedel kunnen worden gemeten.

TMS (Transcraniële Magnetische Stimulatie)

TMS is een techniek waarmee de hersenactiviteit door middel van een magnetische puls zeer korte tijd kan worden stilgezet.

Questionnaires

Questionnaires zijn schriftelijke onderzoeken waarbij doormiddel van uitgebreide vragenlijsten gegevens worden verzameld.

Psychologienieuws

Psychologie-onderzoek aan de UvA is beste van Nederland

Het psychologie-onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam is het beste van Nederland. Dat blijkt uit het rapport van de visitatiecommissie over de periode 2005 – 2010. In het rapport (Assessment of Research Quality, Psychology 2005-2010, QANU July 2012), dat de onderzoekskwaliteit op het gebied van de psychologie onderzocht van acht Nederlandse universiteiten, behaalt de UvA de hoogste gemiddelde score van 4,65 op een schaal van 1 (slecht) tot 5 (excellent). Maar liefst driekwart van de aan de UvA toegekende scores bestaan uit de cijfers 4,5 en 5. Het rapport richtte zich op vier deelindicatoren: kwaliteit, productiviteit, (maatschappelijke) relevantie en vitaliteit. Prof. dr. Gerard Kerkhof, tot voor kort onderzoeksdirecteur van het Onderzoeksinstituut Psychologie, is trots op “zijn” onderzoekers. ‘We streven niet alleen naar excellentie, maar laten ook zien dat we heel erg goed zijn.’

Lees verder >>

LAB opent offcieel zijn deuren

In LAB zijn onderzoeksvoorzieningen en geavanceerde apparatuur van de Faculteit Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de UvA bijeengebracht: van slaaplab tot babylab en van virtual reality tot fMRI-hersenscanner. Op donderdag 14 juni opende LAB officieel zijn deuren.

Lees verder >>

Creatief denken

Wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam hebben, met een collega van de Rijksuniversiteit Groningen, ontdekt dat mensen creatiever worden wanneer zij beschikken over een groter werkgeheugen. Het beeld dat creativiteit vooral een spontaan, onbewust proces is, wordt met dit onderzoek weerlegd.

Lees verder >>

Ouderlijk verbod op verkeerde vrienden werkt averechts

Verkeerde vrienden zijn voor adolescenten net als verboden vruchten: gevaarlijk en onweerstaanbaar. Om hun kinderen te beschermen, verbieden sommige ouders omgang met verkeerde vrienden. Volgens jongerenonderzoeker Loes Keijsers van de Universiteit Utrecht werkt zo’n verbod op vriendschappen niet. Integendeel: een verbod drijft jongeren juist in de armen van delinquente vrienden.

Lees verder >>

Beslisnetwerk in hersenen gevoelig voor voorkennis

Het fronto-pariëtale netwerk in de hersenen (actief bij het maken van beslissingen) is betrokken bij het verwerken van voorkennis. Dat blijkt uit onderzoek van neurowetenschappers van de Universiteit van Amsterdam, in samenwerking met een collega van Ohio State University (VS).Het onderzoek geeft meer inzicht in de manier waarop voorkennis het maken van keuzes beïnvloedt.

Lees verder >>
Lopende onderzoeken

Visual-tactile Simon task fMRI | 15.00 Euro

Hey! I am looking for participants for my MRI study at the Spinoza Centre for Neuroimaging (AMC, Amsterdam).

We are curious how people make decisions based on various “inputs”. You can make decisions on the basis of something that you see, or on the basis of something that you feel. In this experiment, you will need to make decisions using tactile information ("feeling") and visual information ("seeing"). Your choices are influenced by where the informative comes from, for example, left, or right. In this experiment we study how spatial information (left or right) influences our decision-making.

Scanning hours are scheduled personally to suit your time. Don't hesitate to contact me for further questions or making an appointment.
Thanks a lot!!
Yael

Soort onderzoek fMRI
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2016-12-31 00:00:00
Duur van het onderzoek 90 minuten
Beloning 15.00 Euro

Can you plan a murder and remain undetected? Online onderzoek | 0.50 Psychology Research Credit

Always wanted to know if you can get away with planning a murder?
Can you hide your planning intentions or will the lie detection test judge you as guilty?

