Welkom bij LAB !

LAB is onderdeel van de Psychologie, Communicatiewetenschap, Sociale Geografie en Planologie, Antropologie, Politicologie en Pedagogiek opleidingen. Allen onderdeel van de Faculteit der Maatschappij- en Gedragwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. De faculteit is nationaal en internationaal bekend om het onderwijs en onderzoek die ze uitvoert.

Op deze website kan je je aanmelden als je wilt deelnemen aan onderzoeken die gedaan worden door de Psychologie of Commnunicatiewetenschap.

Waarom zou jij deelnemen aan onderzoek?

  1. Bijdragen aan de wetenschap

    Alle kennis die we hebben over het denken en doen van mensen is dankzij onderzoek. Jij draagt als deelnemer van onderzoek dus bij aan de wetenschap. Daarnaast is het ook gewoon heel leuk! Hoe vaak krijg je de kans om rond te lopen in een Virtual Reality World of om een foto van je hersenen te zien?

  2. Geld verdienen

    Als je deelneemt aan onderzoek, krijg je betaald per uur dat een onderzoek duurt. De hoogte van het bedrag verschilt dus per onderzoek, afhankelijk van de duur en wat er van jou verwacht wordt. Er zijn onderzoeken die je thuis vanaf je computer kunt doen en niet veel tijd in beslag nemen. Er zijn ook onderzoeken waarvoor je een nacht moet doorbrengen in een slaaplab. Je wordt dan letterlijk slapend rijk!

Geen verplichtingen

Als je je inschrijft als deelnemer aan onderzoek bij LAB, verplicht je je tot niks. Er is geen minimum (of maximum) aantal onderzoeken waaraan je moet deelnemen. Je kunt zelf kiezen welke onderzoeken je leuk lijken en wanneer jij tijd hebt voor deelname.

Gebruik van je gegevens

Al het onderzoek dat door LAB wordt aangeboden voldoet aan de eisen van de Ethisch Commissie. Dit betekent onder andere dat er strikt vertrouwelijk met jouw persoonsgegevens en onderzoeksresultaten wordt omgegaan.

Waar vindt het onderzoek plaats?

Sommige onderzoeken kun je thuis vanaf je eigen computer doen. Voor andere onderzoeken moet je naar LAB op de Nieuwe Prinsengracht komen. De onderzoeker zal je de precieze locatie geven.

Psychologische testjes

Onderstaand een aantal testjes die je direct anoniem online kan uitvoeren:

Wat voor soort onderzoek doen we?
fMRI

Dit is een speciale MRI-techniek waarbij de activiteit van de hersenen door middel van de computer zichtbaar wordt gemaakt in een 3-dimensionaal beeld.

EEG (Elektro-encefalografie)

Bij het maken van een EEG wordt een aantal elektroden op het hoofd geplaatst waarmee elektrische signalen onder de schedel kunnen worden gemeten.

TMS (Transcraniële Magnetische Stimulatie)

TMS is een techniek waarmee de hersenactiviteit door middel van een magnetische puls zeer korte tijd kan worden stilgezet.

Questionnaires

Questionnaires zijn schriftelijke onderzoeken waarbij doormiddel van uitgebreide vragenlijsten gegevens worden verzameld.

Psychologienieuws

Psychologie-onderzoek aan de UvA is beste van Nederland

Het psychologie-onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam is het beste van Nederland. Dat blijkt uit het rapport van de visitatiecommissie over de periode 2005 – 2010. In het rapport (Assessment of Research Quality, Psychology 2005-2010, QANU July 2012), dat de onderzoekskwaliteit op het gebied van de psychologie onderzocht van acht Nederlandse universiteiten, behaalt de UvA de hoogste gemiddelde score van 4,65 op een schaal van 1 (slecht) tot 5 (excellent). Maar liefst driekwart van de aan de UvA toegekende scores bestaan uit de cijfers 4,5 en 5. Het rapport richtte zich op vier deelindicatoren: kwaliteit, productiviteit, (maatschappelijke) relevantie en vitaliteit. Prof. dr. Gerard Kerkhof, tot voor kort onderzoeksdirecteur van het Onderzoeksinstituut Psychologie, is trots op “zijn” onderzoekers. ‘We streven niet alleen naar excellentie, maar laten ook zien dat we heel erg goed zijn.’

Lees verder >>

LAB opent offcieel zijn deuren

In LAB zijn onderzoeksvoorzieningen en geavanceerde apparatuur van de Faculteit Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de UvA bijeengebracht: van slaaplab tot babylab en van virtual reality tot fMRI-hersenscanner. Op donderdag 14 juni opende LAB officieel zijn deuren.

Lees verder >>

Creatief denken

Wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam hebben, met een collega van de Rijksuniversiteit Groningen, ontdekt dat mensen creatiever worden wanneer zij beschikken over een groter werkgeheugen. Het beeld dat creativiteit vooral een spontaan, onbewust proces is, wordt met dit onderzoek weerlegd.

Lees verder >>

Ouderlijk verbod op verkeerde vrienden werkt averechts

Verkeerde vrienden zijn voor adolescenten net als verboden vruchten: gevaarlijk en onweerstaanbaar. Om hun kinderen te beschermen, verbieden sommige ouders omgang met verkeerde vrienden. Volgens jongerenonderzoeker Loes Keijsers van de Universiteit Utrecht werkt zo’n verbod op vriendschappen niet. Integendeel: een verbod drijft jongeren juist in de armen van delinquente vrienden.

