Welkom bij LAB !

LAB is onderdeel van de Psychologie, Communicatiewetenschap, Sociale Geografie en Planologie, Antropologie, Politicologie en Pedagogiek opleidingen. Allen onderdeel van de Faculteit der Maatschappij- en Gedragwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. De faculteit is nationaal en internationaal bekend om het onderwijs en onderzoek die ze uitvoert.

Op deze website kan je je aanmelden als je wilt deelnemen aan onderzoeken die gedaan worden door de Psychologie of Commnunicatiewetenschap.

Waarom zou jij deelnemen aan onderzoek?

  1. Bijdragen aan de wetenschap

    Alle kennis die we hebben over het denken en doen van mensen is dankzij onderzoek. Jij draagt als deelnemer van onderzoek dus bij aan de wetenschap. Daarnaast is het ook gewoon heel leuk! Hoe vaak krijg je de kans om rond te lopen in een Virtual Reality World of om een foto van je hersenen te zien?

  2. Geld verdienen

    Als je deelneemt aan onderzoek, krijg je betaald per uur dat een onderzoek duurt. De hoogte van het bedrag verschilt dus per onderzoek, afhankelijk van de duur en wat er van jou verwacht wordt. Er zijn onderzoeken die je thuis vanaf je computer kunt doen en niet veel tijd in beslag nemen. Er zijn ook onderzoeken waarvoor je een nacht moet doorbrengen in een slaaplab. Je wordt dan letterlijk slapend rijk!

Geen verplichtingen

Als je je inschrijft als deelnemer aan onderzoek bij LAB, verplicht je je tot niks. Er is geen minimum (of maximum) aantal onderzoeken waaraan je moet deelnemen. Je kunt zelf kiezen welke onderzoeken je leuk lijken en wanneer jij tijd hebt voor deelname.

Gebruik van je gegevens

Al het onderzoek dat door LAB wordt aangeboden voldoet aan de eisen van de Ethisch Commissie. Dit betekent onder andere dat er strikt vertrouwelijk met jouw persoonsgegevens en onderzoeksresultaten wordt omgegaan.

Waar vindt het onderzoek plaats?

Sommige onderzoeken kun je thuis vanaf je eigen computer doen. Voor andere onderzoeken moet je naar LAB op de Nieuwe Prinsengracht komen. De onderzoeker zal je de precieze locatie geven.

Psychologische testjes

Onderstaand een aantal testjes die je direct anoniem online kan uitvoeren:

Wat voor soort onderzoek doen we?
fMRI

Dit is een speciale MRI-techniek waarbij de activiteit van de hersenen door middel van de computer zichtbaar wordt gemaakt in een 3-dimensionaal beeld.

EEG (Elektro-encefalografie)

Bij het maken van een EEG wordt een aantal elektroden op het hoofd geplaatst waarmee elektrische signalen onder de schedel kunnen worden gemeten.

TMS (Transcraniële Magnetische Stimulatie)

TMS is een techniek waarmee de hersenactiviteit door middel van een magnetische puls zeer korte tijd kan worden stilgezet.

Questionnaires

Questionnaires zijn schriftelijke onderzoeken waarbij doormiddel van uitgebreide vragenlijsten gegevens worden verzameld.

Psychologienieuws

Psychologie-onderzoek aan de UvA is beste van Nederland

Het psychologie-onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam is het beste van Nederland. Dat blijkt uit het rapport van de visitatiecommissie over de periode 2005 – 2010. In het rapport (Assessment of Research Quality, Psychology 2005-2010, QANU July 2012), dat de onderzoekskwaliteit op het gebied van de psychologie onderzocht van acht Nederlandse universiteiten, behaalt de UvA de hoogste gemiddelde score van 4,65 op een schaal van 1 (slecht) tot 5 (excellent). Maar liefst driekwart van de aan de UvA toegekende scores bestaan uit de cijfers 4,5 en 5. Het rapport richtte zich op vier deelindicatoren: kwaliteit, productiviteit, (maatschappelijke) relevantie en vitaliteit. Prof. dr. Gerard Kerkhof, tot voor kort onderzoeksdirecteur van het Onderzoeksinstituut Psychologie, is trots op “zijn” onderzoekers. ‘We streven niet alleen naar excellentie, maar laten ook zien dat we heel erg goed zijn.’

