Welkom bij LAB !

LAB is onderdeel van de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen. Onderzoekers van het LAB kunnen inloggen met de knop in de rechter bovenhoek van het scherm. Externe onderzoekers: gebruik de “Researcher” link in het menu voor meer informatie. Ben je student aan de Universiteit van Amsterdam en wil je mee doen met onderzoek? Gebruik de knop “Deelnemer” in de rechter bovenhoek om in te loggen. Voor iedereen die wilt deelnemen aan onderzoek aan de Faculteit Maatschappij en gedrag, en geen student aan de UvA, gebruik de blauwe knop!

Waarom zou je deelnemen aan onderzoek?

  1. Een bijdrage leveren aan de wetenschap
  2. Geld verdienen

Waar vindt het onderzoek plaats?

https://labs.psychologie.uva.nl/overig/plattegrond.html

Rechten en plichten voor proefpersonen

https://lab.uva.nl/lab/ethics/files/user_files/external_info/Rechten en plichten proefpersonen.pdf

Wat voor soort onderzoek doen we?
fMRI

Dit is een speciale MRI-techniek waarbij de activiteit van de hersenen door middel van de computer zichtbaar wordt gemaakt in een 3-dimensionaal beeld.

EEG (Elektro-encefalografie)

Bij het maken van een EEG wordt een aantal elektroden op het hoofd geplaatst waarmee elektrische signalen onder de schedel kunnen worden gemeten.

TMS (Transcraniële Magnetische Stimulatie)

TMS is een techniek waarmee de hersenactiviteit door middel van een magnetische puls zeer korte tijd kan worden stilgezet.

Questionnaires

Questionnaires zijn schriftelijke onderzoeken waarbij doormiddel van uitgebreide vragenlijsten gegevens worden verzameld.

Lopende onderzoeken

Oxytocine en communicatie met de arts Eye-tracker | 4.00 Communication Science Research Credit / 23.00 Euro 1561996047

De afdeling Medische Psychologie van Amsterdam UMC zoekt gezonde jonge mannen (18-35 jaar) voor medisch wetenschappelijk onderzoek naar communicatie tussen arts en patiënt. Bij deelname zult u 2 keer 1 uur naar de Universiteit van Amsterdam komen voor een gesprek met een arts, via de computer, waarbij u oxytocine of placebo via een neusspray toegediend krijgt. Oxytocine is een stofje (hormoon) dat door het lichaam aangemaakt wordt. Het is veilig te geven via een neusspray.
Soort onderzoek Eye-tracker
Vrije inloop Nee
Einddatum 2020-03-01 00:00:00
Duur van het onderzoek 120 minuten
Beloning 4.00 Communication Science Research Credit / 23.00 Euro
Taal Dutch Only

Unconscious visual processing Computertaakjes (lab onderzoek) | 1.50 Psychology Research Credit 1581501166

To what extent can we unconsciously process the things we see?

In this study, target images are presented very briefly so you can't consciously see them most of the time. Using computer tasks, we will test your ability to localize and discriminate the images.

We seek healthy subjects (age 16 and older) with normal or normal-to-corrected vision. The experiment will take about 90 minutes and you will receive Psychology Research Credit.

-----Nederlandse tekst-----

In hoeverre kunnen we de dingen die we zien onbewust waarnemen?

In dit onderzoek zullen doelwit afbeeldingen heel kort getoond worden waardoor je ze meestal niet bewust kunt zien. Door middel van computer taakjes zullen we jouw vermogen de afbeeldingen te lokaliseren en te herkennen meten.

We zoeken gezonde deelnemers (16 jaar en ouder) met normaal or normaal-tot-gecorrigeerd zicht. Het experiment zal zo'n 90 minuten duren en je zult Psychology RC's ontvangen voor je deelname.
Soort onderzoek Computertaakjes (lab onderzoek)
Vrije inloop Nee
Einddatum 2020-05-31 00:00:00
Duur van het onderzoek 90 minuten
Beloning 1.50 Psychology Research Credit
Taal Dutch or English

Kleurentaak in het lab Computertaakjes (lab onderzoek), Vragenlijsten (lab onderzoek) | 1.00 Psychology Research Credit 1581683061

Voor ons onderzoek zijn wij op zoek naar participanten onder de 30 jaar, met Nederlands als moedertaal, die niet kleurenblind zijn. De taak bestaat uit woorden, geschreven in een bepaalde kleur en het is de bedoeling dat je de kleur waarin het woord geschreven is aangeeft op een response pad. Aan jou de taak om zo snel mogelijk de juiste kleur aan te geven!