In this research you will do an online task where you will do a lie-detection to test whether you can hide your planning intentions or not. This test takes 30 minutes.

Soort onderzoek Online onderzoek
Vrije Inloop Ja
Einddatum 2016-11-01 00:00:00
Duur van het onderzoek 30 minuten
Beloning 0.50 Psychology Research Credit

Hoe gedraag jij je? Online onderzoek | 0.50 Psychology Research Credit

Hoe denk jij na in sociale situaties? En hoe maak jij beslissingen? Kom erachter door mee te doen aan dit onderzoek!

Dit onderzoek bestaat uit een aantal vragen en het spelen van twee spellen.

Kortom, een leuk en divers onderzoek met verschillende taken!

Doe snel mee en haal die laatste punten binnen voor de zomer!
Soort onderzoek Online onderzoek
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2016-12-17 00:00:00
Duur van het onderzoek 30 minuten
Beloning 0.50 Psychology Research Credit

Expectation in the blink of an eye! EEG, Computertaakjes (lab onderzoek) | 2.50 Psychology Research Credit / 25.00 Euro

We are seeking participants to take part in a new study that explores how expectation impacts perception and awareness of subliminal images.

You will complete a simple behavioural task where you will be asked to judge the category of subliminal or near-subliminal images and asked how confident you are in your judgments. We will measure EEG using an electrode cap while you perform this task. The experiment will take approximately 2,5 hours (1-hour set up + 1,5-hour task)

You can sign up for one of the slots available, but please read the information below carefully.

You are can participate in this experiment if:

You are between 18 and 30 years old,
You haven't participated in this experiment before,
You don't use contact lenses during testing (you can bring your eye-glasses).

Location: Room L 1.09.

Soort onderzoek EEG, Computertaakjes (lab onderzoek)
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2017-06-30 00:00:00
Duur van het onderzoek 150 minuten
Beloning 2.50 Psychology Research Credit / 25.00 Euro

De uniformity illusie: kan jij hem zien? Computertaakjes (lab onderzoek) | 1.00 Psychology Research Credit

Ben jij geïnteresseerd in visuele illusies en heb je nog een proefpersoonpunt nodig?
Doe dan mee aan ons onderzoek over de 'uniformity illusie'!

Dit onderzoek betreft een gedragstaak waarbij het waarnemen van stimuli geëvalueerd zal worden. We zullen ongeveer 60 minuten bezig zijn.

Als je een bril of lenzen draagt kun je gewoon meedoen, mits je hier goed mee kan zien.
De taak is in het Engels.
Soort onderzoek Computertaakjes (lab onderzoek)
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2016-12-23 00:00:00
Duur van het onderzoek 60 minuten
Beloning 1.00 Psychology Research Credit

Minder drinken? Train your brain fMRI, Fysiologisch onderzoek, Computertaakjes (lab onderzoek), Vragenlijsten (lab onderzoek) | 10.00 Psychology Research Credit / 100.00 Euro

GEZOCHT
Mannen en vrouwen (18-40) jaar die minder willen drinken!

WAAROM?
Sommige situaties zijn een trigger om te gaan drinken, omdat deze een alcohol-gerelateerde herinnering oproepen. Het kan daarom moeilijk zijn om minder te drinken, terwijl je dit wel zou willen. In dit onderzoek wordt een werkgeheugentraining ingezet om deze herinneringen te verzwakken. Wij verwachten dat het hierdoor makkelijker zal zijn om je drankinname te verminderen of te stoppen.

WAT?
- 2 MRI scans van 1 uur (UvA)
- 3 trainingssessies van 1 uur (UvA)
- Vragenlijsten beantwoorden (thuis)
- Vergoeding: €50,- tot -€100,-
Soort onderzoek fMRI, Fysiologisch onderzoek, Computertaakjes (lab onderzoek), Vragenlijsten (lab onderzoek)
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2017-02-20 00:00:00
Duur van het onderzoek 600 minuten
Beloning 10.00 Psychology Research Credit / 100.00 Euro