Lees verder >>

Beslisnetwerk in hersenen gevoelig voor voorkennis

Het fronto-pariëtale netwerk in de hersenen (actief bij het maken van beslissingen) is betrokken bij het verwerken van voorkennis. Dat blijkt uit onderzoek van neurowetenschappers van de Universiteit van Amsterdam, in samenwerking met een collega van Ohio State University (VS).Het onderzoek geeft meer inzicht in de manier waarop voorkennis het maken van keuzes beïnvloedt.

Lees verder >>
Lopende onderzoeken

Drugs in Social Context - online picture rating Online onderzoek | 0.50 Psychology Research Credit

In deze vragenlijst krijg je verschillende foto's te zien waar onder andere alcohol, XTC en sigaretten op staan. Het doel van dit onderzoek is om uit te zoeken wat jullie van deze foto's vinden. Over iedere foto zullen we daarom een aantal vragen stellen en daarnaast krijg je aan het einde nog een aantal vragen over jouw eventuele alcohol, sigaretten en XTC-gebruik.

Personen vanaf 16 jaar mogen meedoen aan dit onderzoek.

Ook mogelijk op je smartphone!

duur: 30 min
Soort onderzoek Online onderzoek
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2017-05-31 00:00:00
Duur van het onderzoek 30 minuten
Beloning 0.50 Psychology Research Credit

Structure your life! Vul een dagelijkse vragenlijst in. Vragenlijsten (lab onderzoek) | 3.00 Psychology Research Credit

Doe nu mee aan de Structure your life studie!

In dit onderzoek willen we kijken naar dagelijkse structuur en stress. Voor dit project kom je één keer naar het lab (45 minuten) en vul je daarna tweemaaldaags een korte vragenlijst in (1 minuut) voor 3 weken.

Let op, je kunt niet meedoen indien:
- Excessief alcohol drinkt op meer dan drie dagen per week
- Psychoactieve medicatie gebruikt
- Onregelmatige diensten werkt
- Je zwanger bent of een ouder van een kind jonger dan 2 jaar
Soort onderzoek Vragenlijsten (lab onderzoek)
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2017-06-30 00:00:00
Duur van het onderzoek 180 minuten
Beloning 3.00 Psychology Research Credit

Seeing faces: Een EEG Studie EEG, Computertaakjes (lab onderzoek), Vragenlijsten (lab onderzoek) | 2.00 Psychology Research Credit / 20.00 Euro

In dit onderzoek wordt gekeken naar de waarneming van gezichten. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van EEG-metingen. Deelnemers voeren een computertaak uit en vullen vragenlijsten in.
Soort onderzoek EEG, Computertaakjes (lab onderzoek), Vragenlijsten (lab onderzoek)
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2017-07-31 00:00:00
Duur van het onderzoek 120 minuten
Beloning 2.00 Psychology Research Credit / 20.00 Euro

Cognitive Regulation and the Heart Fysiologisch onderzoek, Computertaakjes (lab onderzoek), Vragenlijsten (lab onderzoek) | 1.00 Psychology Research Credit / 10.00 Euro

Zou hartactiviteit een indicator kunnen worden van individuele verschillen in cognitie?

Doe mee aan ons experiment van maar één uur en help ons deze vraag te beantwoorden! Tijdens dit uur zal je een computertaakje doen terwijl je hart- en ademhalingsactiviteit gemeten wordt. Deze methode is veilig en pijnloos. Je zal ook je eigen hartactiviteit te zien krijgen! De taak eindigt met het invullen van enkele vragenlijsten.

CRITERIA:
- 18 jaar of ouder met basiskennis van Engels
- Geen kleurenblindheid of geschiedenis van psychiatrische, cardiovasculaire, respiratoire of neurologische aandoeningen


----------------------------------------------------

Could heart activity become an indicator of individual differences in cognition?

Participate in our study of one hour to help us answer this question! During this hour you will perform a reaction time task on a computer while your heart and respiratory activity is measured. You will also get to see your own heart activity! This method is safe and painless. The task ends with filling in some questionnaires.

CRITERIA:
-18 years or older with basic knowledge of English
-Without colour blindness or history of psychiatric, cardiovascular, respiratory or neurological conditions
Soort onderzoek Fysiologisch onderzoek, Computertaakjes (lab onderzoek), Vragenlijsten (lab onderzoek)
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2017-06-30 00:00:00
Duur van het onderzoek 60 minuten
Beloning 1.00 Psychology Research Credit / 10.00 Euro

Spring experiments Online onderzoek | 0.50 Psychology Research Credit

Hello and thank you for your interest in this study! The current study actually consists of three smaller studies which are combined from different bachelor thesis projects:
• Study 1: “Graduation Ceremony”
• Study 2: “Puzzle”
• Study 3: “On the Train”
We hope you enjoy our studies!

The survey is in English, and all participants are welcome.
Soort onderzoek Online onderzoek
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2017-06-05 00:00:00
Duur van het onderzoek 30 minuten
Beloning 0.50 Psychology Research Credit

All About Art Online onderzoek | 0.50 Psychology Research Credit

Over smaak valt niet te twisten...of toch wel? Tijdens dit onderzoek krijg je verschillende kunstwerken te zien waarover je vervolgens je mening dient te geven.

LET OP!
1) Neem alsjeblieft niet deel aan dit onderzoek via een mobiele telefoon (smartphone); het programma waarin dit onderzoek is ontwikkeld, vereist een computer, laptop of tablet.
2) Beheersing van de Nederlandse taal is een vereiste.

Heb je zin in een kort en inspirerend onderzoek? Doe dan mee!
Soort onderzoek Online onderzoek
Vrije Inloop Nee
Einddatum 2017-08-31 00:00:00
Duur van het onderzoek 30 minuten
Beloning 0.50 Psychology Research Credit