Lees verder >>

LAB opent offcieel zijn deuren

In LAB zijn onderzoeksvoorzieningen en geavanceerde apparatuur van de Faculteit Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de UvA bijeengebracht: van slaaplab tot babylab en van virtual reality tot fMRI-hersenscanner. Op donderdag 14 juni opende LAB officieel zijn deuren.

Lees verder >>

Creatief denken

Wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam hebben, met een collega van de Rijksuniversiteit Groningen, ontdekt dat mensen creatiever worden wanneer zij beschikken over een groter werkgeheugen. Het beeld dat creativiteit vooral een spontaan, onbewust proces is, wordt met dit onderzoek weerlegd.

Lees verder >>

Ouderlijk verbod op verkeerde vrienden werkt averechts

Verkeerde vrienden zijn voor adolescenten net als verboden vruchten: gevaarlijk en onweerstaanbaar. Om hun kinderen te beschermen, verbieden sommige ouders omgang met verkeerde vrienden. Volgens jongerenonderzoeker Loes Keijsers van de Universiteit Utrecht werkt zo’n verbod op vriendschappen niet. Integendeel: een verbod drijft jongeren juist in de armen van delinquente vrienden.

Lees verder >>

Beslisnetwerk in hersenen gevoelig voor voorkennis

Het fronto-pariëtale netwerk in de hersenen (actief bij het maken van beslissingen) is betrokken bij het verwerken van voorkennis. Dat blijkt uit onderzoek van neurowetenschappers van de Universiteit van Amsterdam, in samenwerking met een collega van Ohio State University (VS).Het onderzoek geeft meer inzicht in de manier waarop voorkennis het maken van keuzes beïnvloedt.

Lees verder >>
Lopende onderzoeken

ANDI neuropsychologisch onderzoek Computertaakjes (lab onderzoek), Vragenlijsten (lab onderzoek) | 1.50 Psychology Research Credit

In het kader van de KNP bachelor thesis wordt er extra data verzameld voor het ANDI (Advanced Neuropsychological Infrastructure) project.
Tijdens dit project zullen er meerdere neuropsychologische taken worden afgenomen (voorbeelden: WAIS IV-subtesten, Raven Progressive Matrices en diverse vragenlijsten).

Meld je hier aan zodat je proefpersoonpunten kunt ontvangen!
Soort onderzoek Computertaakjes (lab onderzoek), Vragenlijsten (lab onderzoek)
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2017-05-31 00:00:00
Duur van het onderzoek 90 minuten
Beloning 1.50 Psychology Research Credit

Wat zou jij doen? Keuzes tussen leven en dood Computertaakjes (lab onderzoek), Vragenlijsten (lab onderzoek) | 1.00 Psychology Research Credit

Wat zou jij doen als je mocht beslissen over het leven van een ander? Wat denk je dat jouw keuzes over jou zeggen?

In dit onderzoek zijn wij benieuwd naar hoe morele beslissingen gemaakt worden en de manier waarop zij zich verhouden tot bepaalde persoonlijkheidstrekken. Het onderzoek duurt maximaal een uur en je krijgt er één participatiepunt voor. Tijdens het onderzoek zul je een aantal korte vragenlijsten invullen, beslissingen nemen in morele scenario's en mogelijkerwijs ingedeeld worden voor een extra taak.

Lijkt dit je een interessant onderzoek om aan mee te doen? Stuur dan een mailtje naar de onderzoeker met de dagen en tijden waarop jij beschikbaar bent. Meedoen kan vanaf maandag 27 maart 2017.

Let op: de voorwaarden voor deelname zijn dat je Nederlandstalig bent en niet hebt deelgenomen aan de extra testzitting voor de eerstejaars Psychologie studenten aan de UvA.
Soort onderzoek Computertaakjes (lab onderzoek), Vragenlijsten (lab onderzoek)
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2017-06-26 00:00:00
Duur van het onderzoek 60 minuten
Beloning 1.00 Psychology Research Credit

Hoe muzikaal ben jij? Computertaakjes (lab onderzoek), Vragenlijsten (lab onderzoek) | 2.00 Psychology Research Credit

Doe mee aan een leuk onderzoek over muziek en ontdek hoe muzikaal jij bent!