Voor dit korte onderzoekje krijg je 1 participatiepunt.
Soort onderzoek Computertaakjes (lab onderzoek), Vragenlijsten (lab onderzoek)
Vrije inloop Ja
Einddatum 2020-03-20 00:00:00
Duur van het onderzoek 60 minuten
Beloning 1.00 Psychology Research Credit
Taal Dutch Only

Visuele verwerking van woorden Computertaakjes (lab onderzoek) | 1.50 Psychology Research Credit 1582027026

Mensen spenderen aardig wat tijd met het verwerken van tekst in het dagelijks leven. Ditmaal kan je het doen terwijl je er research credits (psychologie RC) voor krijgt!

Wij zijn op zoek naar Nederlandse of Nederlands sprekende proefpersonen om een woord detectie taak uit te voeren. Je bent hier ongeveer 60-70 minuten mee bezig. Het gehele experiment met het invullen van de papier zal ongeveer 90 minuten duren.

Voor dit onderzoek zijn we specifiek op zoek naar proefpersonen die:
- Ouder dan 16 zijn
- Normaal of gecorrigeerd tot normaal zicht hebben
- Vloeiend Nederlands spreken en lezen
Soort onderzoek Computertaakjes (lab onderzoek)
Vrije inloop Nee
Einddatum 2020-07-01 00:00:00
Duur van het onderzoek 90 minuten
Beloning 1.50 Psychology Research Credit
Taal Dutch Only

Reading the criminal mind through eye gaze behavior Eye-tracker, Computertaakjes (lab onderzoek) | 1.00 Psychology Research Credit / 10.00 Euro 1581587832

We are looking for participants with normal or corrected to normal vision (e.g., through glasses or contact lenses) to participate in this interesting study on the detection of criminals based on their eye-movements.

In the first part of the study, you will either have to do a mock crime or you will just have to do your normal business on campus for some minutes. In the next part, a second experimenter will try to detect whether or not you committed the mock crime during the first part, based on your eye-movements during a computer task.

The study takes about 1 hour and you will receive €10 or 1 Psychology RC for participating.
See you in the lab!
Soort onderzoek Eye-tracker, Computertaakjes (lab onderzoek)
Vrije inloop Nee
Einddatum 2020-04-01 00:00:00
Duur van het onderzoek 60 minuten
Beloning 1.00 Psychology Research Credit / 10.00 Euro
Taal English Only

Test je verbeelding 2! Computertaakjes (lab onderzoek) | 2.50 Psychology Research Credit / 25.00 Euro 1580828955

Train en test je verbeeldingskracht in dit onderzoek! In deze taak zul je woorden in een afbeelding inbeelden en hier op getest worden. We zullen je vragen om op 3 opeenvolgende dagen te komen. Het onderzoek duurt alles bij elkaar opgeteld ongeveer 2.5 uur.

We zijn op zoek naar proefpersonen tussen de 16 en 40 jaar, met Nederlands als moedertaal, zonder psychiatrische of neurologische aandoening, zonder dyslexie en zonder problemen met het zicht die niet gecorrigeerd kunnen worden met lenzen of een bril. Verder zoeken we mensen die nog niet eerder hebben meegedaan met een van de volgende onderzoeken:

- BP-KP: Verbeeld de plaatjes!
- Verbeeld de plaatjes 2
- Stel je eens voor
- Emotionele herinneringen (of niet)
- Gebruik je fantasie!
- Test je verbeelding!
Soort onderzoek Computertaakjes (lab onderzoek)
Vrije inloop Nee
Einddatum 2020-07-01 00:00:00
Duur van het onderzoek 150 minuten
Beloning 2.50 Psychology Research Credit / 25.00 Euro
Taal Dutch Only