In dit onderzoek gaan we kijken of melodie invloed heeft op jouw gevoel voor ritme. Tijdens het onderzoek krijg je verschillende korte melodieën te horen en ga je proberen om afwijkingen in het ritme te detecteren. Ook ga je een melodie- en ritme-testje doen. Daarnaast krijg je een leuke vragenlijst die jouw muzikaliteit meet.

In totaal duurt het experiment 2 uur, maar als je al mee hebt gedaan aan het experiment "Hoe goed is jouw ritmegevoel?" dan hoef je een deel van de taken niet meer te doen en duurt het experiment een half uur korter. Je krijgt dan dus 1,5 proefpersoonpunt voor dit experiment (in totaal, samen met het experiment "Hoe goed is jouw ritmegevoel?", ben je dan 3,5 uur bezig voor 3,5 punt).

Je kunt aan dit experiment meedoen als je geen gehoorbeschadiging hebt, geen neurologische en/of psychiatrische stoornis(sen) hebt, en tussen de 18 en 45 jaar oud bent.
Soort onderzoek Computertaakjes (lab onderzoek), Vragenlijsten (lab onderzoek)
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2017-04-27 00:00:00
Duur van het onderzoek 120 minuten
Beloning 2.00 Psychology Research Credit

Dat is niet erg aardig! Beledigingen en het brein. EEG | 2.00 Psychology Research Credit

Dit EEG draait om de verwerking van zinnen. Je leest statements die gaan over jouzelf, of over iemand anders. In sommige blokken zijn de statements behoorlijk beledigend. In andere blokken zijn ze neutraal.

Wij willen graag weten hoe de cognitieve verwerking van de statements verloopt, afhankelijk van de inhoud en over wie ze gaan. Daarvoor registeren we de elektrische activiteit van je brein met behulp van electrodes. Deze electrodes zitten in een soort badmuts, en maken contact met je hoofdhuid met behulp van een gel. Deze gel komt in je haar. Ook worden er een paar electrodes op je gezicht geplakt met een stickertje. Vanwege dit alles is het belangrijk dat je naar het lab komt
- met pasgewassen maar wel droog haar
- zonder make-up
Na afloop van het experiment wordt je haar gewassen.

Helaas kan je niet meedoen aan het onderzoek als Nederlands NIET je eerste taal is, je ouder bent dan 40 jaar, je neurologische problemen hebt (zoals epilepsie), of medicijnen gebruikt die effect hebben op je neurologisch functioneren (zoals anti-psychotica).
Soort onderzoek EEG
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2017-07-01 00:00:00
Duur van het onderzoek 120 minuten
Beloning 2.00 Psychology Research Credit

Mening gezocht! Online onderzoek | 1.50 Psychology Research Credit

In dit onderzoek zijn we benieuwd naar hoe attitudes tot stand komen. Je zult eerst in het lab een (kort) artikel over een bepaald onderwerp lezen en een kleine vragenlijst invullen. Vervolgens doe je dit de vier opeenvolgende dagen nogmaals, maar dan lekker thuis!

Beheersing van de Nederlandse taal is een vereiste.
Soort onderzoek Online onderzoek
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2017-05-31 00:00:00
Duur van het onderzoek 90 minuten
Beloning 1.50 Psychology Research Credit

De invloed van motivatie Computertaakjes (lab onderzoek) | 1.50 Psychology Research Credit

Wat bepaalt wat jij ziet? Zie je de wereld anders als je ergens gemotiveerd voor bent?
In dit onderzoek zal je twee taakjes uitvoeren waarin wij onderzoeken hoe motivatie onze blik op de wereld beïnvloedt. Zie je gezichten die geassocieerd zijn met beloning sneller? Of toch juist niet?
Soort onderzoek Computertaakjes (lab onderzoek)
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2017-06-30 00:00:00
Duur van het onderzoek 90 minuten
Beloning 1.50 Psychology Research Credit